7 filléres, de mutatós tipp unalmas bútorokhoz

Unod a kanapéd, és a szekrényeidet sem látod már szívesen? Vásárlás helyett újítsd fel őket a következő hét filléres tippel!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évek múltával még azok a bútorok is unalmasnak hathatnak, amelyek miatt annak idején hónapokig spóroltál, hogy a tieid lehessenek. Ha csak a kis dohányzóasztalt nem látod már szívesen, szerencsésebb helyzetben vagy, hiszen néhány ezer forintért már csinos kis darabra cserélheted.

Ha viszont a kanapé vagy éppen a beépített szekrények látványából van eleged, de nincs több százezer forintod új bútorokra, használd tippjeinket! A következőkkel fillérekből frissítheted fel a megunt darabokat.

Izgalmas asztalok üveggel, csempével

A megunt étkezőasztalt könnyen feldobhatod egy különleges terítővel, a dohányzóasztalok többségén azonban semmilyen textil nem mutat jól, és nem is praktikus. Ha azonban a terítőket sem az étkezőben, sem a nappaliban nem látod szívesen, szerezz be néhány csempét, és azzal borítsd be az asztalok felületét, mégpedig a következő módon.

Először is, mérd le az asztal lapját, és ennek megfelelő méretű és mennyiségű csempét szerezz be. Az asztallapot csiszold át, és glettel javítsd ki az esetleges egyenetlenségeket. Miután a glett megszáradt, ismét csiszold át az asztal lapját, végül egy puha ronggyal töröld le róla a port. Kend át az egészet csemperagasztóval, majd az előzetesen kimért és méretre vágott csempéket - ez utóbbi kapcsán a csempeszaküzletben is kérhetsz segítséget - kezdd el sorban lerakni úgy, hogy az egyes darabok közé fugakereszteket teszel.
Ha végeztél, hagyd száradni a ragasztót néhány órán át, közben készítsd elő a fugázóanyagot. A száradás után ez utóbbit egy keményebb szivaccsal nyomkodd a csempék közötti hézagokba, majd simítsd el egy spaklival a fugák felületét. Ha megszáradt, a csempéket egy enyhén nedves ronggyal töröld át.

Tipp: hogy ne csak dekoratív, hanem egyben biztonságos is legyen az asztal, a csempék szélét csempereszelővel és durva csiszolópapírral simítsd le.

Ha nincs kedved a csempével bajlódni, jó megoldás lehet egy, az asztal lapjával megegyező méretű, a szélein szépen lecsiszolt üveglap is az asztal újjávarázsolásához. Ha egyszerűen az asztallapra borítod, különböző fotókat és képeket helyezhetsz el alatta.

Kanapé - új ruhában

A nappali egyik legmeghatározóbb, egyben talán az egyik legdrágább eleme is az ülőgarnitúra. Ha olyan darabbal rendelkezel, amelynek cserélhető a kárpitja, könnyű dolgod van. Ha viszont nem vagy ilyen szerencsés helyzetben, néhány praktikus ötlettel akkor is felfrissítheted.
Olcsó, ám annál látványosabb megoldás, ha beszerzel egy, a kanapé hosszának egyharmadával megegyező szélességű, stílusával harmonizáló színű és mintájú textildarabot, amely elég hosszú ahhoz, hogy keresztben végigérjen a kanapén. Ezt egyszerűen terítsd a bútorra úgy, mintha kijelölnéd vele az ülőhelyet: a padlótól indulva fusson át az ülőrészen, a háttámlán, majd mögötte érkezzen vissza ismét a padlóra.

Sokat változtathatsz a kanapé hangulatán néhány díszpárnával is, ezeket azonban ne a megszokott módon használd, inkább helyettesítsd velük az ülőgarnitúra háttámláját alkotó párnákat - ha ezek kivehetők. A tökéletes végeredmény érdekében akkora díszpárnákat válassz, hogy azok eltakarják a kanapé csupaszon maradt támláját.

Ha bátor vagy, és nem félsz a kreativitást igénylő feladatoktól sem, akkor textilfestékkel is próbálkozhatsz, amellyel hajszálvékony vagy szélesebb csíkokat, kockákat vagy más mintákat festhetsz a kanapé kárpitjára. Ha a visszafogottabb stílust kedveled, olyan festékkel próbálkozz, amely árnyalatában harmonizál a kárpit színével, és csak óvatosan bánj az anyaggal. A drasztikusabb hatás elérése érdekében viszont bátran használd az erősebb színárnyalatokat is. Bárhogyan is tervezed a kanapé átfestését, alaposan gondold végig a dolgot, és csak akkor fogj neki, ha biztos vagy abban, hogy tetszeni fog a végeredmény.

Tipp: a textilfesték nem távolítható el a kárpitból. Célszerű ezért a kanapé egy kevésbé szembetűnő részén kipróbálnod, és csak akkor folytatni a mintázást, ha tetszik, amit látsz.

Ötletek fából készült bútorokhoz

A fa a barkácsolást kedvelők jó barátja. A fából készült bútorok többsége ugyanis könnyen felújítható némi csiszolópapír, pác, lakk és festék segítségével - ráadásul férfikézre sincs szükség a dologhoz.
Bármilyen felületet is tervezel felújítani, nagyon fontos, hogy alaposan előkészítsd a terepet: a fát alaposan csiszold át, az egyenetlenségeket glettel javítsd, majd száradás után ismét csiszold át, végül pedig szabadítsd meg a portól. Ha régies, repedezett hatást szeretnél elérni, festés helyett használhatsz antik lakkot, ha viszont éppen az a célod, hogy újjávarázsold a bútort, akkor válassz inkább magasfényű, esetleg matt, de selymes hatású festéket.

Ha egyrétegű festéket használsz, akkor nincs szükség külön közbenső bevonatra és fedőrétegre, így gyorsabban haladhatsz a munkával.

Izgalmassá teheted a bútorokat azzal is, hogy csak egy-egy felületet festesz át rajtuk, például csupán a szekrények ajtóit, vagy egyszerűen csak újralakkozod őket. Ha viszont se időd, se energiád a festegetéshez, sokat változtathatsz a bútorok hangulatán az egyes kiegészítők cseréjével is. A konyhaszekrényekhez például már igen kedvező áron vásárolhatsz - esetleg készíttethetsz - új frontokat, és a fogantyúk sem kerülnek sokba. Mindezzel azonban egészen új hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.

Ezt is szeretjük