Hónapokig ontja az orchidea a virágait, ha így öntözöd!
Pár aprócska trükk
Azt mondják, nehezen kezelhető, de szépsége megéri a fáradságot.

nagykep?cikkid=162381&kep=orchidea2-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az igéző szépségű, bársonyos szirmú orchideát nem hiába nevezik a virágok hercegnőjének. Télen különösen bájos éke lehet a lakásnak, mivel ilyentájt bontja a leggyönyörűbb virágait.

A kosborfélékhez tartozó növény otthoni tartását sokan problémásnak ítélik, pedig csak néhány alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy szép maradjon a szobában is, szemnek és léleknek egyaránt.

Az orchidea gondozása

A titok a fény-páratartalom-helyes öntözés triászában rejlik, és a fejedelmi virág származási helyét tudva érthetőek a különleges elvárások. Az orchidea a trópusokról érkezett hozzánk, és az őserdő mélyén hozzászokott az olykor 80-90%-os páratartalomhoz is.

Az eredeti élőhelyén dúsan burjánzó fák árnyékolták, így a párkányon sem fogja szeretni a rázúduló napfényt. Az egzotikus növénynek léggyökere van, tehát a levegőből szerzi meg magának a vizet és a táplálékot is.

Nem célszerű ezért agyonöntözni, hanem a páradús közeget kell neki biztosítani időről időre.

Így öntözd az orchideát!

Megfelelő és gondos ápolás mellett a növény akár négy-hat hónapon át is virágzik. Elég egy héten egyszer öntözni, akár ásvány- vagy esővízzel, de soha ne álljon alatta a víz. A köztes időben inkább spriccelni kell az orchideát, és nem a virágzatot, hanem a leveleket.

Az öntözés a reggeli vagy délelőtti órákban történjen, hogy legyen ideje felszikkadnia a felesleges vízmennyiségnek. A finom és kényes virág tápoldatozást is igényel, erre a célra kimondottan orchideák számára készített speciális tápanyag kapható. Ezzel kapcsolatban az az alapszabály, hogy inkább adjunk neki többször kevesebb mennyiségű tápot, mint ritkán nagy dózist.

A fény és a pára fontossága

A virágok sok fényt igényelnek, de nem szabad, hogy közvetlen tűző nap érje őket. Az elégséges páratartalmat úgy lehet biztosítani, hogy nedves tőzeggel vagy murvával kell körberakni a gyökerét.

A virág nem bírja a huzatot, noha a légmozgást kedveli, mert az biztosítja, hogy ne rohadjanak be a gyökerei az állandó párásítás miatt. Minden fajtára igaz az, hogy 18-20 fokban érzi jól magát. Ahhoz, hogy sikerélmény érje a laikus, ám lelkes botanikust a misztikus orchideával kapcsolatban, először kevésbé igényes és nemes fajtákkal kell kísérletezni.

Kezdő orchidearajongók vásároljanak lepkeorchideát, amely a legkevésbé érzékeny hibrid. Amellett, hogy jó áron kapható, panellakásokban is lehet nevelni.

Ezt is szeretjük