Ne dobd ki a citromhéjat! A kertben nemcsak a kártevőket űzi el, ha jól használod

Sosem fogod többé kukába dobni a citromhéjat, ha megtudod, mennyi mindenre jó a kertben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A citromhéj meglepően sokoldalú dolog: nemcsak sütéshez kiváló, és a takarításban hasznos, de még a kertben és az udvaron is számtalan módon felhasználhatod.

Utánozhatatlan illata miatt sem érdemes egyből a szemétbe hajítanod a citrom maradékát, de egyéb jó tulajdonságainak köszönhetően akár sütögetésnél és a kerti munkák során is nagy hasznát fogod venni.

Kártevők ellen

Ha a fogyasztásra szánt növényeket kártevő támadja meg, nem a legjobb megoldás a kémiai rovarirtó szerek alkalmazása. A növények természetes védelmére szerencsére tökéletes a citromhéj, ami hatékonyan elriasztja a kártékony rovarokat.

Egyszerűen vágd apró darabokra a héjat, tedd minél közelebb a növények szárához, és hagyd, hogy a szag messzire űzze a kártevőket. A levéltetvek ellen a narancshéj is kiváló, megöli a falánk rovarokat.

Citromhéj a komposztba

A citromhéjat, amennyiben biocitromról van szó, nyugodtan komposztálhatod. Kiváló forrása a nitrogénnek, a foszfornak és a káliumnak, ezért sokkal értékesebb anyagot biztosít végeredményben a komposztládában.

Savkedvelő növényekhez

A maradék citromhéj a talaj savasításához is felhasználható. Ezzel ideális közeget teremthetsz egyes savkedvelő növények számára: az azálea, a rózsa, a rododendron, az örökzöld fák és a kamélia is sokkal jobban fog pompázni, ha feljavítod vele picit a talajukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ehhez csak szárítsd meg az apróra vágott vagy reszelt citromhéjat, majd zúzd porrá az egészet! Szórd meg a talajt, és egy kapa vagy egy gereblye segítségével keverd össze alaposan a citromhéjporral!

Rovarriasztó a kertben is

A hangyákat is távol tarthatod a zöldségektől a citrusok segítségével. A csalihoz a citromhéjat vágd apróra, majd tedd bele egy literes befőttes üvegbe, és öntsd fel még egyszer ennyi vízzel. Várj három-öt percig, tegyél hozzá egy teáskanál melaszt vagy olvasztott cukrot és egy kevés mosogatószert, rázd össze jól a keveréket, majd tedd egy kis tálba a növények mellé. Az édes melasz magához csalogatja a hangyákat, de kimászni már nem tudnak az edényből.

Citrushéj a tűzre

Remek hangulatot ad a kerti partinak, ha a grillre vagy a tábortűzbe néhány citromhéjat dobtok. Amellett, hogy mámorító illattal tölti be a kertet, valamelyest még a szúnyogokat is elriasztja. Ebben az is segítségedre lehet, ha reszelt citromhéjat szórsz a terasz néhány pontjára és a nyílászárók közelébe.

Mire jó egy régi kád a kertben? 10 újrahasznosított tárgy, ami pazarul mutat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük