Így szedd szét a cipzárt, ha nagyon beakadt: 3 tuti módszer a lehetetlennek tűnő helyzetekre

Nagyon bosszantó, de nem reménytelen a cipzár szétszedése.

Beakadt cipzár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bosszantó, de nagyon gyakori törvényszerűségek, hogy a cipzár mindig akkor szorul be, ha az embernek sietnie kellene, vagy ha egy számára fontos ruhadarabjáról van szó.

Szerencsére a kedvenc darabról akkor sem kell lemondani, ha úgy tűnik, a helyzet nem menthető: néhány rafinériával sikerülhet szétszedni a legmakacsabbul beragadt cipzárt is.

Ha a bélés beszorult a cipzárba

Sok ruha, kabát és táska esetében előfordul, hogy olyan ügyetlenül varrják bele a bélést, hogy azt a mellette futó cipzár a felhúzás közben egy másodperc alatt elkapja.

Az ember a mozdulat lendületessége miatt általában csak akkor veszi észre, hogy gond van, amikor az anyag már vagy 10-15 centiméteren a fogak közé szorult. Fontos, hogy ilyenkor ne kezdjük el erőszakosan visszafelé ráncigálni a cipzárt, mivel ettől megsérülhetnek a fogak, de az anyag is károsodhat. Ez utóbbi akkor is bekövetkezik, ha megpróbáljuk erőnek erejével kihúzni a becsípődött bélést a cipzárból.

A legokosabb, ha a fokozatosság jegyében próbálkozik az ember. A cipzár visszáján, vagyis a bélés felé eső oldalánál össze kell csípni az anyagot, és 90 fokban, a cipzárral ellentétes irányban húzni azt, miközben a másik kézzel pár milliméternyit lefelé kell húzni a cipzárt. Nem szabad túl sokat haladni, mert az többet árt, mint használ: fő a türelem! A következő apró szakaszt ugyanezzel a technikával kell kiszabadítani, és így tovább. Végül a bélés kikerül a cipzár fogságából, és folytatódhat az öltözködés.

Ha a cipzár szétnyílt

Megesik, hogy az elakadás abból ered, hogy a cipzár a már behúzott szakaszon szétnyílt. Ebben az esetben a húzókától lefelé eső szakaszon érdemes próbálkozni. A kettényílt sorokat párhuzamos helyzetbe kell igazítani, éppen olyan távolságra egymástól, mint ahogyan a húzókában elhelyezkednek. Miután tökéletesen egyenesbe hoztuk a két oldalt, akkor egy kicsi erő kifejtésével sikerülhet lejjebb vinni a húzókát, egészen a cipzár aljáig, így ismét megtörténhet az összehúzás.

Ha látszólag semmi baj, mégsem siklik

Van úgy, hogy sem a bélés nem akadt be, és a fogak sem engedték el egymást, mégis megmakacsolja magát a cipzár. Ez sokszor abból következik, hogy a cipzár már elöregedett, esetleg kicsit rosszabbul illeszkedik. A probléma megoldásában egy egyszerű, benedvesített szappan segíthet, mellyel meg kell dörzsölni a cipzárt. Kis szerencsével a beakadt fogak engedni fognak a huszonegyből, és a húzóka játszi könnyedséggel továbbszalad. Jó tudni, hogy a szappanos trükk után ki kell mosni a ruhát, azonnal nem viselhető.

Mikor menthetetlen a cipzár?

Sajnos nem minden esetben lehet segíteni az elakadt cipzáron. Ha például nem a bélés, hanem egy, a zsebben vagy táskában lévő nejlonzacskó darabja szorult be a fogak közé, az a kihúzás során beszakadhat. Ez esetben fokozott türelem és óvatosság szükséges, és sajnos az is megeshet, hogy nem sikerül megmenteni a cipzárt. Az sem túl szerencsés, ha a cipzár már annyira régi, hogy rozsdásodni kezdett. A rozsda valószínűleg végleg megakadályozza, hogy a cipzár szétnyíljon. Szintén reménytelen, ha kitörött a cipzár egy vagy több foga, vagy az alsó, nagyobb illesztőfogacska vált el a textiltől, hiszen anélkül nem lehet összeilleszteni a két oldalt. Ilyen szituációkban érdemesebb felkeresni egy varrónőt, aki kicserélheti a teljes cipzárt.

Mosógépgyilkos szokások

Az is nagyon bosszantó, és nagyobb költségeket is von maga után, ha a mosógép romlik el. Ezt megelőzendő a következő cikkben foglalt hibákat jobb elkerülni.

Egykettőre tönkremegy a mosógép, ha erre nem figyelsz: 4 gyakori hiba, ami lerövidíti az életét

A mosógép érzékeny szerkezet, érdemes vigyázni rá, hogy minél tovább működőképes maradjon.

Elolvasom
Ezt is szeretjük