5 tipp túlsúly ellen, amivel a cukor- és szívbetegségeket is megelőzheted
Ezekre eddig nem is gondoltál!
Meglepő, de hatásos tanácsok. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha rendszeresen rosszul alszol, akkor nemcsak a folytonos fáradság érzésével kell küzdened, hanem az elégtelen alvás emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásaival is. A rossz alvást sejtszinten is megszenvedi a szervezeted, ami szívbetegségek kialakulásához, túlsúly és cukorbetegség jelentkezéséhez is vezethet.

A pihentető alvás tehát elengedhetetlen az egészséged, az optimális testsúlyod és még a jó közérzeted megőrzésében is. Az alábbi öt tippet érdemes neked is megfogadni, ha nyugtató alvóidőre vágysz.

1. Állíts fel rendszeres napirendet!

A belső biológiai órádnak megfelelően alakítsd ki a napi rutinodat, vagyis akkor és annyit aludj, amennyire a te szervezetednek szüksége van, és ezt az időt tartsd minden nap.

Azt egyedül te tudod, hogy mennyi alvás szükséges a számodra - van, akinek 10-12 óra kell, más héttel, akár hattal is beéri. Fontos viszont, hogy ez az alvási periódus minden nap lehetőleg ugyanakkor kezdődjön. A legjobb, ha a hétvégeken sem borítod fel ezt a rendet, de ha mégis engedsz egy szombat esti parti meghívásnak, akkor lehetőleg már másnap pótold a kiesett alvásidőt.

Ha álmatlanság gyötör, napközben ne szunyókálj, hanem igyekezz ébren maradni, és aktívan tölteni napot. Az aktivitás jó hatással van az alvásra: mélyebb, pihentetőbb alvással és nyugodtabban telnek így az éjszakák.

2. Egyél és mozogj rendszer szerint!

A kiegyensúlyozott, egészséges étrend, a kiszámítható étkezések és a rendszeres mozgás szintén segítik a szervezetedet, hogy harmonikusan működjön, és nappal éberen, éjjel pedig nyugalomban tegye a maga dolgát. Ehhez kerülnöd kell lefekvés előtt a nehéz, kiadós vacsorákat, az alkoholt és a különféle serkentőket - beleértve a kávét, kakaót, energiaitalokat, de még a rágót is.

3. Fénnyel segítsd az ébrenlétet, sötétítéssel az alvást!

A szervezetben található egy hormon, a melatonin, amelynek működését a fény mennyisége befolyásolja: így sötétben alvásra, fényben ébrenlétre serkent. Ha nappal álmos lennél, menj a napra, vagy kapcsolj villanyokat, éjszaka pedig kerüld a világítás melletti alvást.

Ezért nem jó módszer a tévére alvás sem: a villódzó fények meggátolják, hogy mélyen aludjunk, és a hangok is zavarják a pihenést. Legjobb, ha besötétítesz, és kiszűröd a hangokat is. Napközben pedig legyél természetes fényben amennyit csak lehet, és a munkahelyre, otthonodba is a lehető legtöbb fényt engedd.

A melatonintermelés felborulása igen káros hatásokkal járhat: megnövekszik a daganatos megbetegedések kockázata, a depresszió és szívbetegségek esélye.

4. Legyen lefekvési rituáléd!

Ha minden lefekvéskor ugyanazokat a mozdulatokat, cselekvéssorozatokat hajtod végre, az megnyugtatóan hat a pszichére, és felkészít a nyugodt, pihentető alvásra. A rituálé bármi lehet: kezdődhet a vetkőzéssel, tisztálkodással, része lehet az óra beállítása, egy fejezet elolvasása egy könyvből. Lényeg, hogy minden nap ugyanúgy ismétlődjön, és így hangoljon rá az alvásra.

5. Válassz kényelmes matracot, és nyugodt helyre tedd az ágyat!

A megfelelő fekhely nélkülözhetetlen a jó pihenéshez. A jó matrac nem túl puha, de nem is kemény. Az ideális alvóhely nem meleg - nyugodtan tekerd le éjszakára a fűtést -, és nem szűrödnek be sem zajok, sem felesleges fény.

Cardo matracok

Válassz áprilisban egy Cardo Bronze matracot! A Cardo visszapörgette az árait, így hihetetlenül kedvezően vásárolhatsz magadnak olyan matracot, amelyen biztosan pihentetően és nyugodtan tudsz majd aludni!

A matracról sokan azt gondolják, hogy az a jó, ha kellemesen süpped, puhán befogad magába, de hosszú távon az ilyen komfort megbosszulja magát. Ha a hátnak, deréknak, csípőnek nem nyújt elég támaszt éjjel a fekhely, akkor reggel összetörve ébredünk, és amit a boltban hívogatóan kényelmesnek találtunk, azt már az első éjszaka után legszívesebben kidobnánk. A jó matrac nem a puhaságáról ismerszik meg, hanem arról, hogy tartást, támaszt ad.

Nemcsak a testsúly, hanem a megszokott alváspozíció is befolyásolja, hogy számodra milyen az ideális matrac. Aki általában hason fekszik, annak közepesen kemény darabok ajánlottak, amik képesek igazodni a testformához, és felveszik annak alakját, de még elég alátámasztást biztosítanak. Aki általában a hátán alszik, az jól teszi, ha keményebb matracot választ, mert a gerincnek szüksége van a határozott alátámasztásra.

A puhább matracok azoknak valók, aki az oldalukon alszanak, vagy éjjel gyakran váltogatják a testhelyzetüket: ezek a matracok nem nyomják az olyan kiálló testrészeket, mint a váll vagy csípő, és engedik, hogy a test olyan pozícióba kerüljön, amelyben a gerinc viszonylag egyenes maradhat, és így egyenletes terhelést kap. Azonban a puhább matracoknál mérlegelni kell azt is, hogy az alvás közbeni helyváltoztatás nagyobb erőkifejtést igényel, ezért aki éberebben alszik könnyen megébredhet mocorgás közben.

Ezt is szeretjük