Álmaid kertje a kezedben van!
A profi kertészek a művészet alapjait használják munkájuk során. Ha különleges kertet szeretnél, használd a képzőművészet alapszabályait!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színek élettel és energiával töltenek meg mindent. A virágok, mint a varázsceruza, egyszerűen és gyönyörűen festik ki a kertedet.

A színeket többféle módon kombinálhatod, a lényeg mindig a harmónia. Az egységes látvány érdekében használj azonos színű virágokat, vagy hasonló színcsoportokat, mint például a sárga, narancs, piros vagy a lila, kék, zöld kombinációit. De ha változatosabb látványra vágysz, a legjobb megoldás a komplementerek, a piros-zöld, a lila-sárga vagy a kék-narancs használata.

Határok márpedig vannak

Az élesebb határvonalak mindig vezetik a szemet, és nem mosódnak tőle össze a kerted látványosságai sem. Hogy körbevezesd a pillantásokat az egész kerten, használj vízszintes és függőleges vonalakat is. Válaszvonal lehet bármilyen növényből, cserjéből vagy éppen terméskőből, de a virágágyás széle is nagyszerű határvonal. Amíg az egyenes vonalak a szilárdság és a stabilitás, addig a görbe és szabad vonalak a szeszélyesség érzését keltik.

Formák, alakok

A kert struktúrája, összképe a növények formái alapján áll össze. A természet rengeteg lehetőséget adott erre, hiszen a növények a legkülönbözőbb formákkal és méretekkel rendelkeznek. Lehetnek függőlegesek, lehajlóak, mint a fűzfa, oszlopszerűek vagy éppen oválisak... Az egyenes, oszlopszerű formák impozáns, tekintélyes látványt nyújtanak, míg a köralakúak, az össze-vissza formájúak és az alacsony cserjék játékos, barátságos hangulatot árasztanak.

Játssz a méretekkel!

A méret nagyon is fontos. Használd a fantáziád a méretbeli változatosság megteremtéséhez! Egy nagyobb növény hatásosságát például kiemelik a körülötte lévő kisebb növénykék.

Egységben az erő

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a kertben minden növénynek legyen meg a maga helye, legyen bennük egység, tartozzanak össze. Egységességet sokféleképpen teremthetsz, például ritmusossággal, bizonyos színek vagy növényfajták ismétlésével, arányossággal, a formák és a mennyiség egyensúlybantartásával, átmenetekkel.

Ismétlődések

A dinamikus egység érdekében használj hasonló virágokat, cserjéket vagy fákat a kert különböző pontjain. Nem baj, ha a növények fajtája nem feltétlenül azonos, elég, ha a színek, a formák vagy a méretek egyeznek. De azért ne ess túlzásba, mert a sok hasonlóság könnyen unalmassá teheti a látképet!

Finom egyensúly

A lenyűgöző látvány alapja az egyensúly. A kert minden részén legyen valami látványosság, ne maradjon unalmas, kopár része. Ha lehet, oszd kétfelé az udvart, majd mindkét részébe ültess valami érdekeset, például egy színes bokrot, egy különleges fát, vagy ültesd vegyesen a virágokat és a sövényt. De egyensúlyt bármivel teremthetsz, lényeg, hogy ne tömörüljön egy helyre sokféle dolog. Bízz a fantáziádban!

Méretek és formák

A méretek és formák arányát nagyszerűen lehet használni az egységes és érdekes dizájn elérése érdekében. Egy egyszerű muskátli például eltűnik az üres virágágyás közepén, de nagyszerűen mutat egy cserépben az ablakban, vagy az ajtó mellett.
A jól megtervezett udvar titka az átláthatóság, ezt a különböző méretű és magasságú növények megfelelő elrendezésével, fokozatos váltogatásával érheted el könnyedén.

Ezekkel az alapokkal a fejedben először is járd körbe az egész udvart, gyűjts inspirációkat! Csak hallgass a megérzéseidre, rá fogsz érezni a természetes harmónia ízére, és így a tiéd lesz a legirigylésreméltóbb kert a környéken.

Ezt is szeretjük