Ennyivel drágult idén a rezsi: a hivatalos felmérés eredményei

Embertelen mértékű rezsidrágulás zajlott le hazánkban az elmúlt tíz évben: íme, a számok.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A KSH magyarországi lakáshelyzet-elemző jelentéséből kiderült, hogy a 2001 és 2010 közötti időszakban triplájára drágult a földgáz, ezért az inflációt jóval meghaladó mértékben, összesen 236%-kal emelkedett a háztartási energia ára is.

Közben emelkedett a lakások havi fenntartási költsége is, a jövedelmek emelkedése pedig csupán 2006-ig volt képes ellensúlyozni a költségek növekedését. Később a nagymértékű gázáremelés miatt nőni kezdett a jövedelmek rezsire fordított aránya, 2010-ben pedig a Napi Gazdaság adatai szerint már meg is haladta 24%-ot.

Ennyit drágult a rezsi

A KSH jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a földgáz ára, majd ennek következtében a háztartási energia ára is az egekbe szökött, az általános fogyasztóiár-indexet jelentősen meghaladó mértékben, 236%-kal emelkedett, a reál-árnövekedés mértéke pedig 148% volt.

Ezek mellett egy átlagos lakás havi fenntartási költsége 18 300 forintról 42 600 forintra emelkedett. Ugyanakkor a jövedelmek nem emelkedtek olyan mértékben, hogy azok ellensúlyozzák a drágulást, csupán 2006-ig. 2007-ben először 32%-os, majd egy évvel később további 20%-os gázáremelés zajlott le, így a lakosok nagy része 2010-ben már a jövedelmének 24%-át a rezsire kellett, hogy fordítsa, míg 2001-ben ez még 20% alatt volt.

Az egyedülálló szülők terhei

2010-ben a háztartások 19%-a költötte jövedelmének több mint egyharmadát lakásfenntartásra, míg ez 2001-ben ez csupán 10% volt. Ebbe a körbe főleg az egyedülállóak és az egyszülős családok tartoznak - közülük sokan élnek lakótelepeken, ahol például nem, vagy csak nagyon nehezen valósítható meg a fűtés szabályozása.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egyedülálló szülők kiadásai növekedtek a legnagyobb mértékben az elmúlt tíz évben, és nehéz helyzetük miatt gyakran csúsznak a számlafizetésekkel is. De a teljes hazai átlagot nézve is hasonló a helyzet, minden ötödik háztartás mulasztott legalább egy határidőt tavalyelőtt a csekkbefizetéssel.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hiteleseknek még rosszabb

A hitellel terhelt lakások esetében a hitel és a rezsi elviszi a fizetések felét. Az adatok szerint tavalyelőtt egy hitellel rendelkező család havi jövedelmének átlagosan 19%-át törlesztésre fordította. A felmérés idején minden ötödik háztartásban előfordult, hogy késtek a törlesztőrészletek befizetésével, különösen a gyermekes családok esetében fordul elő legnagyobb valószínűséggel, hogy pénzhiány miatt csúsznak a befizetések. Ráadásul minden második lakáshiteles háztartás rendelkezik egyéb hiteltartozásokkal is.

Így csökkentsd a fűtésszámlát!

Szerencsére léteznek tippek arra vonatkozóan, miként lehet kevesebb a rezsid. Hallgasd meg egy szakértő véleményét!

Csökkenő fogyasztás

A GfK Hungária piackutató szerint a rezsiköltségek növekedése mellett a fogyasztás egyre csökken a magyar háztartásokban - ez pedig nem csupán a válság eredménye, de az energiaárak jelentős emelkedése is hozzájárult.

Az idei évre csökkenést, jövőre pedig stagnálást jelzett a piackutató. Főként az élelmiszerek és az élvezeti cikkek, de a ruházkodás terén és a hazai tartós fogyasztási cikkeknél is szerényebb a fogyasztás.

Ha kíváncsi vagy a kutatás részletes eredményeire, a KSH honlapjáról le is töltheted a Társadalmi helyzetkép, 2010 - Lakáshelyzet című dokumentumot.

Forrás: ksh.hu;kosarmagazin.hu; napi.hu.

Szoktál késni a csekkek befizetésével?

Ezt is szeretjük