Mérgező a víz több mint 300 magyar településen
Ezt teheted, ha a tiéd is köztük van
A magas arzéntartalom komoly kockázatot jelent.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint Magyarország több mint háromszáz településén több mint nyolcszázezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel.

Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, az érintettek közel 80%-a azonban nem is tud a problémáról - derült ki a Vöröskereszt és a BWT idén nyáron készített online felméréséből.

Az arzénes víz valódi veszélyt jelent

Mivel a kismamák és a hat éven aluli gyermekek testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, az ő esetükben különösen fontos volna a csapvíz másodlagos szűrése. A Vöröskereszt kutatása szerint azonban az érintett településeken élők 86%-a semmiféle víztisztító berendezést nem használ, 37%-uk pedig forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek.

Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad. A kormányzati tervek szerint az ivóvízminőség-javító program segítségével néhány éven belül mindenhol megvalósulnak a szükséges víztisztító beruházások, az átmeneti időszakban azonban a háztartások maguk is szűrhetnék a csapvizet. Ugyanakkor a megkérdezettek egynegyede szerint a speciális szűrést csupán az önkormányzatok központilag oldhatják meg, míg 27%-uk tévesen azt gondolja, hogy csak nagyon drága berendezéssel lehetne házilag arzénmentesíteni.

A Vöröskereszt megoldási javaslata

A Magyar Vöröskereszt átmeneti megoldásként elindította Arzénstop nevű felvilágosító programját, melynek keretében speciális arzénszűrő kancsókat oszt szét a rászorulók között. A Vöröskereszt a BWT Hungária Kft. adományaként négymillió forint értékben több mint ötszáz arzénszűrő kancsót oszt szét 24 érintett település lakói között. Mivel a megengedettnél magasabb arzéntartalom különösen az Alföldön probléma, a jótékonysági akció Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlik online játék keretében.

Így spórolj a vízdíjon!

Ha szeretnél tippeket kapni arra vonatkozóan, hogyan élhetsz víztakarékosan, hallgasd meg a szakértőt!

A kancsókat a közösség szavazatainak arányában kapják meg az érintettek a Vöröskereszt megyei rendezvényein októberben és novemberben. A programról ide, a Vöröskereszt honlapjára kattintva tudhatsz meg többet, továbbá az oldalon megtalálod az érintett települések listájára mutató hivatalos linket is. 

Csapvizet vagy inkább ásványvizet iszol?

Ezt is szeretjük