30 ezer forintos bírságot kapsz, ha nem teszed meg
Ezt kell bejelenteni otthonoddal kapcsolatban
Sokan nem is tudnak arról, hogy ilyen létezik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén, az év első hónapjaiban is számos önkormányzat végez úgynevezett ebösszeírást, melynek célja az állatvédelmi feladatok hatékony ellátása, valamint az állat tulajdonosának, tartójának és más személyek jogainak, illetve személyes biztonságának védelme.

A helyileg illetékes önkormányzatok az összeírás alapján kötelesek elektronikus nyilvántartást vezetni a kutyákról, amit az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 42/B §-a ír elő.

A kutyatulajdonosoknak bizonyos adatokat el kell juttatniuk az önkormányzathoz, amit egy, az önkormányzatnál - és általában az állatorvosoknál - nyomtatott formában beszerezhető, de elektronikus formában is letölthető adatlap révén tehetnek meg.

A nyomtatványt a kitöltés után általában gyűjtődobozban lehet leadni az önkormányzatnál, de jellemzően faxon, postán és interneten is el lehet juttatni hozzájuk.

Ha valaki ezt a megadott határidőig nem teszi meg, 30 ezer forint állatvédelmi bírsággal sújtható. Be kell jelenteni azt is - a háromévente megismételt összeírást követően is -, ha adatváltozás történik, az önkormányzatok emellett fokozottan felhívják a figyelmet arra is, hogy 2013. január 1-től a négy hónaposnál idősebb kutyák csak chippel megjelölve tarthatók.

Arról, hogy lakóhelyeden mikor tartják az ebösszeírást, illetve milyen határidők és részletek kapcsolódnak hozzá, a helyileg illetékes önkormányzatnál érdemes érdeklődnöd.

Több tízezres bírságot kaphatsz!

Ha nyugodtan szeretnél élni, ezeket fontos szem előtt tartanod: íme, hét dolog, amire nagyon figyelj saját lakás esetén!

Ezt is szeretjük