Mit tegyél, ha barna víz folyik a csapból?
2 gyanús ok, ami a háttérben állhat
Az elszíneződés kellemetlen lehet, de ne aggódj feleslegesen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mikor fürödni próbálsz, beszállsz a kádba, és néhány perces, csukott szemmel való lazítás után veszed észre, hogy barnás árnyalatú vízben ázol, majd, miután kiszállsz, tapasztalod, hogy a lakás minden csapjából hasonló színű folyadék áramlik ki.

A csapvíz elszíneződése sajnos nem ritka eset, azonban többnyire nem áll komoly probléma a háttérben. Nem árt azonban, ha tudod, mit érdemes tenni ilyenkor.

Amikor központi problémáról van szó

A kellemetlen probléma hátterében a legtöbb esetben központi ténykedés áll, a vízmű karbantartási, illetve szerelési munkái okozhatnak ilyen tüneteket, csakúgy, mint az, ha a körzetben, azonos hálózaton valahol csőtörés történt.

A karbantartási munkálatok során ugyanis a víz áramlási iránya és sebessége megváltozhat, ami felkavarhatja a lerakódásokat, emellett akkor is tapasztalhatod a sárgás-barnás elszíneződést, ha központilag elzárják, majd újra megnyitják a vizet. Hasonló az eset központi víztisztításkor is, azonban ezt többnyire előre bejelentik.

Bár a víz nagy kincs, és szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt a csapból folyik, bosszúságra adhat okot, hogy a színes víz gyakran lassan folyik el, és ezt is ki kell fizetned, azonban a probléma néhány órán belül meg kell, hogy oldódjon, addig is, folyamatosan figyelheted majd a víz tisztulását, kivilágosodását.

Ha azonban a tünet hosszabb időn keresztül áll fenn, jelentsd be a hibát a helyi vízműnek, sőt, be is vizsgáltathatod a víz minőségét.

Csőtörés?

Előfordulhat, hogy azért válik szennyezetté a víz, mert nálad van csőtörés, azonban ezt könnyen felismerheted egyéb tünetek alapján. Ha vizesednek a falak vagy egy fal, az árulkodó lehet, de a legegyszerűbb, ha elzárod a lakás vízvezetékrendszerének főcsapját, majd úgy figyeled meg a vízórát. Ha így is pörög, könnyen lehet, hogy csőtörésről van szó, ilyen esetben mielőbb hívd ki a vízvezeték-szerelőt.

Így spórolj a vízdíjon!

Ha szeretnél spórolni a hó végi vízszámlán, nézd meg a videót, és hallgasd meg egy szakértő tippjeit!

Veszélyes a sárgás-barnás víz?

A látványa nem épp kellemes, azonban legtöbbször nem tartalmaz olyan anyagokat a szennyezettnek tűnő víz, melyek ártalmasak lennének az egészségre - általában a vastartalom okozza az elszíneződést.

A szakértők szerint fürödni lehet a vízben, azonban a mosnivaló ruhákat elszínezheti, továbbá jobb, ha nem iszod meg, és nem mosogatsz vele - ilyenkor jöhet jól egy víztisztító kancsó, mely eltávolítja az esetleges szennyeződéseket.

Általában csapvizet iszol?

Ezt is szeretjük