4+1 zöld tipp, hogy nyugodt legyen az otthonod

A zöld a gyógyulás és a növekedés színe. Megnyugtat, pihentet, és segít megteremteni a lelki egyensúlyt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha közelebbről szemléled a zöld különböző árnyalatait, látni fogod, hogy legtöbbjüket a természet inspirálta: a zöldcitrom, az örökzöld növények, a moha, a fű, az avokádó, az alma, a lóhere és a páfrány egyaránt zöld - és a lista gyakorlatilag a végtelenségig folytatható.

A zöld ráadásul szerencseszín is, éppen ezért jó ötlet, ha az otthonodban is használod. Hogy hogyan?

1. tipp: Nyiss teret a zöldnek!

Vagy nyiss teret a zölddel, ha ugyanis azt szeretnéd, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön, használj világoszöld tónusokat! Ezek az árnyalatok jó szolgálatot tesznek a nyugati-délnyugati fekvésű szobákban is, ahol a nap melegének hatását könnyen ellensúlyozhatod a hűsítő zölddel. Használd a kertre vagy fás-bokros utcára nyíló ajtó falán, és hamarosan meglátod, milyen hatással lesz a helyiségre: felveszi a kinti lombozat színét, ezáltal egyesítve a külső és a belső teret.

2. tipp: Társítsd természetes anyagokkal!

A zöld szín nyugtató hatását leginkább az adja, hogy visszatükröződik benne a természet. Ennek köszönhető az is, hogy remekül mutat más természetes anyagokkal, mint például a natúr fával, kővel, pamuttal és a fonott tárgyakkal. Egy alaposan lekezelt fenyő étkezőasztal például kitűnő választás halványzöldre festett szekrényekhez. A padlóra kerüljenek mészkőlapok, a plafonra erősített rúdra akassz rézszínű serpenyőket, és az egészet fűszerezd meg tarka, lágyan leomló pamutfüggönyökkel.

3. tipp: Nappali - természetesen

Mint általában a színekre, így a zöldre is igaz, hogy bármilyen környezetben alkalmazható, de csak mértékkel. Ahelyett hát, hogy zöldre mázolnád a falakat, válassz fehér és halványzöld csíkos tapétát. Állíts egymással szembe két karosszéket, a közéjük helyezett juharfa dohányzóasztalt takard le laza, krémszínű pamutkendővel, a padlóra pedig teríts szizálból készített szőnyeget. És ha tökéletes összhangra vágysz: a tükröt kereteztesd halvány uszadékfa-keretbe, és ha lehetőséged van rá, a redőnyöket cseréld le fehér zsalugáterre. A végeredmény egy, kiegészítőiben tökéletesen harmonizáló, nyugodt légkörű nappali lesz.

Tudtad?
A zöld szín a negyedik csakrához köthető, amely a szívterületen található, tehát mindenféle szívüggyel kapcsolatban áll. Testi szinten ez magába foglalja a szívterület szerveinek, vagyis a tüdőnek, a mellkasnak és a keringési rendszernek a működését, ezért a zöld nagyon hasznos lehet az asztmában és hörghurutban szenvedő betegek számára. A zöld emellett segít a véráram egyenletessé tételében - nem véletlenül viselnek gyakran az orvosok és a nővérek is zöld köpenyt műtét közben...

4. tipp: Nyugtasd meg a hálót is!

A zöld remek választás a hálószobában, hiszen ott aztán valóban szükség van a nyugodt hangulatra. Használd bátran a falakon, és egy-egy kiegészítőn, és válassz hozzá mahagóni vagy egyéb, sötétebb fából készült bútorokat.
Ha a falak esetében egy sötétebb árnyalat mellett döntesz, ne hagyd magad rábeszélni az egyszerű mázolásra: használd az úgynevezett tadelakt módszert, melynek hatására a falak egységesen fényes, a márványhoz hasonló felületet kapnak. Ha azonban inkább mediterrán hangulatra vágysz, akkor a szivacsos technika a kulcs: a festéket szivaccsal vidd fel a felületre, így különleges, foltos hatást érhetsz el.

+1 tipp: Ha csak egy nyugodt sarokra vágysz

Ha a lakás csak egy bizonyos helyiségét szeretnéd nyugodtabb hangulatúvá tenni, fesd be egy-két falát halványzöldre. Helyezz el néhány növényt, de lehetőleg ne kúszót, hanem inkább bambuszt vagy fikuszt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szerezz be néhány zöld díszpárnát és lazán dobáld rá a kanapéra és a fotelekre. A gyors átalakítás hatását azonnal érezni fogod!

Hasznos lehet!

A falfestésnél említett tadelakt módszer Marokkóból származik. Ha szeretnél többet megtudni a marokkói kultúráról, kattints ide! »

A csakrákról és a hozzájuk kapcsolódó betegségekről itt olvashatsz! »

"Miért van az embernek szüksége saját otthonra? Hogy legyen tető a feje felett, hogy legyen hol aludnia és ennie, hogy minden személyes holmiját elhelyezhesse valahol. Azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy valóban szeretsz-e a lakásodban lakni?"
A Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv a szerző, Lizzie O'Prey nézőpontját és tapasztalatait közvetíti arról, hogyan is érdemes kiválasztani és felhasználni a megfelelő színeket, mintákat, anyagokat, bútorokat, és hogyan rendezhetők el a térben. A mű elsődleges célja az olvasók ösztönzése, nem pedig lakberendezési szabályok lefektetése.

Teremtsd meg álmaid otthonát!
Szerző: Lizzie O'Prey
Kiadja: Scolar Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Ára: 2495 Ft

Itt megrendelheted! »

Ezt is szeretjük