Több tízezer forintra bírságolhatnak: a legtöbben nem is tudják, hogy be kell jelenteni

Az állattartás szabályai között segítünk eligazodni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új családtag befogadásával nemcsak az állat jelenlétével okozott örömök járnak együtt, hanem a felelősség is.

Amellett, hogy több esetben a háziállat jólétét is veszélyezteted, ha egy szabályt megszegsz, több tízezres bírságot is kiszabhatnak rád: cikkünkből az általános tudnivalókról tájékozódhatsz.

Állatvédelmi Törvény

Az 1998-ban életbe lépett Állatvédelmi Törvény rögzíti az állattartás legalapvetőbb normáit. Írásba foglalja többek között, hogy a tulajdonosoknak gondoskodniuk kell az állat megfelelő körülményeiről, az etetésről, valamint helyének tisztán tartásáról. A szabályok súlyos megszegése állatkínzásnak is minősülhet, ami büntetendő. A törvényt 2013-ban annyiban módosították, hogy a településeken nem korlátozhatják a mezőgazdasági haszonállatok számát. A jogszabályt elolvashatod ezen a linken.

Önkormányzati szabályozás

Az önkormányzatok konkrétabb előírásaira is figyelni kell. A leggyakoribb háziállatok, például a kutya, a macska, a díszhal, a hörcsög és a tengerimalac kedvtelésből tartott állatnak minősül, ezért általában az adott település bármely részén engedélyezik őket. Állatot csakis úgy lehet azonban tartani, hogy az a közterületre vagy más ingatlanára ne juthasson át, valamint ne zavarja mások nyugalmát se. Az önkormányzatok előírják a tartható házikedvencek számát, de azt is, hogy a kölykök születése után mennyi idő után kell új otthont keresni nekik. Mindezen szabályok megszegéséért több tízezer forintra is büntethető a tulajdonos. A konkrét információkról a lakóhelyedhez tartozó önkormányzatnál érdeklődhetsz.

Ebösszeírás

Sokan nem is tudnak róla, hogy a kutyájukat be kell jelenteniük az önkormányzatnál, pedig akár 30 ezer forintos bírságot is kaphatnak, ha ez elmarad. A tulajdonosoknak ki kell tölteniük az erre vonatkozó nyomtatványt, majd leadniuk, illetve elküldeniük az illetékes szerv részére. Erre azért van szükség, mert az önkormányzatok elektronikus nyilvántartást vezetnek az ebekről.

A társasház házirendje is számít

Az önkormányzat rendelkezéseit az adott társasház házirendje is felülírhatja, melyet általában egy jól látható helyre kifüggesztenek. Leginkább akkor tartalmazhat a korábbiaktól eltérést, ha nem egy szokványos háziállatot, hanem például pókot szeretnél a lakásodba. Ilyenkor előfordulhat, hogy hiába engedélyezett a lakóhelyeden ilyen állatot birtokolni, ha abban a házban, melyben laksz, már nem. Ezenkívül szintén külön megszabhatják a tartható kedvencek számát is. Ügyelni kell arra, hogy a házi kedvenc a lifteket, közös területeket ne szennyezze, ottlétéhez pedig általában a társasház többi lakójának - elsősorban a szomszédoknak - az írásbeli engedélye is szükséges lehet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük