Hol lehet jó áron jó albérlethez jutni 2020-ban, Budapesten? Az ingatlanszakértőt kérdeztük

Az albérletpiac jelenlegi állásáról kérdeztük a szakértőt.

alb1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár egy albérlet nem saját tulajdon, mégis az ember otthona, ezért érthető, hogy kényelmes, tetszetős lakásba szeretne költözni.

A komfortérzeten túl azonban meghatározó fontossággal bír a lakás havi bérleti díja és elhelyezkedése is. Mivel a kínálat folyamatosan változik, arra voltunk kíváncsiak, milyen a jelenlegi, budapesti albérletpiaci helyzet, és mire lehet számítani az év hátralévő részében: Török Dávidhoz, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjéhez fordultunk.

A budapesti albérletpiacra is hatással volt a koronavírus

Rendhagyó hónapokkal a hátunk mögött joggal merül fel a kérdés, hogy az élet számos területére kiható vírushelyzet hatással volt-e az albérletpiacra is.

A szakértő szerint igen:

- A budapesti albérletpiac jelentős változáson ment keresztül az elmúlt hónapokban. Az év elején jellemzően alig lehetett a belvárosban minőségi albérletet találni, vagy csak magas áron. A főváros belső kerületeiben a tulajdonosok egy jelentős része elsősorban rövid távon hasznosította ingatlanjait, így a bérlők onnan kiszorulva a belváros vonzáskörzetében tudtak számukra megfelelő ingatlant bérelni. A kínálat alacsony volt, a tulajdonosok pedig kedvezőbb helyzetben voltak, hiszen gyorsan találtak új bérlőt, ha megüresedett a lakásuk. 

Az ingatlanpiacra amúgy is jellemző csendes január után az éppen éledező piacra érkezett meg a járvány, melynek hatására az airbnb-s lakások is a hosszú távú bérleti piacon jelentek meg. Ugyancsak a kínálat növekedését okozta, hogy a főiskolások és egyetemisták jelentős része az online oktatás bevezetését követően az albérlet helyett a szülői házat választotta. Ami nem is meglepő, hiszen ezzel a döntéssel nem kevés pénzt spórolhattak meg. A kereslet tehát visszaesett, míg a másik oldalon megjelent egy elég erős kínálat. Elsősorban olyan lakásokkal, amelyek igényesen felújítottak, jó lokációval és felszereltséggel rendelkeznek - mondta Török Dávid.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Kik vannak jelenleg kedvezőbb helyzetben, a lakást keresők vagy a lakást kínálók?

- Egyik napról a másikra a bérlők kerültek alkupozícióba, és körülbelül 10%-kal olcsóbban tudtak albérlethez jutni. Ezen a helyzeten várhatóan a visszaköltöző egyetemisták változtathatnak majd, de akkor sem számolhatunk nagy áremelkedéssel.

2020 albérletpiaci kilátásai Budapesten

Természetesen nemcsak a mával, a holnappal is érdemes foglalkozni, különösen, ha valaki a közeljövőben szeretné kiadni lakását, avagy bérelni egyet. Bár a vírus hatással volt az albérletpiacra, a szakértő szerint idővel ismét változhat a helyzet.

- Milyen lesz várhatóan a budapesti albérletpiac az év hátralévő részében?

- Azt gondolom, a helyzet normalizálódni fog, hacsak nem jönnek újabb korlátozások. Ami biztos, hogy szeptemberben elindul az új tanév, és a diákok visszaülnek az iskolapadba. Ami fellendülést okozhat az albérletpiacon, de mint korábban is említettem, ennek hatására sem számolhatunk komolyabb áremelkedéssel. Az is nagy kérdés, hogy a turizmus mikor indul újra. Hiszen akkor az airbnb-s lakások kikerülnek a hosszú távú albérletpiacról, így ismét kisebb lesz a kínálat, ami ismét csak az árak növekedését okozhatja. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az esetleges áremelkedés nem fogja elérni a járvány előtti árakat.  

Két kulcskérdés: hol, és mennyiért

Aki a fővárosban keresgél albérletet, nagy területe miatt úgy érezheti, tűt keres a szénakazalban. Több mint húsz kerület és utcák végeláthatatlan sora között nem könnyű támpontot találni, de a szakértő segít.

- Hol érdemes keresgélni, ha valaki jó áron szeretne jó albérletet?

- Az idei évben jó bérleti lehetőségek után a belvárosban kutatnék. A fent leírtak miatt itt lehet most központi lokációban minőségi lakásokhoz jutni. Ezeknél a lakásoknál azonban azzal kell számolni, hogy hosszú távra nem lesznek leköthetők, csak maximum 3-6 hónapra.

Ha ki kellene emelnem kerületeket, akkor a pesti oldalon a 4-6-os villamos vonalán belüli részeket javasolnám: az V. kerületet és a VI., valamint VII. kerületek belső részeit. A villamos vonalán kívül eső, de 4-5 perc sétával megközelíthető területeket szintén érdemes figyelemmel kísérni - sorolta az ingatlanszakértő.

- Mire számíthatunk a bérleti díjak terén? Mi számít jó árnak idén átlagos budapesti lakások esetén?

- Egyszobás, 25-40 m2-es lakás esetén a 100 ezer Ft alatti bérleti díj kiemelkedően jónak számít. Kétszobás, 40-60 m2-es lakásnál 120-130 ezer Ft számít jónak. Háromszobás esetén 150-160 ezer Ft. Természetesen nem lehet teljesen általánosítani. Amennyiben van az ingatlanban valami extra, akkor ennél magasabb bérleti díj is számíthat kivételes ajánlatnak. 

Ha ettől magasabb bérleti díjat kér a tulajdonos, még lehet kedvező az ajánlat, viszont ezeknél az összegeknél nem gondolkodnék sokáig, amennyiben szimpatikus a lakás. Véleményem szerint a legjobb ajánlatokra továbbra is sorban állnak majd az érdeklődők - mondta Török Dávid.

A kis lakásoknak mindig van keletje, hiszen egyedülállókként sokan költöznének egy személy számára bőségesen elegendő helyet biztosító garzonokba is. Az ingatlanszakértő szerint nekik a belvárosban érdemes nézelődniük:

- A belváros tele van kis alapterületű garzonlakásokkal, amelyeket előszeretettel vásárolnak befektetési céllal. Belváros alatt az V., VI., VII., VIII., IX. kerületet (Palotanegyed IX. Haller utcával bezárólag), XIII. kerületet (Újlipótváros) értem. Itt 100 ezer forint körül kínálják ezeket a kis lakásokat. Aki hajlandó kicsit többet utazni, azoknak érdemes a metróvonalak közvetlen közelében is nézelődnie. Itt akár 85-90 ezer forintért is ki lehet fogni jó állapotú, jó adottságú lakásokat.

D
Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2019-ben elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Albérletdekorálás nyom nélkül

Akkor is díszíthető egy lakás, ha nem saját: albérletdekoráló tippek következnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük