Honnan jönnek a hangyák, és hogy lehet megszabadulni tőlük? Ezt teheted az invázió ellen
Mit lehet tenni a hangyainvázó ellen a lakásban, érdemes-e szakemberhez fordulni?

hangya-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hangyainvázió elég bosszantó, akár szárnyas hangyákról beszélünk, akár hirtelen a lakásba utat találó gyaloghangyákról. Ezek a kis fekete látogatók rengeteg gondot okozhatnak, ezért érdemes tőlük minél hamarabb megszabadulni.

A gondot okozhatja egyetlen földre esett gyümölcs is, amelyet egy felfedező hangya megtalál, ami láthatatlan illatcsíkot húz maga után, így mutatva az utat a társainak befelé a házba, és pillanatok alatt egy egész bollyal is meggyűlhet a bajunk.

Hogyan szabadulhatsz meg a hangyáktól?

A hangyák kiirtásában az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy egészen addig nem lehet végleg megszabadulni tőlük, amíg meg nem találod a boly helyét, illetve azt a helyet, ahol bejönnek a lakásba, az pedig szinte bárhol lehet a lakás környékén: kint a kertben, a padló alatt, a falban vagy a járda alatt is. Amíg a királynő sértetlen, addig a gyalogok is megmaradnak, a királynő pedig akár több mint tíz évig is élhet. Annyi időn át biztosan nem szeretnél küzdeni egy boly közel félmillió lakójával.

hangya
Fotó: Denisa / Getty Images Hungary

Annyit azonban tehetsz, hogy megpróbálsz ügyelni mindig a tisztaságra. A hangyákat a legjobban a gyümölcsök vagy a zsíros-olajos falatok vonzzák, ezekre fokozottan oda kell figyelni, illetve ha kisállat van a háznál, nem szabad a földön hagyni a tálját benne ételmaradékkal, mert ez is odavonzhatja a hangyákat. Ha a kártevők nem találnak elegendő táplálékot, lehet, hogy odébb állnak.

Azt is megteheted, hogy kiteszel egy kupakban vagy tálkában mézet, és kinn hagyod éjszakára, ha pedig ellepték a hangyák, követed a gyalogokat, hogy megtaláld, pontosan merre lehet a boly. Ez egy időigényes procedúra, de a későbbiekben sokat segíthet. 

A különböző hangyairtó szerek és csapdák csak ideiglenes megoldást jelentenek, ráadásul, ha kisállat is lakik a házban, veszélyesek is lehetnek.

A legbiztosabb, ha elzárod a hangyák elől a bejáratot. Ha megtaláltad, hogyan jönnek be a lakába, akkor szüntesd meg a lehetőséget. Lehet, hogy ehhez a padlót kell javítani, vagy újrafugázni a fürdőben egy részt, a lényeg, hogy ne tudjanak bejönni, és a későbbiekben is túl nagy munka legyen nekik ismételten átrágni magukat a falon vagy csempe mellett.

Ideiglenesen használhatsz a bejáratuknál hangyairtó szert, de van, hogy a szódabikarbóna vagy illóolajok is elriasztják őket. Végleges megoldást a boly kiirtása jelenthet, mert így nincs utánpótlás, ezt azonban szakembernek kell végeznie. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 dolog, ami vozza a rovarokat

Nem csak a hangyákat vonzhatja a lakásba az elöl hagyott étel vagy a kutya tálja. Számos már kártevő is utat találhat általuk az életteredbe. Ezeket a tippeket évszaktól függetlenül mindig érdemes megfogadni.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük