Büdös szemetes ellen ez a legjobb: illatos otthoni megoldást mutatunk
Csak egy vatta és illóolaj kell a szemetes illatosításához.

budos-szemetes-civer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha kellemetlen szag kezd terjengeni a lakásban, a forrása sok esetben a konyhában keresendő. Akárhogy igyekszik az ember, nem mindig sikerül megszabadulni a szemétbűztől, és még a legjobban záródó kuka is ereget időnként szagokat.

A büdös szemetes nemcsak az ember orrát zavarja. Bevonzhatja a lakásba a muslicákat, legyeket és egyéb bogarakat, de ebédre hívó harangot jelenthet az egereknek és patkányoknak is, ezért érdemes tőle hamar megszabadulni.

Hogyan lesz mindig illatos a szemetes? 

A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta a szeméttároló belseje. Persze, előfordul, hogy az ember elfelejti kitakarítani, de érdemes lehet minden alkalommal áttörölni egy nedves, tisztítószeres vagy ecetes ronggyal a kuka belsejét, valahányszor az ember kiviszi a szemetet. Azonban, mielőtt új zacskót tennél belülre, várd meg, hogy a szemetes kiszáradjon, vagy dörgöld át egy száraz ronggyal is.

budos-szemetes

Az igazán penetráns szagok elűzéséhez használhatsz szódabikarbónát, mely közismerten jó szagtalanító, és még a kukát sem károsítja. Mindössze a szemetes aljára kell szórni, mielőtt betennéd a zsákot, és felszívja a szagokat, na meg az esetleges nedvességet. 

Egy másik közkedvelt megoldás a macskaalom. Persze, ez csak azokban az otthonokban praktikus, ahol amúgy is van cica. Hasonlóan működik, mint a szódabikarbóna, nedvszívó és szagtalanító tulajdonsága miatt a kuka alján, a szemeteszsákon kívül van haszna.

A hipó is jó hatással alkalmazható, ha nemcsak a szagoktól, hanem az esetleges kórokozóktól is meg kell szabadulni. Azonban a hipó erős vegyszer, így vigyázni kell, nehogy felmarja a kuka felületét. Ráadásul erős szaga miatt nyitott ablaknál, jól szellőző helyiségben használható csak, és utána mindenképpen illatosításra lesz szükség.

Illatos szemetes

Ha a fenti módszerekkel a kellemetlen szagokat már sikerült megszüntetni, jöhet az illatosítás. Ehhez nem lesz másra szükséged, csak egy vattapamacsra és tetszőleges illatú illóolajokra. Az illóolajból cseppents pár cseppet a vattára, hagyd, hogy beszívja, majd dobd a száraz szemetes aljára, és csak utána tedd be a szemeteszsákot. Ez egykettőre kellemes illatot teremt majd a kuka körül. A természetes hatás kedvéért használj gyakori konyhai illatokat: citromfüvet, levendulát vagy borsmentát. A vattakorongot pedig cseréld, valahányszor kiviszed a szemetet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tíz hely, ahol ritkán takarítanak

Akármilyen figyelmes is az ember, könnyen kimaradhatnak eldugott zugok a lakásban, ezért összegyűjtöttük azokat a sarkokat, ahol ritkán fordul meg a seprű vagy a tollseprű. Mutatjuk, mi marad a leggyakrabban koszos a takarítás után is. Szerencsére a kuka nincsen köztük.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük