A leghatékonyabb házi praktikák legyek és bogarak ellen
Így tartsd őket távol
Vegyszerek és rovarirtók nélkül el elűzheted a hívatlan vendégeket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Állandóan csukva van az ajtó, minden ablakra szúnyoghálót erősítettél, valahol mégis bejutnak a bosszantó kis rovarok. Hacsak nincs hermetikusan szigetelve a lakás, a legyek, darazsak, poloskák és más bogarak valószínűleg nálad is időről időre tiszteletüket teszik.

Ha nem vagy híve a mesterséges rovarirtóknak, próbáld ki házi praktikáinkat, és ints búcsút örökre a bosszantó zümmögésnek.

Így ejtsd őket csapdába

Ha a legyek és bogarak egyszer már bejutottak a lakásba, első lépésként fogdosd össze a zümmögő vendégeket, mert az ajtók és ablakok köré elhelyezett rovarriasztók őket is elrettentik majd attól, hogy a kijárat felé vegyék az irányt.

A legegyszerűbb, ha egy kis kereszthuzattal olyan légáramlatot teremtesz, amely finoman, de határozottan érezteti a vendégekkel, hogy nem kívánatosak, és a szabad ég alá terelgeti őket. Ha az udvariaskodásra nincs időd, vagy ehhez túl sokan vannak a bogarak, állíts inkább csapdát nekik.

Keverj össze két deciliter vizet egy evőkanál cukorral, majd töltsd egy vékony szájú üvegbe. Az édes illat odacsalja a legyeket, darazsakat és bogarakat, és rabul is ejti őket. Csaléteknek használhatsz sört, vagy ecet és méz keverékét is.

Egy pohár tej, egy evőkanál cukor és egy csipet bors összeforrázott keverékét is használhatod - öntsd egy sekély tálkába, és várj, amíg az illata odacsalja, majd örökre rabul ejti a bogarakat. Ha váratlanul tűnik fel a lakásban egy röpködő bajkeverő, és nincs kéznél rovarölő spray, kapd fel a hajlakkodat, és fújd le vele a bogarat. A lakk bevonatot képez a szárnyakon, és pillanatok alatt hatástalanítja a rovart, legyen az légy, darázs vagy akár poloska.

Mit tegyél, ha megcsíp?
Ha nem vagy elég óvatos, a rovarok vadászata közben egy feldühödött darázs könnyen beléd marhat. A csípés kellemetlen, ha pedig érzékenyebb területen ér, ahol vékonyabb a bőröd, kifejezetten fájdalmas lehet, de ha nem vagy rá allergiás, szerencsére nem veszélyes. A fájdalmat és a duzzanatot enyhítheted, ha a csípés helyére rögtön szódabikarbónával átitatott vagy ecetes borogatást helyezel. Ha a duzzanat és a fájdalom nem enyhül, sürgősen keress fel egy orvost.

Így tartsd őket távol!

Ha sikerült végre hazaküldened - vagy legalább likvidálnod - a nemkívánatos vendégeket, gondoskodj róla, hogy többé ne keressenek fel. Szerencsére van néhány illat, ami az embereket nem zavarja, a legyek és bogarak azonban irtóznak tőle.

Az ablakba ültetett konyhakert több szempontból is praktikus. Egyrészt mindig lesznek frissen szedett fűszereid, másrészt a friss bazsalikom illata távol tartja a legyeket is. Hasonlóan működik a cserépben szintén nevelhető ricinus és koktélparadicsom is, de egy nagy csokor menta vagy friss levendula is megteszi a hatását, ráadásul ezek még fel is frissítik a szoba levegőjét.

Ha az ablakokat készülsz lemosni, használj ecetes vizet. Nemcsak csíkmentes lesz az üveg, de az ecet szaga a darazsakat és a legyeket is távol tartja. Ha nem szeretnéd kétnaponta lesuvickolni az ablaktáblákat, az is elég lehet, ha ecettel vagy szalmiákszesszel körbetörlöd a keretet. A piszkos kis szárnyasok a friss, tiszta citrusok illatát sem szívlelik. Egy félbevágott, ajtó vagy ablak közelébe helyezett citrom vagy narancs is elriasztja őket, ha pedig még szegfűszeggel is megszurkálod a gyümölcsöt, mérget vehetsz rá, hogy a legyek messzire elkerülik az otthonodat.

Ezt is szeretjük