Így kell pert nyerni egy bank ellen: megoldás bedőlt lakáshitelre

Nem lehetetlen legyőzni egy hitelintézetet: egy férfi jogerősen pert nyert a bankja ellen.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén áprilisban megszületett az első jogerős ítélet, melyben egy devizahiteles bankot perelt: a Szegedi Ítélőtábla szerint az OTP tisztességtelenül járt el, amikor deviza eladási árfolyamon számítva szedte be az adóstól a törlesztőrészletet. A férfi egyébként a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, aki azóta feljelentést tett közbizalom elleni bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt is.

Kásler Árpád és felesége keresetükben két pontot kifogásoltak: egyrészt azt, hogy az OTP devizában tartotta nyilván a hitelhez kapcsolódó kezelési költséget, illetve, hogy a bank a vételi árfolyamon számolva folyósított törlesztőrészleteket az eladási árfolyamon átszámítva szedte be.

Korábban első fokon a Békés Megyei Bíróság már az adósok javára ítélt, a másodfokú perben pedig a Szegedi Ítélőtábla úgy határozott, hogy visszamenőleg semmisnek nyilvánítja a hitelszerződés törlesztések átváltására vonatkozó passzusait.

A határozat

A határozat szövege szerint az eladási árfolyam alkalmazása a törlesztéskor tisztességtelennek minősül, ugyanis a folyósításkori és a törlesztéskori árfolyamnak egyneműnek kell lennie, a perbeli esetben pedig a bank a folyósításkori összeget vételi árfolyamon számította. A Szegedi Ítélőtábla ezért helyesnek tartotta azt az elsőfokú döntést, hogy a már nem érinthető folyósításkori vételi árfolyamon kell számítani visszamenőlegesen az adós törlesztését.

A folyósításkori vételi árfolyam és a törlesztéskori eladási árfolyam alkalmazása ugyanis azzal jár, hogy az adósnak - még 0%-os ügyleti kamatot, 0%-os kezelési költséget és változatlan devizaárfolyamot feltételezve is - eleve magasabb összeget kell visszafizetnie, mint amit valójában a banktól megkapott.

Átverték az adósokat?

Kásler Árpád a nyertes per után az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy, miután áttanulmányozta a kölcsönszerződéseket, maga ismerte fel, hogy a bankok átverték az adósokat, ezért döntött úgy, hogy megalapítja a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetét.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mint mondta, az átlagember nem juthatott elég hiteles információhoz a magyar gazdaság valós helyzetéről ahhoz, hogy ténylegesen meg tudja ítélni a devizahitelezés valós kockázatait. Ugyanakkor nem bízik a pertársaságok sikerében, szerinte ugyanis egyszerre több száz ember perét képtelenég elbírálni, ezért hatóságilag, központilag kellene megoldani a problémát, csak úgy lehet elkerülni a tömeges pereket.

Ha kevés a pénz a megélhetésre

Ha nehezen fizeted otthonod költségeit, számíthatsz az önkormányzat támogatására. Nézd meg a videót!

Tömeges perek következhetnek?

A Kúria közben munkacsoportot állított fel, mert elképzelhető, hogy az adósok a jövőben tömegesen indítanak majd pereket a bankok ellen. Darák Péter, a Kúria, vagyis a Legfelsőbb Bíróság elnöke még januárban kezdeményezte, hogy munkacsoport jöjjön létre a bankok egyoldalú szerződésmódosításaival kapcsolatos ítélkezési gyakorlat egységesítésére. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt Osztovits András bíró, a munkacsoport vezetője, aki elmondta, hogy a tervek szerint október-novemberre elkészítik javaslataikat a Kúria számára.

Forrás: pszaf.hu; origo.hu; hetivalasz.hu.

Be mernél perelni egy bankot?

Ezt is szeretjük