Mi várható az Airbnb-szabályozás után? Olcsóbbak lesznek az ingatlanok? Az ingatlanszakértőt kérdeztük

A rövid távú lakáskiadás szabályozása az önkormányzatok kezébe került, ami óhatatlanul hatást gyakorol az ingatlanpiacra.

Airbnb-szabályozás hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Airbnb-lakáskiadás szabályozásáról a döntés lehetősége az önkormányzatok kezébe került. A változtatás következtében azok számára, akik rövid távra adták ki ingatlanjaikat, kérdésessé vált a folytatás. Ebben nagy szerepet játszott a vírushelyzet is.

Arról, hogy mi vezethetett idáig, mi a helyzet most, és milyen hatással lehet mindez az ingatlanpiacra, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét, Török Dávidot kérdeztük meg.

Az ide vezető útról

A gyümölcsöző bevételi forrásnak számító airbnb-zés hosszú ideje kedvelt formája a lakáskiadásnak. Végül épp ez vezetett odáig, hogy szükségesnek ítélték a változtatást.

- Az elmúlt években folyamatosan szigorodtak a rövid távú lakáskiadás feltételei. A komolyabb szabályok bevezetését a belvárosban gombamód elszaporodó airbnb-s lakások és a közvetlen környezetükben élők által jelzett problémák tették szükségessé. Az évek alatt kialakult helyzet megoldása érdekében végül komoly szigorításokat vezettek be. Új engedélyt egyre nehezebben lehetett beszerezni, ugyanakkor emelkedtek a rövid távú lakáskiadást sújtó adók, és a lakóközösség hozzájárulása nélkül sem lehetett belevágni egy ilyen jellegű vállalkozásba. Ezek az intézkedések azonban csak lassítottak a folyamaton, és a minősített szállásadókat hozták helyzetbe.

Korábban is volt már szó arról, hogy maximalizálják a kiadható napok számát az airbnb-s lakások esetében, de végül az ehhez szükséges jogszabályok nem születtek meg. A járvány okozta, világszerte bevezetett korlátozások egyik legnagyobb vesztese a turizmus volt. Számtalan kisebb-nagyobb szálloda és szálláshely maradt hónapokon keresztül üresen. Erre a helyzetre reagálva a kormány újra elővette a kérdést.

- Ahogy az már tudható, a jövőben minden kerület saját maga döntheti el, mennyire és milyen módon kíván szigorítani vagy éppen lazítani a jelenlegi szabályozáson. Eddig egyik önkormányzat sem foglalt állást az ügyben. Azt gondolom, a legutóbbi önkormányzati választás adhat támpontot arra nézve, hogy mi várható a jövőben ezen a területen, hiszen több kerületben is kampánytéma volt, mit és hogyan kívánnak változtatni. A tulajdonosok izgatottan várják, hogyan tudnak tovább működni - foglalta össze a kialakult helyzetet Török Dávid.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azok közül, akik eddig airbnb-ztek, sokan dönthetnek úgy, hogy a számukra esetleg előnytelenné váló feltételek mellett nem folytatják a rövid távú lakáskiadást. Részükről több lehetséges reakció várható az ingatlanszakértő szerint:

- Három lehetséges opció is elképzelhető: ingatlaneladás, átállás a hosszú távú bérbeadásra és a tevékenység folytatása. Tapasztalatom szerint a legtöbben kivárnak, és bíznak benne, hogy az előzetes híresztelések ellenére csak kismértékű szigorítás lesz. Akik pesszimisták, azok vagy átálltak hosszú távú kiadásra, vagy meghirdették eladásra az ingatlanukat, megelőzve a változásokat. A legtöbben azonban bizonytalanok.

Azért sem egyszerű a döntés, mert egy évekig jól működő üzletet nehéz szívvel ad fel az ember. Az elmúlt években nagyon jól jövedelmezett a rövid távú kiadás még akkor is, ha üzemeltetőre bízták a tevékenységet. Ha ehhez még hozzávesszük az ingatlanárak emelkedését is, akkor vannak, akik néhány év alatt többszörösére növelték tőkéjüket - mondja Török Dávid.

Mit tanácsol a szakértő a kilátások alapján?

Sokan tehát nem tudják, milyen lépéssel lenne érdemes folytatniuk. Az ingatlanszakértő tanácsa a következő:

- Arra számítok, hogy bizonyos kerületekben jelentősen szigorítani fogják a működést. Elképzelhető, hogy maradnak kiskapuk, de ezeket idővel vagy bezárják, vagy ellenőrizni fogják. Azokban a kerületekben, ahol rosszabb feltételek mellett lehet majd működni, a legjobb minél előbb kiszállni, eladni az ingatlant, még mielőtt a szabályozás következtében egy jelentősen megnövekedett kínálat mellett kell értékesíteni, versenyezve a vevőkért. Túl sok kockázatot látok a kivárásban is, ráadásul az árak is csúcsközelben vannak, így most érdemes lehet eladni. Akik mégis tovább fogják folytatni a tevékenységet, kérdéses, milyen hozammal számolhatnak, és megéri-e majd így működni.

Így hatnak a változások az ingatlanpiacra

A változtatások óhatatlanul érinteni fogják az ingatlanpiacot az albérletkiadás és az értékesítés terén is.

A szakértő szerint más-más módon hathat az önkormányzatok pozitív, illetve a negatív változtatása:

- Ha pozitív döntés születik, és nem változnak jelentősen a feltételek, akkor várhatóan megnyugszik a piac, beáll egy egyensúlyi állapot. Az ingatlanárakat ezenkívül persze sok más gazdasági tényező is befolyásolja, de ezen a téren nem számítok jelentős hatásokra. Amennyiben viszont szigorítanak a döntéshozók, jelentős változásokkal számolhatunk rövid időn belül. Nagy valószínűséggel az albérletkínálat még tovább nő, így csökkenhetnek az albérletárak. A bérlők válogathatnak majd a központi helyen lévő, jó minőségű lakások között - mondja Török Dávid.

Az értékesítési piac sem marad változatlan:

- Várhatóan az eladó ingatlanok száma is megnő, ami elindíthat egy folyamatot. A belvárosban így is nőtt az értékesítési idő és a kínálat. Ha ez tovább fokozódik, akkor megjelennek majd azok a motivált tulajdonosok is, akik az árak csökkenésében lesznek érdekeltek, így ők lesznek azok, akik a jelenlegi árak alá kínálnak. Így idővel egyre több olyan tulajdonos lesz, aki egyre lejjebb húzza az árakat. Véleményem szerint 10-20%-os árcsökkenés is bekövetkezhet egy ilyen esetben. Főleg azért, mert a kereslethez képest nagy lesz a kínálat ezekért a lakásokért.

A belvárosban elsősorban befektetési célú vásárlások történtek az elmúlt években. Ha nem lesz érdemes ezzel a céllal vásárolni, akkor maradnak azok, akik saját maguk számára keresnek ingatlant. Ahhoz viszont, hogy itt akarjanak lakni, újra vonzóvá kell tenni a belvárosi életet - zárta eszmefuttatását az ingatlanszakértő.

D
Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2019-ben elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Airbnb-lakástrend otthonra

Az utazóknak fenntartott lakások hangulata otthon is kialakítható: ezeket a jellegzetességeket érdemes követni.

Airbnb-lakástrendek, amiket könnyű másolni: ilyen lakásokra buknak az átutazók

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük