3 dolog, ami mágnesként vonzza a betörőket: vajon a te lakásod veszélyben van?

Hibák, melyek elkövetése végzetes következménnyel járhat.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Soha ne mondd, hogy betörésbiztos, ahol ugyanis be lehet menni, ott előbb-utóbb be is fognak menni - legalábbis a betörők íratlan Murphy-törvénye biztosan valami hasonló ponttal kezdődik.

Ami az illetéktelen behatolók leleményét illeti, az gyakorlatilag határtalan, számos olyan példa akad, hogy úgy pakolnak ki zsinórban lakásokat, hogy költöztető cégnek álcázzák tevékenységüket, vagy épp úgy jutnak be otthonokba, hogy szolgáltatóknak vagy épp rendőröknek adják ki magukat. Bár újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak, vannak bizonyos jelek, melyek a tekintetben, hogy mely házakat választják ki célpontjukként, valószínűleg állandónak bizonyulnak. Ilyenek a következők is.

Ablakok, ajtók, garázs: erre nagyon figyelj!

Az első számú veszélyforrást a nyílászárók jelentik, melyek minden otthon szerves, megkerülhetetlen tartozékai. Ma már majdnem minden barkácsáruházban kapható speciális, minőségi zárral felszerelt, úgynevezett biztonsági ajtó, melyre a rendőrségi statisztikák szerint is ildomos áldozni.

A gyatra minőségű zárak, a régi, sokszor eldeformálódott ajtók gyakorlatilag felhívást jelentenek a keringőre, viszont a betörő is háromszor meggondolja, betérjen-e egy olyan lakásba, ahol speciális mágneszár, esetleg riasztórendszer is védi a portát. Egy komplett, vezeték nélküli riasztórendszer érzékelőinek számától függően akár 20-60 ezer forintos áron is beszerezhető, ráadásul már webáruházakban is megvásárolható.

Persze mit sem ér a fokozott biztonság, ha engedsz egy-egy régi beidegződésnek, kisebb társasházakban, lakótelepi bérlemények esetében például gyakori szokás nyitva felejteni a bejárati ajtót, míg valaki leviszi a szemetet, vagy átugrik egy szomszédhoz. A besurranó tolvajoknak pedig elég ez a néhány perc, hogy elemeljék a legfontosabb értéktárgyadat, legyen az a kabátok zsebében hagyott készpénz vagy a konyhaasztalra tett, levetett ékszer.

Ugyanígy a nyitva felejtett ablak is potenciális veszélyforrás lehet. Nemcsak a nyári hónapokban, de sokan a fűtésszezon beálltával, az ősz derekán is előszeretettel szellőztetnek éjszakánként. Ha nincs rács az ablakon, a betörő akár éjszaka is könnyűszerrel a lakásba lopózhat, arról már nem is beszélve, mekkora támadási felületet jelent, ha távollétedben marad nyitva egy nagyobb szellőzőnyílás.

Ha kertes lakóingatlannal rendelkezel, melyhez külön garázsbeálló is tartozik, ami esetleg közvetlen bejutást eredményez a lakótérbe, célszerű a kertet kisebb térfigyelő rendszerekkel, biztonsági kamerával, mozgásérzékelőkkel is felszerelni.

Egy rossz helyen elrejtett pótkulcs

A lábtörlő alá, a virágágyásba helyezett vagy a postaládába dobott pótkulcs egy betörő számára olyan kinccsel ér fel, mintha azt a bizonyos tűt adnád a kezébe, anélkül, hogy magának kellene feltúrnia érte az egész szénakazlat. Ha már van pótkulcsod, ne rejtegesd. Végső soron az is egy megoldás, ha társasház esetében egy megbízható, nyugdíjas szomszédra bízod, aki költöztető cégnek a távollétedben még véletlenül sem nyit ajtót!

Üres lakásról árulkodó jelek

Egy napok-hetek óta zárva tartott ablak, egy ütközésig húzott redőny vagy gondosan behajtogatott spaletta, a dugig tömött postaláda, kertes házak esetében pedig a huzamosabb ideje nem ürített szemeteskuka vagy a szelektív műanyagkonténer mind-mind arról árulkodik, hogy a tulajdonos éppen házon kívül van, a lakás pedig szabad préda.

Ha elutazol, szintén érdemes bevonni, tájékoztatni a szomszédokat, akik időnként ránéznek a lakásra, kiürítik a postaládát, vagy megetetik az otthon hagyott házi kedvencet, akinek bánatos hangjelzései kilométeres körzetben adhatják tudtul, hogy ebből a lakásból bizony hiányzik a szerető, gondoskodó gazdi.

Az elektromos berendezések korában talán idejétmúlt dolognak tűnhetnek az olyan évtizedekig jól működő házi praktikák, mint egy, a kerítésen szemmagasságban elhelyezett Vigyázz, harapós kutya felirat vagy egy életerős férfi jelenlétére utaló névtábla a bejárati ajtón, pedig ilyen jelentéktelennek tűnő kis apróságokon legalább annyira múlhat, mennyire érezheted magad biztonságban saját lakásodban, így hasonló trükköket is érdemes bevetni.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük