A 4 legfontosabb teendő, ha BAR-listára kerültél

A nyomasztó adósság mellett további nehezítő körülményekkel is számolnod kell, ha tartozásod van. Ismerd meg a legfontosabb teendőket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma már egyáltalán nem számít kirívó esetnek, ha valaki BAR-listára kerül. A nehéz gazdasági helyzet sok ember számára alaposan megnehezítette a törlesztőrészletek rendszeres folyósítását.

A következmények ettől még ugyanolyan súlyosak lehetnek, így érdemes mindent megtenned annak érdekében, hogy lekerülj az adósok listájáról.

Hogy kerülhetsz BAR-listára?

A Központi Hitelinformációs Rendszerbe - KHR- vagy régebbi nevén BAR-listára - a pénzintézetek töltik fel az adatokat. A nyilvántartásba olyan személyek kerülnek, akik a minimálbér összegével tartoznak 90 napnál hosszabb ideig egy banknak, bizonyíthatóan valótlan adatokkal próbáltak meg hitelt felvenni, vagy bankkártya-visszaélést követtek el. A legtöbben természetesen a vissza nem fizetett kölcsön miatt kerülnek BAR-listára, és a listán szereplő személyeknek - a nyomasztó adósság mellett - számos hátrányos következménnyel is szembe kell nézniük.

A hitelek kérelmezésekor a bankok minden esetben ellenőrzik, hogy a kölcsönért folyamodó személy szerepel-e a nem túl előkelő lajstromban. A folyamatosan szigorodó banki feltételek mellett nem szívesen adnak kölcsönt olyan embereknek, akik korábban rossz adósnak bizonyultak. Természetesen nem lehetetlen BAR-listásként hitelhez jutni, de csak magasabb kamattal és az átlagosnál is szigorúbb feltételekkel kaphatsz kölcsönt.

Tartozni valakinek nem csak pénz kérdése. Akkor is könnyen bajba kerülhetsz, ha nem vagy tisztában a pénzügyi világ legfontosabb fogalmaival. Kalkulátorunk segít!

(%oldalbox('kalkulator(2151)')%)

Mielőtt komolyra fordulna a helyzet

A pénzintézetek minden esetben előre értesítik ügyfeleiket arról, hogy záros határidőn belül szerepelni fog a nevük a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Innentől számítva körülbelül egy hónap áll rendelkezésedre, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy ne kerüljön fel a neved a BAR-listára.

- A legrosszabb, amit az ügyfelek tehetnek, ha nem foglalkoznak a problémával. Mivel a bankoknak is érdekük, hogy hozzájussanak a pénzükhöz, érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüld a bajt. Ha a pénzintézetek látják, hogy az adósságba keveredett ügyfél hajlandóságot mutat az együttműködésre és a kölcsön visszafizetésére, akkor a legtöbb esetben partnerek a feltételek enyhítésében: hajlandóak megállapodni a részletfizetésről vagy a szerződés módosításáról - mondta Gróf Anna Mária, a Femina.hu szakértője.

Ha már megtörtént a baj

A leghelyesebb dolog, amit tehetsz - ha már felkerültél a listára -, hogy a lehető leggyorsabban visszafizeted az adósságod. A státuszod így aktívból passzívra vált. Ez annyit jelent, hogy az elkövetkezendő öt évben úgynevezett passzív státuszúként szerepel majd a neved a rendszerben, ahonnan öt esztendő elteltével kerülhetsz ki végleg.

Amennyiben nincs lehetőséged egy összegben az asztalra tenni a tartozást, úgy próbálj meg részletfizetést kérni, vagy kezdeményezd a futamidő meghosszabbítását, hogy hiteled törlesztése ne okozzon akkora nehézséget.

A státuszod ebben az esetben nem vált automatikusan passzívra, de legalább közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy az adósságod kevesebb legyen, mint a mindenkori minimálbér. Ha ez megtörtént, akkor státuszod passzívra vált, és jelentősen megnőnek az esélyeid egy később esedékes hitelvizsgálatnál, hiszen ebben az esetben látszik, hogy nincs tartozásod. Szakértőnk szerint szorult helyzetben érdemes még felkeresni a helyi önkormányzatot vagy a családsegítő szolgálatot, mert sok esetben ők is tudnak megoldást javasolni.

Hogyan kaphatsz mégis hitelt?

A bankok nem véletlenül vonakodnak attól, hogy kölcsönt adjanak olyan személyeknek, akik korábban képtelenek voltak rendszeresen törleszteni a tartozásukat.

Ennek ellenére vannak pénzintézetek, ahol BAR-listásként is hitelhez juthatsz, de az elnéző hozzáállásnak minden esetben megkérik az árát. A legtöbb ilyen hitel - amellett, hogy magasabb kamatot kell fizetni - jelzálogalapú, és egyedi elbírálás alá esik.

Ezt is szeretjük