Szextelep lett a kormány tervéből?

Nem sikerült segíteni a bedőlt hiteleseknek

Az ócsai szociális lakópark helyén prostituáltak dolgoznak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eredetileg még tavasszal, de a határidő-csúsztatás után az új időpont szerint nyár végén már át kellett volna adni a tervezett szociális lakóparkot, azonban egyelőre el sem kezdték az építkezést Ócsán, ahol a kormány tervei szerint a bedőlt hitelesek számára kellett volna családi házakat építeni.

Az ócsai családi házak tervei

A csúszás azonban csupán a dolog egyik oldala, a Bors információi szerint ugyanis a szociális bérháztelep helyén a néhány betonoszlop és a szétdobált szemét mellett megjelentek a prostituáltak is.

Az eredeti terv

A kormány egy évvel ezelőtt nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a bedőlt devizahitelesek megsegítését célzó ócsai szociális lakóparképítést.

A Belügyminisztérium eredetileg azért döntött Ócsa mellett, mert található itt egy nagy állami földterület, vagyis a kormánynak nem kellett külön fizetnie a telkekért.

A lakóparkot a tervek szerint egyébként körülbelül ötszáz ház alkotja majd, a lakások méretei pedig különbözőek lesznek, lesz közöttük 40, de 80 négyzetméteres is, és mindegyikhez ezer négyzetméteres telek tartozik majd.

Megközelítőleg két-háromezer ember költözne majd Ócsára, egyelőre azonban nem tudni, ez mikor valósul meg, és azt sem, hogy kik lesznek a kiválasztott szerencsések.

Elkészül valaha?

Az első verzió szerint idén márciusban adták volna át a bérháztelepet, majd az eredeti dátumot később módosították, az új ígéret pedig már újabb dátumról szólt, így elvileg augusztusra már be kellett volna fejezni az építkezést. A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi főigazgatósága áprilisban hirdette meg a kétfordulós, gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást, ám nyertest még mindig nem hirdettek, vagyis egyelőre az sem tisztázott, ki lehet az építtető. A Pénzcentrum információi szerint a közbeszerzési eljárás nem véletlenül nem zárult még le: állítólag a kivitelezők nem tudtak még olyan alacsony árat és emellett olyan közeli határidőt ajánlani, amire a Belügyminisztérium igent mondott volna.

Prostituáltak?

Néhány napja a Bors írt arról, hogy a tervezett beruházás helyét - dolgozó építőmunkások és épülő házak helyett - jelenleg szeméthalmok és örömlányok birtokolják. A helyszínen erről több dolog is árulkodott, többek között a szétdobált zsebkendők sokasága, valamint a közelben sétálgató prostituált is, aki a jövőbeni devizahiteles lakótelep környékén kínálta a szolgáltatásait lap tudósítója szerint.

Így védekezz a betörők ellen

Ha úgy érzed, te sem laksz jó környéken, érdemes felkészülnöd arra, hogy a lehető legtöbb oldalról védekezz a betörők ellen. Nézd meg a videót!

Sokan nem tartják jó ötletnek

A napilap kérdésére a helyiek közül többen elmondták, hogy a környéken a legtöbben egyáltalán nem örülnek a tervezett beruházásnak. Az általános vélemény szerint nem volt épp jó ötlet a bedőlt hitelesek Ócsára költöztetése, hiszen alig van a környéken munkalehetőség.

De korábban kifejezték nemtetszésüket már szakmai szervezetek és szakértők is, a Pénzcentrum.hu-nak Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense korábban kifejtette, hogy jó lehetőség lehetett volna ez a kezdeményezés arra, hogy akár Európa számára is mintaértékű, energiatakarékosság, fenntarthatóság, fűtés és szennyvízkezelés tekintetében is minőségi mintaprojektet hozzanak létre. Ám ez csupán egy átlagos minőségű kis lakóegyüttes lesz, így pedig megkérdőjelezhető a szükségessége.


Sümeghy György, a Habitat for Humanity Magyarország országos igazgatója szerint pedig, miután a 90 napon túli késedelmes devizahitelesek száma jelenleg jóval százezer felett van, Ócsán pedig csupán pár száz családnak épülne ház, tulajdonképpen mindegy, hogy mi lesz a programmal, mert semmire nem nyújt megoldást - nyilatkozta a szakértő a Pénzcentrumnak egy korábbi interjúban.

Képek: kormany.hu.

Mit szólsz a lakópark ötletéhez?

Ezt is szeretjük