Félmillió forint alatt nem ússza meg a szeptembert az, aki most megy albérletbe
Ennél többe, akár egymillió forintba is kerülhet a fővárosi életkezdés: komoly kiadásokkal jár, ha albérletbe költözöl.

koltozes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelentős kompromisszumokra kényszerül, aki most ősszel költözne a fővárosba - köztük elsősorban a friss egyetemisták ütközhetnek nehézségekbe. Egy új életszakasz kezdete más egyetemvárosokban is nagyobb kiadást jelent, de az utóbbi években megemelkedett albérletárak, a berendezkedés és a tanulmányok költsége együttesen hozzávetőleg egymillió forintot emésztenek fel az első hónapokban Budapesten.

Nincs sokkal jobb helyzetben az sem, aki más típusú képzésért jön a fővárosba, a leginkább versenyképes szakmát adó tanfolyamok ára ugyancsak az egekben van. Jellemzően a jó közlekedésű, oktatási intézményhez közeli, vállalható rezsijű, többnyire belvárosi, külön bejáratú, másfél-kétszobás albérleteket keresik a diákok - nyugodtan kijelenthető: aki ma kezdené, már hiába.

Félmillió alatt nehéz megúszni

A kompromisszumokkal teli megoldás is 100-120 ezer forint kiadást jelent havonta, amit megfejel a költözéskor fizetett plusz két-háromhavi kaució. A beköltözést követően a következő tétel a háztartási kis- és nagygépeké, az áruházak ilyenkor értékesítik hűtő-, mosó- és mosogatógép-állományuk javát, valamint fellendül a bútorüzletek forgalma is: az ágyak, tárolók, beépített szekrények és kisebb konyhabútorok a legkelendőbbek.

Ha a család jóvoltából jól felszerelten indítja is önálló életét a fiatal, kis fejszámolással már bőven meghaladja a félmillió forintot az eddigi kiadás, és még a beiratkozásig sem jutottunk el. Általános igazság az is egyetemista körökben, hogy minél magasabb volt a ponthatár egy szakon, annál drágább lesz az évkezdet is. A diákok egyik első jogos igénye, ami október-november táján pörgeti a számítástechnikai üzletek forgalmát, a saját laptop, esetleg nagyobb teljesítményű asztali gép vagy egyéb drágább kiegészítő. De ilyenkor kerül kívánságlistára általában az albérletbe a házimozi vagy a komolyabb hangrendszer is.

A külföldi félév sem olcsóbb

Elsősorban a felsőévesek körében népszerű a külföldi tanulmányi félév, aminek a tapasztalata az élmény mellett kiváló belépőt jelenthet a munkaerőpiacra. Noha az ösztöndíjak révén a tanulmányok jobbára ingyenesek, a külföldön töltött hónapok költsége újabb nem várt százezrekkel drágíthatja a szemesztert, miközben az itthoni infrastruktúrát is fenn kell tartani.

Természetesen nem mindenki egyetemre érkezik a fővárosba, a tanévkezdéssel párhuzamosan elindulnak az iskolarendszerű és a magánvállalkozások által szervezett tanfolyamok is, köztük a messze legnépszerűbb szoftverfejlesztői képzések. Ezek ára akár a másfél-kétmillió forintot is elérheti, de a többi népszerűbb, a munkaerőpiacon jól fizető szakmát adó tanfolyam finanszírozása is többnyire hatszámjegyű egyszeri kiadással jár az elején.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Közismert tény, hogy a gyermek oktatásába fektetett pénz a legjobban megtérülő befektetés, a versenyképes diploma és képzettség megszerzése azonban sokszor komoly anyagi ráfordítást igényel, melyet legtöbbször a család, a szülők viselnek - számol be tapasztalatairól Lengyel Zoltán, a Sberbank Magyarország Marketing, PR és Digitális területének vezetője. Szerinte azzal, hogy az egyszeri költség terhét évekre előre tervezhetően osztja el, akár a személyi kölcsön is segíthet az átmeneti pénzügyi akadályok leküzdésében a nyaralás és táborozás költségei után gyakran kimerült háztartásokon.

Kiemelt kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük