Beperelheted a bankot, ha magas a részleted

Megalakul a Hitelkárosultak Pertársasága

A Szociális Kerekasztal szerint kártérítés jár a devizahiteleseknek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Közös jogi utat szerveznének a banki hitelkárosultak számára a Magyar Szociális Fórum és az Otthonvédő Mozgalom kezdeményezésére. A MSZF közleménye szerint hibás banki termékre való hivatkozással pert indíthatnak a hitelezőkkel szemben az adósok, de az ezzel kapcsolatos döntést csak az érintettek hozhatják meg, ezért javasolják a pertársaság létrehozását.

Ha kiderül, hogy a bank rosszul állapította meg az ügyfél törlesztőképességét, jelentősen csökkenhet a hitel tőkeösszege, mivel ebben az esetben levonódik belőle az adóst ért kár.

A kártérítés alapja: hibás termék

Róna Péter közgazdász vetette fel először a TV2 reggeli műsorában a kártérítés követelésének lehetőségét: szerinte a pénzintézet szakmai felelőssége kiszámítani az ügyfél hitelkapacitását, vagyis például a családtagok létszáma, a jövedelem és a költségek alapján megítélhető, hogy mekkora összeg visszafizetését képes vállalni a hitelfelvevő.

Ebben az esetben pedig egy olyan termékről van szó, mely a beígért cél teljesítésére nem alkalmas, hiszen a devizahitel konstrukciójában lehetetlen megbízhatóan kiszámítani, mennyi lesz a törlesztőrészlet.

A közgazdász hangsúlyozta, hogy elsősorban a kormánynak és a PSZÁF-nak lenne felelőssége abban, hogy megállapítsa, valóban hibás banki termékről van szó, ha viszont ez nem történik meg, az adós élhet a per lehetőségével.

Mit mond a jog?

Dr. Kamarás Péter jogi szakértő a közgazdász szavaira reagálva szintén a Mokkában beszélt a per jogi alapjáról. Szerinte akkor lehet szó kártérítésről, ha jogellenes károkozás történik, itt pedig ugyan a károkozás egyértelmű, de a jogellenesség vitatható. Egyrészt nem látható előre, ha a hitelfelvevő életkörülményei megváltoznak, másrészt pedig, ha a szerződésben szerepel az árfolyam-ingadozás kockázata, az ügyfélnek mérlegelnie kell, érdemes-e ilyen feltételekkel felvenni a hitelt.

Tehát a banknak felelőssége van a tájékoztatásban, de az ügyfélnek kell bizonyítania, hogy ez elmaradt, vagy nem történt meg elég körültekintően.

Mi a bankok álláspontja?

Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója az ATV híradójának nyilatkozva elmondta, szerinte nem lehet szó hibás termékről, a bankok pedig semmilyen jogszabályt nem sértettek, és felmérték az ügyfelek fizetőképességét, így nem megalapozott, amire a pertársaságot szervezők hivatkoznak.

Közös érdekérvényesítés

A Szociális Kerekasztal résztvevői azt javasolják, hogy a pertársaság legyen a hitelkárosultak egyeztető és döntéshozó fóruma, a szakmai munkát pedig ügyvédek és jogászok segítenék. Pertársaságot bárki alakíthat, csupán a tagok követelésének alapjait kell összehangolni, ami ebben az esetben a hasonló feltételek mellett felvett hitel.

Létrehozhatják már a keresetlevél benyújtásakor, de később, az elsőfokú eljárás során is. Előnye, hogy a károsultaknak nem kell külön-külön pert indítaniuk, hatékonyabban tudnak fellépni közösen, ráadásul a perköltség annyifelé oszlik, ahány tagja van a társaságnak. Viszont a perben hozott ítélet csak a társaság tagjaira, és nem minden károsultra vonatkozik. Már a Facebookon is szerveződnek olyan közösségek, akik banki adósokat és jogi képviselőket várnak pertársaság alakítására.

Indulhat az első per

A Mokka vendége volt Dr. Lehmann György ügyvéd, aki hamarosan megindíthatja az első pert devizahitel ügyben. Az ügyvéd összeállított egy keresetlevelet, melyet bárki használhat, aki pert kíván indítani, csupán annyi a dolga, hogy kitölti, és beadja a bíróságra. A per jogalapjaként európai uniós irányelvekre hivatkozik, ahol egyértelműen megszabták egy kölcsönszerződés tisztességi követelményeit, így, szerinte nem szükséges végigmenni a szerződés részletein, hiszen a bíróságnak hivatalból kell megállapítania a tisztességtelen szerződési feltételeket, ebben az esetben pedig a szerződés semmissé válik.

Ezt is szeretjük