Biztosítékcsere 20 ezerért?
Erre figyelj, ha szerelőt hívsz!
Bizonyos munkákat érdemes szakemberre bízni, de ne hagyd, hogy többet húzzon ki a zsebedből!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Villanyszerelési vagy nagyobb szakértelmet igénylő munkákat érdemes szerelőre bízni, hiszen a tartós és szép munka megéri a jó szakembernek kifizetett összeget. Persze azért nem árt, ha a munka végén alaposan átbogarászod a számla minden részletét, hiszen néhány szerelő esetleg visszaélhet azzal, hogy járatlan vagy a szerelvények és csaptelepek világában.

Összegyűjtöttünk neked néhány gyakorlati tippet, amivel meggyorsíthatod a szerelő munkáját, így kevesebbet kell költened óradíjra, és azt is eláruljuk, mire figyelj, ha nem akarod, hogy egy rosszindulatú szaki kiforgassa a zsebeidet.

Fogd rövidre!

Még a legbecsületesebb szerelő is abból a pénzből él, amit az ügyfeleinél megkeres, így biztos lehetsz benne, hogy - egyébként teljesen jogosan - a nálad töltött idő minden egyes percét ki fogja neked számlázni. Zsörtölődés helyett inkább kövess el mindent, hogy minél hatékonyabbá tedd a munkáját!

Sok kicsi sokra megy

Ha szerelőt kell hívnod, érdemes szétnézned a lakásban, van-e még olyan dolog, ami hamarosan javításra szorul majd. Írd össze ezeket, bármilyen apróságok is legyenek, és egy füst alatt végeztesd el ezek szerelését is a szakemberrel, így nem kell majd újra kiszállási díjat fizetned.

Telefonos egyeztetés

A telefonos megbeszélés még nem kerül pénzbe, ezért jobban teszed, ha már ekkor tisztázod az elvégzendő munka minden részletét, így nem a helyszínen kell hosszasan egyeztetni. Ha részletesen elmondod, hogy milyen munkára van szükséged, abban is biztos lehetsz, hogy a szerelő magával hozza a szükséges eszközöket és anyagokat.

Ha magad vásárolod be a szükséges anyagokat, például a vízvezetékeket, kérd ki a szerelő véleményét: nemcsak azért, mert valószínűleg jobban ismeri nálad a gyártókat és a forgalmazott termékek minőségét, hanem azért is, mert az általa jól ismert és gyakran használt szerelvénnyel valószínűleg gyorsabban is dolgozik, mint az ismeretlen típussal.

Tipp
Amikor megérezik a szerelő, kínáld meg kávéval vagy egy pohár üdítővel. Ez a kis udvariasság csak egy-két percet vesz el az értékes időből, ugyanakkor rögtön elnyerheted vele a szakember szimpátiáját, ami a későbbiekben még sokszorosan megtérülhet.

Szerelő előtt, szerelő után

Még a szerelő érkezése előtt gondoskodj arról, hogy a munkavégzés területén rend legyen, és a szakember könnyen meg tudja közelíteni azt. Arra is ügyelj, hogy legyen elég fény, és készítsd oda azokat a dolgokat, amikre a szerelőnek szüksége lehet. Ha például le kell engedni a radiátort, szüksége lesz egy edényre, de néhány használaton kívüli rongy is legyen kéznél, így bármikor odaadhatod a szakinak, ha szüksége lenne rá.

A munka elvégzésekor nyugodtan mondd meg a szerelőnek, hogy ne fáradjon a feltakarítással, majd te elvégzed azt. Így nemcsak az ott töltött időt és a számla végösszegét csökkentheted, de abban is biztos lehetsz, hogy minden a megszokott helyére kerül.

Nyitott szemmel

Rengeteg a becsületes, jó szakember, ha azonban nem egy közeli ismerős ajánlására hívtad a szerelőt, jobb, ha nyitva tartod a szemed - így biztos lehetsz benne, hogy a legjobb áron, a legjobb munkát kapod.

Kérj garanciát!

Ha szerelőt hívsz, annak valószínűleg az az oka, hogy te magad nem értesz az elvégzendő munkához, így első pillantásra azt sem tudod megállapítani, hogy megfelelő minőségben kivitelezték-e el azt.

Még a telefonos egyeztetés során kérdezz rá, hogy hajlandó-e a szaki legalább féléves garanciát adni az általa végzett munkára, és távozása előtt ezt kérd írásban is. Garancia nélkül az építőipari szakembereket szinte lehetetlen visszacsalogatni, ráadásul ezer ajánlólevélnél is többet mond, ha egy szerelő nem hajlandó felelősséget vállalni az általa végzett munkáért.

Kérd el a blokkokat!

A takaros kis összeg, amit a munkálatok végén kicsengetsz, két nagy tételből áll össze: egyrészt tartalmazza a szakember munkadíját, másrészt azoknak az anyagoknak az árát, amelyeket ő vásárolt meg, majd használt fel a szerelés során. Utóbbiakról mindig kérd el a számlát, vagy legalább a blokkot, ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a szaki az ebédje árát is hozzácsapja a végösszeghez.

Ha a szerelő arra hivatkozik, hogy egy általa régebben megvásárolt alkatrészt használt fel, akkor is ragaszkodj hozzá, hogy előkeresse az árát igazoló cédulát, vagy végső esetben nézz utána az interneten, valóban reális áron számolta-e fel az eszközt.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Kiadó Elhallgatott tanácsok című könyve segített.

Ezt is szeretjük