3 nem mindennapi, remek megoldás betörők ellen: így a nyaralás alatt is biztonságban lesz az otthonod
Ha nyaralni mész, otthonod akkor is óvhatod a betöréstől.

GettyImages-960344704
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyaralást az ember egész évben várja, ám a pihenés csakis akkor lehet gondtalan és felszabadult, ha mindent biztonságban tudhat otthon.

A magára hagyott házat vagy lakást sajnos nem könnyű megvédeni az illetéktelen behatolóktól, de lehet tenni lépéseket, amelyek segíthetnek benne, és csökkentik a betörés valószínűségét.

3 nem mindennapi megoldás

A kulcsszó a megtévesztés. Ha sikerül elhitetni a betörővel, hogy az ember otthon tartózkodik, akkor elbizonytalanodik szándékában, vagy akár el is tántorítható tőle. Speciális biztonsági eszközöket forgalmazó szaküzletekből, megbízható webshopokból beszerezhető néhány olyan eszköz, melyek segítenek azt a hatást kelteni, mintha a lakók házon belül lennének. Tudjuk, hogy a kertbe vagy a bejárati ajtó elé szerelt mozgásérzékelős lámpa remek dolog, mert a tettenérés érzetét kelti, és a lebukás veszélyével fenyeget - de vannak még ennél is furfangosabb trükkök.

1

TV-szimulátor - Jó szolgálatot tehet egy TV-szimulátor. A szerkezet voltaképpen egy kisebb, kitámasztható lámpa, amely a televíziózás közbeni kékes, színes fényt bocsátja ki. Mivel olykor villan is egyet, kintről úgy tűnik, hogy valaki tévézik odabent, és kapcsolgatja a csatornákat. Ezt a lámpát földszinti szoba esetén úgy kell elhelyezni, hogy kívülről ne legyen látható, és a valódi tv-készülék sem. Fontos, hogy a szemben elhelyezkedő tükör se buktassa le a trükköt.

Kutyaugatást utánzó eszköz - A betörők megtévesztésében a kutyaugatást utánzó eszközök is hasznosak lesznek. Bár ezekből mozgásérzékelős, udvari verzió is létezik, hitelesebb, ha a bejárati ajtón túlra kerül egy behatolási kísérletre reagáló szerkezet. Így ugyanis a rabló nem tud megbizonyosodni róla, hogy igazi kutya ugat-e odabent, vagy sem.

Megtévesztő berendezések - A rendőrséghez bekötött, vagy kiiktathatatlan riasztó a betörők rémálma, ezért számukra eltántorító látvány egy falra szerelt riasztópanel. Bár egy riasztó tényleg hasznos, sajnos drága is. Olcsóbb megoldás egy hamis, LED-fényes riasztópanel, mely megszólalásig hasonlít az eredetire. A műkamerák szintén jó szolgálatot tesznek, ugyanis rendkívül hasonlítanak az igazi biztonsági kamerákra.

Hagyományos, de fontos módszerek

Nemcsak a modern eszközök, de néhány egyszerűbb lépés is segíthet megvédeni az ingatlant a betörőktől.

Fontos meggyőződni a nyílászárók jó állapotáról, és jó ötlet biztonsági fóliával is megerősíteni az üvegfelületeket. Ezek mechanikai akadályt gördítenek a rablók elé.

Hasznos megkérni egy megbízható szomszédot, hogy tartsa szemmel az ingatlant, hogy nincs-e körülötte mozgás, zaj, esetleg fény.

Érdemes már pár nappal korábban eltenni a lábtörlőt, hiszen a betörők az alapján is felmérhetik, van-e otthon valaki. Elmozdítják, és megfigyelik, hogy megigazították-e már. Ha nem, akkor tudják, hogy nincs otthon senki. Ugyanezt a lábtörlő alá helyezett keksz segítségével is ki tudják deríteni. Ha a keksz egy-két nap alatt sem törik össze, abból sejtik, hogy a lakók elutaztak.

Végül a rendszeresen érkező újságokat, magazinokat is okosabb ideiglenesen a szomszédba irányítani, mivel ha a postaládában marad, az is a lakók távollétéről árulkodik.

A biztonsági fóliáról

Milyen a biztonsági fólia, és hogyan kell alkalmazni? A következő cikkben megismerheted a hasznos betörésvédelmi eszközt.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük