Bérleti szerződés felmondása: így csináld jogszerűen, ha ott akarod hagyni az albérletet
Határozott vagy határozatlan idejű bérleti szerződést kötöttetek?

szerzodes-par-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki albérletbe költözik, a tulajdonossal szerződést köt, ami lehet határozott vagy határozatlan idejű. Ebben sok mindent meghatároznak, de az élet hozhat olyasmit, amit nem fed le.

Mi a teendő, ha szeretnéd elhagyni az albérletet, nem tettél kárt a lakásban, tehát a kauciót is szeretnéd visszakapni?

A bérleti szerződés elsősorban a bérbeadót védi, de neked is biztosít bizonyos jogokat. Minden olyan dologgal kapcsolatban, ami a bérleti szerződésben nincs leírva, a Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) és a Lakásbérleti törvény (1193. évi LXXVIII. törvény) az irányadó.

Határozatlan idejű bérleti szerződés felmondása

Ez az egyszerűbb eset. A legtöbb ilyen szerződésben a felek 30 napos felmondási időben állapodnak meg. Amennyiben ez nincs szerződésbe foglalva, úgy a Polgári törvénykönyv alapján - bármely fél esetében - az érintett hónap 15. napjáig kell nyilatkozatba adni a felmondást.

Itt nem szükséges indoklás, viszont javasolt személyes átvétellel - átvételi elismervény aláírásával -, vagy tértivevényes küldeményként átadni az iratot. Amennyiben ily módon a hónap 15. napjáig sor kerül a felmondásra, a következő hónap végére tudod felmondani az albérletet. Ha csak a hónap 15. napja után, úgy plusz egy hónappal számolhatsz.

Határozott idejű bérleti szerződés felmondása

A határozott idejű bérleti szerződés mind a bérlőt, mind a bérbeadót biztosítja. Előbbi bízhat abban, hogy a szerződésben leírt időtartam alatt használhatja az ingatlant, utóbbi pedig abban, hogy ugyanerre az időre számolhat a bérleti díjjal, mint bevétellel. Ugyanakkor, ha a határozott idejű lakásbérleti szerződés egy évre szól, de neked munka vagy más okból kifolyólag fél év után fel kellene mondanod a szerződést, az problémás lehet. Ilyenkor is van azonban két lehetőséged.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első opció - és ez a kevésbé fájdalmas -, ha sikerül meggyőznöd a főbérlőt, hogy közös megegyezéssel, írásban megszüntessétek a bérleti jogviszonyt. Ilyenkor valószínűleg a fennmaradó bérleti idő bizonyos százalékát ki kell majd fizetned, de még így is jobban jössz ki, mintha félévnyi lakbért csengetnél ki.

A második opció a rendkívüli felmondás, ám erre csak akkor nyílik lehetőség, ha a főbérlő a jogszabályon vagy a szerződésen alapuló valamely kötelezettségét nem teljesíti, és ezért a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmatlan. Ilyen lehet például a bérleti díj egyoldalú emelése, a bérlő zaklatása - ha az indokoltnál gyakrabban vagy előzetes bejelentés nélkül rendszeres ellenőrzéseket tart -, ha a főbérlő nem gondoskodik az épület karbantartásáról, az műszakilag ellehetetlenül - például nincs fűtés. Amennyiben a főbérlő előzetes felszólításra sem teljesíti a kötelezettségét, úgy felmondható szerződés.

Trükkös megoldások kis lakásokba

Egy-két ügyes aprósággal könnyen növelheted a térérzetet. A képen látható apró lakások sokkal tágasabbnak látszanak, mint amilyenek valójában.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük