Ismeretlen eredetű, piros, viszkető foltok? - Kártevő a háttérben
Reggelente egyre több kiütés társaságában ébredsz? Lehet, hogy élősködővel osztod meg az ágyad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába takarítasz alaposan és rendszeresen: néhány aprócska élősködővel szemben az alapvető higiéniai szabályok betartása sem biztosít megfelelő védelmet.

Bizonyos állatkák - mint például a bolha és a poratka - minden igyekezeted ellenére remekül érezhetik magukat a lakásodban. Hozzájuk hasonlóan veszélyes élősködő a Közel-Keletről származó, ám hazánkban is egyre gyakrabban előforduló ágyi poloska is.

Egy gyorsan szaporodó, titkos ágyastárs

Az apró, négy-nyolc milliméter hosszú, rozsdabarna színű, szárny nélküli rovar akár évekig is eléldegél a lakásban. Rendkívül szapora élősködőről van szó: létszámuk egy év alatt elérheti a négyezret. Az ágyi poloska petéit búvóhelye talapzatára ragasztja, melyekből a lárvák tíz nap alatt kelnek ki, és körülbelül hatvan nap alatt válnak ivaréretté. A rovar lábain tapadókorongok és karmok, torán pedig egy jellegzetes váladékot kibocsátó bűzmirigy található. Szobahőmérsékleten két-három hónapig táplálék nélkül is eléldegél, nappal mindig elrejtőzik.

Az apró vérszívó elsősorban az ágyak és bútorok kárpitjában él, és azokat a helyeket kedveli, ahol úgy tud meghúzódni, hogy a hasa és a háta egyaránt érintkezik valamilyen felülettel. Ilyen tipikus búvóhelye például az ágy fa részeinek összeeresztése, a szegőléc rései, a szakadt tapéta vagy a fa és kárpit illesztései.

Ezenkívül elrejtőzhet még a képkeretek, karnisok, csillárok felfüggesztésénél, a falrések között, a felső ablakkeretben, de a könyvek és a ruhaneműk is biztos menedéket nyújtanak számára. Ezzel szemben nem szereti a fényt, a huzatot és a zajt sem, de jelenlététől nem kell tartanod a konyha vagy a fürdőszoba területén sem, a vizes, párás helyeket nem kedveli.

Árulkodó jelek

A legszembetűnőbb jeleket sajnos a saját testeden kell keresned. A szapora kis vérszívó sötétben indul táplálkozni. A tested által kibocsátott hő és a kilélegzett széndioxid alapján tájékozódik, és különleges érzékszervével - mely a szívókája végén helyezkedik el - tapogatja ki a vérszívásra alkalmas helyet. Kedvenc eledele az emberi vér, de akkor sem esik kétségbe, ha nincs mit ennie. Ha azonban van, akkor éjjelente alaposan teleszívja magát, majd jóllakottan távozik a fekhelyedről.

Csípése nehezen gyógyuló, hét-tíz napig tartó, viszkető - leggyakrabban a nyak, a csukló és a boka környékén jelentkező - piros foltot vagy foltokat hagy maga után. Sokan a bőrgyógyászukat is felkeresik, mondván, hogy azonosítatlan kiütéseik vannak. Ilyenkor gyakran bebizonyosodik, hogy valójában az ágyi poloska csípéseit keverik össze a kiütésekkel, ami főleg a gyerekekre veszélyes. Ők ugyanis hajlamosak elvakarni az erősen viszkető csípéseket, minek következtében baktérium kerülhet a sebbe.
A lakásban a fa és a kárpit felületén észlelt apró fekete pontok - az ágyi poloska petéi vagy az ürüléke - figyelmeztethetnek a veszélyre, de a lepedőn talált kisebb vérfolt vagy a falon szétnyomott poloska már az élősködő biztos jele.

A csípések mellett a levedlett bőr is árulkodó jel

Bőrönddel, bútorral is bekerülhet a lakásba

Az ágyi poloska legtöbbször úgynevezett behurcolással kerül a lakásba. Éppen ezért főként a használt bútor vásárlása jelent nagy kockázatot, de egy költözés is növeli a kockázatát a fertőzöttség megjelenésének. Ha szakmai segítséggel bútoroztál el az előző lakhelyedről, akkor előfordulhat, hogy a poloska már a teherautón átterjedt a bútoraidra. De utazás során is könnyen összeszedhető az élősködő, hiszen a legtisztábbnak tűnő hotelszobákban is előfordulhat.
Akkor sem vagy teljes biztonságban, ha központi fűtéssel tartod melegen a lakást. Ebben az esetben a nem várt vendég a csövek áttörési helyein keresztül is bevándorolhat a szomszédból.

Csak szakember segíthet

Az ágyi poloskától nagyon nehéz megszabadulni. Előfordul, hogy a szakszerű irtás sem biztosít 100%-os védelmet, és meg kell ismételni a műveletet, ezért ne is próbálkozz házi módszerekkel. Segítség nélkül szinte teljesen védtelen vagy a makacs kis élősködővel szemben, így, ha te is találkozol a figyelmeztető tünetekkel, érdemes minél hamarabb felkeresned egy, az ágyi poloska irtásával foglalkozó vállalkozást. Ebben az esetben - egy átlagos méretű, hálószobás lakás esetében - körülbelül 10-15 ezer forintos költséggel kell számolnod.

Az irtás során általában csak a hálószobában végzik a kezelést, ahol az ágyat vagy ágyakat, az ágyhoz közel található bútorokat darabjaira szedik, majd egy speciális készítménnyel körbepermetezik azokat a részeket, ahol a poloska megbújhat vagy közlekedhet. A szer emberre nem ártalmas, általában egy-két órán keresztül tanácsos csak a kezelt szobától távol tartózkodni. Ha az irtást napközben végzik, a hálószoba általában estére már használható.

A szakember érkezéséig érdemes minden mosható textíliát legalább 60°C-os vízben kimosnod, ha pedig néhány éjszakát még az ágyi poloskákkal egy ágyban kell töltened, hagyd égve a lámpát - a fényt, mint említettük, ki nem állhatják.

Ezt is szeretjük