A legjobb házi praktikák csótányok és hangyák ellen
Így űzd el őket végleg
Mérgek és vegyszerek nélkül is megszabadulhatsz a betolakodóktól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy beköszöntött a jó idő, és elkezdett újjáéledni a természet, a csótányok és a hangyák is vándorlásba kezdtek, hogy kényelmes és táplálékban gazdag helyet találjanak maguknak a szezonra.

Ha az apró jövevények éppen a te lakásodat szemelték ki maguknak, te viszont inkább az ajtón kívül szereted tudni a természetet, vesd be házi praktikáinkat, és űzd el végleg a betolakodókat!

Konyhai csodafegyverek

A konyhában nem csak piskóta készülhet - néhány itt található mindennapi csodaszert hatékony fegyverként használhatsz a hívatlan vendégekkel szemben.

A szinte mindenhol bevethető ecetet itt is segítségül hívhatod: készítsd oldatot víz és 20%-os ecet egyenlő arányú keverékéből, töltsd egy szórófejes flakonba, és spricceld be vele azt a területet, ahol a hangyák és a rovarok megjelennek - a szúrós szagtól az ízeltlábúak azonnal csomagolni kezdenek.

Nemcsak az ecet, a citrom szagát sem bírják elviselni sem a hangyák, sem pedig a csótányok - utóbbiak egyébként valamiért az uborkától is irtóznak.

Két citrom kifacsart levét és héját öntsd fel két liter forró vízzel, mosd fel vele a padlót, majd hagyj nyitva egy ablakot, hogy a fejvesztve menekülő rovaroknak legyen hol távozniuk.

Ha kifigyelted, hogy honnan bújnak elő a hangyák, a rés környékére is tehetsz egy darabka citromhéjat, hogy az errefelé ólálkodóknak ne legyen kedvük hozzád is beugrani.

Fokhagymadarabokat is tömhetsz a lyukakba, ez a szag is távolt tartja őket, de ha nem szeretnéd, hogy a vendégeid azt higgyék, vámpíroktól rettegsz, szórj inkább szódabikarbónát vagy sütőport a repedések köré. A fehér pornak szaga ugyan nincs, ám mind a hangyákat, mind a csótányokat elpusztítja.

Mágikus szerként működik a liszt is. Ha már eltüntetted a megtelepedett rovarokat, és biztosítani szeretnéd, hogy ne költözzön újabb család az otthonodba, szórj lisztet a küszöbre és az ablakpárkányra - olyan lesz, mintha egy bűvös varázsszer védené a lakást, a hangyák ugyanis nem merik átlépni a fehér porral jelölt határvonalat.

Szintén az illattal, bár egy sokkal kellemesebbel dolgozik a zsálya. Néhány friss csokor a finom fűszernövényből elriasztja a hangyákat, ezért a spájzban, illetve abban a szekrényben, ahol élelmiszert tartasz, mindig érdemes egy kevés zsályát is elrejteni.

A zsálya nemcsak finom fűszernövény, a hangyákat is távol tartja

Ejtsd őket csapdába!

Ha nem szeretnél mindenfelé illatos-szagos rovarriasztókat tartani a lakásban, készíts csapdát a kis helybitorlóknak, majd egyetlen mozdulattal szabadulj meg mindüktől. Márts vízből és cukorból készített oldatba egy konyhai szivacsot, és tedd a boly közelébe. A hangyák nem tudnak ellenállni az édességnek, a ragacsos szivacsból azonban nem tudnak majd szabadulni.

Ha a csótányokat ejtenéd fogságba, tegyél egy befőttesüvegbe egy darabka cukrozott gyümölcsöt, az üveg oldalának pedig támassz egy kis pálcikát, vagy lógass ki belőle egy rongydarabot, hogy a csótányoknak legyen min felkapaszkodniuk - a kifelé vezető utat azonban  már nem kell biztosítanod.

Ha tartasz valamilyen kisállatot, akkor annak tányérját biztosan szívesen célozzák meg az élelemre vadászó rovarok. Tedd a tányért egy valamivel szélesebb, de csak néhány centiméter mély edénybe, amit aztán tölts fel vízzel. A finom falatokra sóvárgó hangyák és csótányok egész egyszerűen belefulladnak majd, így egyetlen mozdulattal kilöttyintheted őket.

Ezt is szeretjük