Hogyan kell helyesen akváriumot takarítani? 4 fontos lépés
A halak egészségéért és a zavartalan kilátásért időről időre fontos megismételni néhány egyszerű lépést.

akvárium 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az akvárium a lakás csodálatos díszítőeleme lehet, illetve valójában sokkal több ennél, hiszen ablakot nyit a víz alatti világra, így könnyen megfigyelhető a vízi élőlények mindennapi élete.

Ugyanakkor bármennyire aprók és csendes állatok a halak, az élőhelyük megteremtése és karbantartása szempontjából legalább akkora figyelmet igényelnek, mint a többi házi kedvenc. Az akvárium tisztítására ezért érdemes úgy tekinteni, mint a takarításra: minél kevésbé halogatja valaki, annál egyszerűbb elvégezni.

Akváriumtakarító eszközök kiválasztása

A makulátlan tisztaság eléréséhez el kell majd távolítani az üveg belsején megtelepedő algát egy mágneses vagy pengével ellátott algakaparóval, netán egy tisztítószivaccsal. Aggodalomra semmi ok, az eszközök nem karcolják meg az akvárium üvegét.

A halak ürülékének feltakarítására találták ki az aljzattisztítókat, melyekkel percek alatt megtisztítható az akvárium feneke. Az eszköznek létezik légpumpás, elemes és vízcsapra szerelhető változata is, de vásárlás előtt érdemes kikérni akvarista véleményét.

A heti vízcsere szintén fontos, melyhez manapság lehet kapni pumpás vízelszívókat, ami jelentősen megkönnyíti a folyamatot. Míg a külső- és belső szűrőkhöz, pumpákhoz tartozó rotor karbantartása kissé nehézkes, tisztításához érdemes beszerezni egy speciális, csőtisztító kefét.

A fentieken kívül kell még egy vödör az akváriumból kivezetett víznek, egy nagyméretű edény, ahová a takarítás idejére átköltöztethetők a halak, valamint egy halháló, ami biztonságosan megfogja őket.

A halak költözése

Az előkészületek után fel kell tölteni a halak átmeneti szállását az akváriumból mert vízzel. Ha a halak ugrálósak, célszerű lefedni valamivel az edényt. Harmadik lépésben minden dekorációs és elektromos elemet el kell távolítani az akváriumból. Ezután pedig óvatosan, a hálóval ki kell emelni az élőlényeket,  és átrakni őket ideiglenes otthonukba. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Algapucolás

Itt az ideje megszabadítani az üveget a rátelepedett algától a fent említett algakaparóval. Ezután pedig jöhet az aljzat tisztítása és a vízelszívó bevetése. Érdemes a lehető legtöbb törmeléket és koszt kiszívni az akváriumból, ugyanakkor egy átlagos akvárium esetében csak a benne lévő víz 25%-át ajánlott cserélni, így a halak számára fontos baktériumok is életben maradhatnak. 

Feltöltés

A hatodik lépés az akvárium feltöltése tiszta, szoba-hőmérsékletű vízzel. Ha valaki csapvizet használ, azt meg kell szűrni, mielőtt az akváriumba kerülne. Még a halak visszahelyezése előtt óvatosan le kell törölni a dekorációkat, míg a szűrő ismételt üzembe helyezése előtt ellenőrizni kell a filtert. Ha utóbbi karbantartásra szorul, akkor is legalább egy hetet várni kell a takarításával, különben létfontosságú baktériumok is eltűnhetnek.

Végezetül már csak meg kell győződni arról, hogy a halak kitisztított helyén nagyjából ugyanolyan hőmérsékletű legyen a víz, mint átmeneti szállásukon. Ha minden rendben, gondtalanul úszkálhatnak tovább az akváriumban.

Hasznos rovarok a ház körül

Összeállításunkban megismerkedhetsz néhány, a kertészkedés szempontjából igen fontos rovarral, melyeket ahhoz, hogy megtarthass, előbb a környékre kell csalogatnod: ennek a legegyszerűbb módja, ha felhagysz a rovarirtó spray használatával. Kevésbé köztudott, de azt egyébként is csak akkor ajánlatos alkalmazni, ha már megtámadták a növényeket. 

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük