Az őszi bogárinvázió elleni leghatásosabb védekezés: garantáltan távol maradnak

Mutatjuk hogyan védekezhetsz az ősszel leggyakrabban előforduló bogarak ellen.

poloska-ablak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy egyre hűvösebb az idő, és rövidülnek a nappalok, úgy keresnek a bogarak is téli menedéket, és sok esetben a legkönnyebb megoldás éppen a fűtött, biztonságos lakás, ahol mindig van étel és ital. A kéretlen látogatók ellen azonban lehet védekezni.

Ősszel számtalan bogár és rovar okozhat gondot a lakásban. A leggyakoribb és legbosszantóbb betolakodó a poloska, de mellette beköltözhetnek a házba a katicák, a pókok és a hangyák is, így elsősorban ezek ellen kell védekezni.

Bogárinvázió ellen

Persze fontos, hogy a lakásban tisztaság legyen, de még egy makulátlan lakásban is megjelenhetnek a poloskák és a katicák, hiszen nekik csak melegre van szükségük, a telet igazából hibernációban töltik, tehát nem az étel csalogatja őket az otthonodba, hanem a hőmérséklet.

katica

A poloskáknak ismert természetes ellenfele nincsen, még a madarak sem szívesen nyúlnak hozzá. Ellene a legjobban csapdák kihelyezésével lehet védekezni, melyekről részletesebben itt írtunk. Ezek a fény segítségével vonzzák magukhoz a bogarakat, és attól függően, melyik változatot választod, a poloskák vagy belefulladnak a kitett vízbe, vagy szépen összegyűlnek egy üveg aljában, amit azután ki lehet tenni a szabadba.

Pár éve még nem a poloskák, hanem a katicák, pontosabban a harlekin katicák jelentették a legnagyobb gondot ősszel. Ezek a mutatós rovarok csapatosan költözhetnek be a házakba, és rossz vendégek - a poloskákhoz hasonlóan büdös váladékot választanak ki, amely ráadásul allergiás reakciót is kiválthat, és még harapnak is. A legjobban akkor jár az ember, ha nem engedi be őket a lakásba, vagyis gondoskodik róla, hogy ne legyenek rések a falban, amin át bejuthatnak, sem pedig lyukak a szúnyoghálón. Ha a katicák már beköltöztek, a legjobb módszer ellenük a porszívó - tegyél egy zsebkendőt a szívócső és a porzsák közé, hogy egyszerűen kitessékelhesd a betolakodókat.

Ősszel a pókok is nagyobb számban költözhetnek a lakásba. Bár ezek az ízeltlábúak kifejezetten hasznosak, azért a hálójuk és a jelenlétük sokak számára nem kívánatos a lakásban. A leghatékonyabb védekezés ellenül a rend, hiszen ha mindig azonnal leszeded a frissen szőtt hálót, előbb-utóbb új lakhelyet keresnek maguknak a szemtelen vendégek. Az is megoldás lehet, ha a teraszodon, ajtód, ablakod előtt nem égeted éjszaka a lámpát. A lámpafény vonzza a rovarokat, a pók pedig ezekkel táplálkozik, tehát ott fog hálót szőni, ahol van, ami belerepül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az utolsó nagy számban a lakásba költöző rovar a hangya. Hangyából ugyan nyáron is bőven akad, ez egyből látszik, ha véletlenül morzsa kerül a földre, ősszel mégis valahogy fokozott ezeknek a rovaroknak is a jelenléte. A hangyák ellen a végleges megoldást az jelenti, ha az ember megtalálja, és megszünteti a bolyt - ez utóbbihoz mindenképpen szakértő segítségre van szükség, amennyiben az a lakáson belül található. Ha a boly a kertben van, akkor azt az utat kell megszüntetni, amin át a hangyák bejutnak a lakásba, tehát különösen figyelni kell rá, hogy ne legyenek rések a falakban vagy a csempék között.

Ezek csábítják a lakásba a kártevőket

Nem a meleg az egyetlen, ami az otthonodban vonzó lehet a kártevők és bogarak számára. Mutatjuk, hogyan kerülheted el, hogy akaratod ellenére étellel és itallal lásd el ezeket a kellemetlen, hívatlan látogatókat.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük