A 3 legszebb árnyékkedvelő növény a balkonra

Nem éri elég nap az erkélyed, de nem szeretnél lemondani a növények látványáról? Ültess árnyékkedvelőket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, hogy erkéllyel is rendelkezzen, és még a lakása is olyan fekvésű legyen, hogy a nap nagy részében süsse a napfény. Ha te is hasonló helyzetben vagy, nem kell lemondanod a növényekről, csupán olyan fajtákat kell választanod, amelyeknek nem árt a kevés fény. Ha nincs ötleted, vagy nem értesz a növényekhez, segítünk: íme, három csodálatos árnyékkedvelő a balkonra!

Egy gyorsan kúszó szépség: pipavirágú farkasalma

Az Aristolochia durior hétköznapi nevét érdekes, kis pipára emlékeztető virágáról kapta. A sárgásbarna színű virágok, amelyek általában megbújnak a levelek között, június-júliusban jelennek meg. E kúszónövény inkább díszes, mélyzöld, széles, szív alakú levelei miatt népszerű, amelyek sűrűn fedik egymást.

Emiatt kitűnően használható az erkély elrejtésére is: zöld levélszőnyeggel képes beborítani a falakat vagy az erkély korlátját, és ideális természetes védelmet nyújt a kíváncsi tekintetek ellen. A növény a támrendszer méretétől és az edény nagyságától függően elérheti az 5-10 méteres magasságot is.

Hogyan tartsd?

A pipavirágú farkasalma viszonylag gyorsan nő. Nem kedveli az erős napsütést, inkább védettebb fekvést, illetve részleges vagy teljes árnyékot igényel. A nagy felületű levélzet miatt sok vízre van szüksége, különösen nyáron. De bárhova is helyezed a dús lombozatú pipavirágú farkasalmát, ne feledkezz meg arról, hogy megfelelő függőleges támasztékot biztosíts számára - kifeszített drót vagy pergola egyaránt megfelel erre a célra.

Egy maláj árnyékkedvelő: mályvacserje

Malajziában bunga raya, magyarul nagy virág vagy királyvirág a nemzeti jelképnek számító mályva neve. Nagy, ragyogó virágainak köszönhetően kedvelt dísznövény lett Nyugaton is. Ha más egzotikus megjelenésű virágokkal társítod, igazi trópusi hangulatot kelt az erkélyen.

Ez a bokros, fölfelé álló, lombhullató cserje tojásdad alakú vagy hosszúkás, háromkaréjos, durván fogazott leveleket nevel. A levélhónaljakban növő virágok augusztus-szeptember folyamán jelennek meg, és - bár rövid életűek - folyamatosan fejlődő új bimbók helyettesítik az elnyíltakat. Az alapfaj kékeslila színű, a fajták a hófehértől a sötétpirosig a legkülönbözőbb, szimpla vagy telt virágúak lehetnek. Növénytartóban a növény elérheti a két-három méteres magasságot is.

Hogyan tartsd?

A Hibiscus syriacust rendszeresen kell öntözni és tápoldatozni, ha azonban kissé kevesebb vizet kap, akkor sincs baj, húsos gyökerei ugyanis megvédik a kiszáradástól. Alapvetően igénytelen növény, igen jól viseli a hazai klímát. A tápanyagban gazdag talajt kedveli, és félárnyékban is jól érzi magát.

Színes, látványos, dekoratív: árnyékliliom

Az árnyékliliomot árnyliliomnak is nevezik, és nem csak azért közkedvelt, mert júniustól szeptemberig nyíló, szép fehér, kék és lila virágai vannak. Levéldísznövényként alkalmazzák, mert szív alakú vagy lándzsaszerű levelei nagyon dekoratívak, és változatos színekben, alakban kaphatók. A sokféle élénk levélszínű változat rengeteg lehetőséget hordoz magában. A Hosta crispula leginkább 40 cm magasra növő, szív alakú, fehér szélű leveleiről és levendulakék vagy lila virágairól ismert.

A Hosta fortunei, azaz az úgynevezett szürke levelű árnyliliom lila vagy fehér virágokkal rendelkezik, míg a Hosta lancifolia lándzsás, keskeny, sötétzöld leveleiről ismert. A Hosta ventricosa az egyik legkülönlegesebb fajta, amelyet tojásdad levelű árnyliliomként is emlegetnek.

Az árnyékliliom alapvetően nem nő hatalmasra, ám, ha kifogástalanul érzi magát, hosszú életű, felfelé álló szára elérheti a 20-90 cm-es magasságot is.

Hogyan tartsd?

Az árnyékliliom kedveli a félárnyékos és árnyékos helyeket, felélénkíti az erkélyek és teraszok sötét sarkait, és még a legsötétebb zugban is megfelelően fejlődik. Igen jó tűrőképességű növény, arra azonban ügyelj, hogy a földje ne száradjon ki.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rendszeres öntözést meghálálja. A talaj tekintetében sem túl igényes, lehetőleg azonban alacsony mésztartalmúban tartsd.

Cikkünk a Balkon- és terasznövények című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük