A fényes, makulátlan csempék 5 titka
Nemcsak kopottak a csempék, de néhol repedések is tarkítják őket? Eláruljuk, hogyan hozhatod rendbe őket a fugákkal együtt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vízkő nem kíméli a csempéket. Ha azt szeretnéd, hogy folyton ragyogjanak, legalább hetente egyszer alaposan át kell súrolnod őket vízkőoldó szerrel. A rendszeres dörzsölés és az erős vegyszerek viszont a mázas felületet kezdik ki, mely kopottá és fénytelenné válik.

A víz emellett a fugákat is próbára teszi, melyek egy idő után megrepedeznek, elszíneződnek, magas páratartalom mellett pedig akár be is penészedhetnek. Mindez nem szép látvány.

Nem kell azonban a fürdőszoba burkolatának bontásán gondolkodnod, ha azt szeretnéd, hogy a csempék ismét ragyogóak, a fugák pedig hibátlanok legyenek. Eláruljuk, hogyan újíthatod fel őket saját magad!

Fesd le a csempéket!

Szerencsére jó néhány olyan festék van jelen a piacon, mely kimondottan csempefestésre való. Mielőtt azonban belevágnál a mázolásba, néhány dolgot el kell végezned. Először is szerezd be a következő eszközöket.

 • Egy pár védőkesztyű a lemosáshoz és a festéshez.
 • Trisó - háztartási boltban kapható.
 • Festékkaparó vagy spakli.
 • Denaturált szesz a csempe felületének lemosásához.
 • Hasadásmentes ruha.
 • Fedőszalag.
 • Műanyag porfogók.
 • Nagyon finom felületű, 15 centiméteres festőhenger.
 • Nagyon vékony festőecset vagy fugázó toll.
 • Megfelelő fajtájú festék, különböző színekben.
 • Ecset- és hengertisztító folyadék.

Tisztítsd meg, majd készítsd elő a felületet!

Először mosd le a csempét és a fugát, hogy teljesen megtisztítsd mindenféle zsiradéktól és szennyeződéstől.

Használj trisót, és vakarj le minden ragacsos foltot festékkaparóval. Ezután mosd le újra, és töröld át az egészet denaturált szeszbe áztatott ruhával. Ezután tisztítsd meg, majd fényezd át egy tiszta ronggyal. A denaturált szesz néha színes foltot hagy párolgás közben, de ez ártalmatlan, és át lehet festeni.

Tegyél fedőszalagot a lefestendő rész széleire, és minden mást takarj le műanyag porfogókkal. Ezeket vágd méretre, hogy jól fedjenek.

Alapozás, festés és a fugák javítása

Vigyél fel a festőhengerrel egy nagyon vékony réteget. Fesd át a fugákat is - ez maradhat ugyanilyen színű, de át is festheted majd egy másik színnel. Hagyd a festéket megszáradni, majd vidd fel a másik réteget. Ha ez is megszáradt, vigyél fel még két felső réteget. Nagyon ügyelj arra, hogy vékony rétegekben fesd a csempéket!
Ha a csempéktől eltérő színű fugát szeretnél, fesd át fugázó tollal vagy vékony ecsettel. Ha elrontod, csak várd meg, amíg megszárad, majd fesd újra.

Filléres praktikák
Ha a csempék épek, és a fuga sem színeződött el még reménytelenül, akkor néhány házi praktika is segíthet. Ha kíváncsi vagy, mitől ragyoghatnak hetekig a csempék, kattints ide! »

Koszos fugák javítása

Ha a fugák még nem repedeztek meg nagyon, a csempék festéséhez viszont nincs kedved, akkor csak a fugák tisztításáról kell gondoskodnod.

Ha alapos munkát akarsz végezni, egy csavarhúzóval vagy egy tompa vésővel vésd ki a koszos részeket. Ezeket kend át hipós ecettel, és annyi piszkot szedj ki belőlük ismét a csavarhúzóval, amennyit csak tudsz. Ezt követően mosd le a felületet trisóval, majd bő, langyos vízzel, fugázd újra, és hagyd megszáradni. Ezután kezeld a felületet fele-fele arányban kevert PVA-víz oldattal. Ha megszáradt, fesd át fugavédővel.

Így fugázz!
Kis adagot keverj ki az előzetesen beszerzett fugázó anyagból. Egy fugasimító vagy egy spakli segítségével simítsd az anyagot a fugákba és a csempékre. A felesleget távolítsd el a csempékről egy nedves ruhával. Végül használj fugavédőt.

Sárga, gombás vagy elfeketedett fugák tisztítása

Ha a csempék közötti fuga besárgul, az egyértelműen gombát jelez, amit a víz és a szappan szállít. A gomba kiirtásához csak környezetbarát fehérítőre van szükség, ezzel kell átkenni a csempéket. Ha a tisztítás során azt tapasztalod, hogy a fuga megpuhult, szedd ki a puha részt, és fugázd újra.

Ha a fuga befeketedik, akkor általában egy baktérium a ludas, ami vízből és szappanból táplálkozik. Így szaporodik, végül pedig elpusztítja a fugát és a szilikont. Az is előfordulhat, hogy valamelyik falban lévő cső lyukas, és onnan szivárog a víz.

Ilyenkor távolítsd el a szigetelő szilikont festékkaparóval vagy egy plexidarabbal, és vigyél fel új szigetelőréteget. A fugát is érdemes kicserélni, és helyette gombaölő és penészgátló fugázó anyagot, illetve szilikont használni. 

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük