Csíkmentes üvegek egy húzásra: otthoni szerekkel a vízkő és a por ellen

A csillogó felületek érdekében erős vegyszerek helyett használj természetes megoldásokat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az üvegfelületek talán a legkényesebbek mind közül, hiszen már egy apró folt - például ujjlenyomat - is nyomot hagy rajtuk. Ráadásul a vízkő, a por, valamint a koszcsíkok is rögtön meglátszódnak rajtuk, ami rögvest szemet szúr mindenkinek, így nem árt néhány egyszerű praktika, amellyel eltüntetheted őket.

Mivel nagyanyáink idejében még nem voltak tisztítószerrel zsúfolt polcok a drogériákban, kénytelenek voltak a háztartásban fellelhető tárgyakat és élelmiszer-alapanyagokat hasznosítani. Ezek nemcsak nagyon gyakorlatias megoldások, de még a pénztárcádat is kímélik.

Poharak és üvegvázák tisztítása

A makacs vízkő megkeseríti a háziasszonyok életét, hiszen nemcsak a csempén, a mosdókagylóban vagy éppen a mosógépben alakulhat ki, hanem akár a poharak, üvegvázák felületén is. Sajnos végleg megszabadulni tőle szinte egyenlő a lehetetlennel, hiszen a vizet elkerülni nem tudod, de szerencsére nem kell kétségbeesned, mert vannak nagyon praktikus házi csodaszerek, amellyel feloldhatod a csúnya foltokat.

Ilyen például a zöld flakonban megbújó ecet. Ezzel a savfajtával könnyedén lemarathatod az üveget elcsúfító vízkövet, méghozzá úgy, hogy az ecetet sóval kombinálod. A pasztát kend rá a kérdéses felületre, hagyd rajta egy félórát, majd öblítsd ki a poharat vagy vázát. Meglátod, úgy fog csillogni, mintha kristályból volna.

Ragyogó ablaktáblák

Az ablakok esetében nagy problémát jelentenek az időjárási viszontagságok, hiszen a pára, az eső meglátszanak az átlátszó táblán, ugyanakkor a szmog is pillanatok alatt rárakódik, pláne, ha forgalmas autóút mellett laksz. Mielőtt azonban ész nélkül nekikezdenél a súrolásnak, elsőként az ablakkeretet tisztítsd meg, mert az legalább annyira koszos, mint maga az üveg.

Az ecet nemcsak a vízkövet oldja, de remek fertőtlenítőszer is. Egy vödör vízbe tölts bele fél üveg ecetsavat, majd egy rongyot márts bele alaposan, és töröld át vele az üveget. Ez leszedi az ablakon felgyűlt koszt, port és homokot, ráadásul fényt is ad a matt felületnek. A hétvégi ebédhez készített krumpli héját se dob a szemétbe, ha háborút indítasz a piszkos üvegek ellen. A zöldség köntösét öntsd le egy lábas felforralt vízzel, és ezzel súrold végig az ablaktáblát.

Csíkok ellen

Igazán bosszantó tud lenni, amikor végre a végére érsz a fárasztó ablakpucolásnak vagy éppen a tükör letisztításának, és azzal szembesülsz, hogy foltok és csíkok maradtak a felületen. Ne ess kétségbe, ezzel nem veszett el kínkeserves munkád, csak éppen még egy kis ügyeskedést igényel.

Miután a tükröt vagy ablakot megtisztítottad, újságpapírral - lehetőleg fekete-fehér nyomtatásúval - simítsd át a felületet. Ez felszív minden nedvességet, így a vízcseppek nem fognak rászáradni az üvegre, ráadásul a rongyokkal ellentétben az újság nem is szöszölődik.

Ha üvegtárgyak esetében a vízkőtől és a portól már megszabadultál, de a megszáradt vízcseppek még mindig nyomot hagynak az üvegen, akkor öblítés után szárítsd őket fejjel lefelé, vagy törölgesd át őket nedvszívó papírtörlővel. Amennyire egyszerű ez a megoldás, annyira hatásos.

Te mit használsz az üvegpucoláshoz?

Ezt is szeretjük