A magyarok többsége ennyit fizet rezsire

Hogyan csökkentsd, ha nálad több?

Kiderült, mennyi az átlagos magyar rezsiköltség havonta.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az OTP Lakástakarék nemrég annak járt utána, mekkora összeget kell rezsire költenie havonta egy átlagos magyarnak. A felmérésből kiderül, hogy a magyar családok jelentős része bevételeik irreálisan nagy részét fordítják a háztartás fenntartására, lakhatásra és rezsire.

Az eredmény szerint a háztartások több mint fele tartozik abba a kategóriába, ahol a teljes éves háztartási kiadások 25-50%-a a rezsire terhelődik.

Ennyi az átlag

Az OTP Lakástakarék lakossági felmérése szerint egy átlagos magyar család 420-600 ezer forintot költ háztartásrezsire egy évben. Ez az átlag a családok 50%-át érinti, a családok 27%-a ennél valamivel kevesebbet, a 420 ezer forintos átlag alatt fizet, 23% pedig egészen kirívó, 600 ezer forintot meghaladó összeget fordít a lakás fenntartására évente.

Az összes háztartási kiadást tekintve még drasztikusabbak az eredmények, hiszen a családok 55%-a a teljes havi kiadás közel felét, pontosabban 25-50%-át kénytelen a rezsire fordítani. Mindössze a családok 23%-ánál van ez a szám 25% alatt, 22% pedig a teljes háztartásra szánt pénzösszeg több mint felét költik lakásfenntartásra.

Mire költünk a legtöbbet?

Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese szerint a rezsiterhek közül is kiemelkednek a fűtésre fordított kiadások.

Az energiakiadások egyébként is magasnak számítanak, ezen belül pedig a fűtés a legdrágább. Köntös felhívta a figyelmet, hogy a legrosszabb energetikai állapotú lakások vagy házak tulajdonosai akár az ingatlanuk teljes értékét is a fűtésre költhetik két-három évtized alatt.

Tájékozatlanok a fogyasztók

A vezérigazgató-helyettes arra is rámutatott, hogy az egyik legnagyobb problémát a fogyasztók hiányos energetikai ismeretei jelentik. A családok többsége ugyanis alig tud valamit saját otthona műszaki paramétereiről vagy akár arról, hogy milyen módszerekkel, megújuló energiaforrásokkal csökkenthetne például a rezsiköltségen.

Utalt arra, hogy a felmérésben részt vevők mindössze 32%-a volt tisztában azzal, milyen energiafogyasztással működnek saját háztartási készülékei, és a válaszadóknak csak kevesebb mint egynegyede vezet valamilyen nyilvántartást vagy kimutatást saját energiafogyasztásáról. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a magyar háztartások többsége szeretne tudatosabbá válni az energiafelhasználást illetően, és nyitottak az ezzel kapcsolatos új ismeretekre.

Így spórolj a villanyszámlán!

Ha neked is magas a rezsid, nézd meg a videót, és fogadd meg a szakértő villanyspórolós tippjeit!

Van kiút a rezsicsapdából is

A megkérdezettek 61%-a nyilatkozott úgy, hogy szívesen venne szakmai segítséget a tudatos energiafogyasztással kapcsolatban, akár úgy, hogy felmérik a lakása energiahatékonyságát, majd tanácsot adnak annak javítására. Sőt, a háztartások nagy része áldozna pénzt a rezsin spórolt összegből további energiahatékonysági korszerűsítésre.

Ez jó megoldás lehet a szakértők szerint is, a felújításokat ugyanis finanszírozhatják a közműkiadásokon megspórolt összegekből, ezért érdemes korszerűsítési ajánlatot kérni, amiből kiderül, mekkora összeget kellene szánni a felújításra - akár hitelkonstrukcióval is -, és ezzel mekkora megtakarítást lehetne elérni.

Forrás: OTP Lakástakarék; hvg.hu; penzcentrum.hu.

Te hogy spórolsz a rezsin?

Ezt is szeretjük