5 dögös vörös tipp
Már tucatszor átrendezted a lakást, de még mindig nem vagy elégedett? Lehet, hogy nem a bútorokat kellene tologatnod! Ha vibrálásra és azonnali változásra vágysz, válaszd a vöröset!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenekelőtt azonban fontos, hogy tisztázzuk: nemcsak a vörös élénken vibráló árnyalatával változtathatod meg egy csapásra az otthonod hangulatát, hanem annak finomabb, fehérrel kevert krémesen meleg, vagy jegesen hideg rózsaszín tónusával is.

És ne gondold, hogy azzal oda a dögösség, ha ez utóbbit választod: egy jól megválasztott rózsaszín semminél nem tudja jobban hangsúlyozni a lakás finoman nőies jellegét!

Nőies rózsaszín, vadító vörös

Természetesen ízlés dolga is, de elsősorban attól függően válassz az árnyalatok között, hogy milyen hatást szeretnél elérni! A színválasztás és a kívánt cél között talán párhuzamot is vonhatunk, hiszen a vörös hallatán a legtöbb férfi szeme előtt egy már-már elérhetetlen, szenvedélyes démon jelenik meg, míg a rózsaszín bizonyos tónusai finom, törékeny, ám annál nőiesebb személyt idézhetnek fel - akinek meghódítása szintén nem könnyű feladat.
Természetesen nem érdemes tomboló vöröst használnod, ha egyébként félénkebb, érzékenyebb ember vagy, és fordítva, bizonyos tulajdonságaidat azonban kihangsúlyozhatod azzal, ha egy kicsit merészebben válogatsz a színek között.

Vörössel a magány ellen

A vörös az egyik legalkalmasabb szín a magány érzésének enyhítésére. A bordó és rubin árnyalatok melegséggel töltik meg a helyiséget, így ha gyakran érzed magad egyedül, vagy még az igazira vársz, akkor ne félj használni őket! Nem kell feltétlenül az összes falat átmázolnod: ha a teljesen vörös szoba túl erőteljesnek tűnik számodra, akkor a színt csak az egyik falon használd, de jó hatást kelthetsz vele, ha a szegélyléceket és a képkereteket, vagy éppen az ajtókat fested át.

Ha pedig a magányt nemcsak a színekkel szeretnéd végleg száműzni az életedből, hanem egy hús-vér férfivel, kattints ide! »

Klasszikus vörös kényelem

A vörös bizonyos árnyalatai a legtöbb emberben a klasszikus enteriőrök világát idézik fel. Nem véletlenül, hiszen ezekbe az otthonokba a leginkább ez a szín alkalmas. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem egy garzonban, hanem egy több szobás házban laksz, és kedveled az ízléses, bár kissé konzervatív, klasszikus stílust, akkor mi sem egyszerűbb, mint egy klasszikus vörös színnel megkoronázni a berendezést. A vörös falak elé állított ütött-kopott Chesterfield kanapé, néhány tölgyből készült, faragott szekrény, csokoládébarna díszpárnák és egy hasonló ágytakaró alkotta különleges hangulat vastag, padlóra omló bársonyfüggönyökkel tehető teljessé.

Femina-tipp: A klasszikus enteriőrökben vétek új bútorokat elhelyezni. Ha kedveled ezt a stílust, akkor a "hozzávalókat" lehetőleg antik bútorokat árusító üzletekben, esetleg bolhapiacokon szerezheted be, ha nincs lehetőséged aukciókra járni.

Ha modern, akkor rózsaszín

Sokaknak eszükbe sem jut rózsaszínnel kifesteniük a lakást, és bizonyára igazuk is van, e szín visszafogott, és más árnyalatokkal kreatívan kombinált használatától azonban nem érdemes elzárkózni! Már csak azért sem, mert egy modern enteriőrben igazán különleges hangulatot teremt. Ráadásul egy rózsaszínes pasztell árnyalattal jól hangsúlyozható a lakás nőies jellege, amely aztán különböző más színekkel és mintákkal ellensúlyozható.

Ha a falakat rózsaszínre fested, válassz barna bőrkanapét a nappaliba és cappuccino-színű ágyvéget az ágyhoz a hálószobába. A padlóra teríts krémszínű báránybőrt vagy hasonló hatású, bolyhos szőnyeget, az ágyra pedig elefántcsontszínű takarót. Az összeállítás mellett szól, hogy egyaránt jól mutat egy nagyobb térben, de egy kisebb garzonban is.

Ha ez az összeállítás nem nyerte el a tetszésed, de érdekel, hogyan lehet egy garzon adottságait praktikusan kihasználni, kattints ide! »

Kis lakásokban csak óvatosan!

Ha alapvetően kis lakásban laksz, bármennyire is kedveled a vörös sötétebb árnyalatait, alaposan végig kell gondolnod, hogy hogyan használd! Ha ugyanis nem ügyelsz a mértékletességre, könnyen varázsolhatod az egyébként is kicsi lakásod feleakkorára! A sötét színektől minden szoba kisebbnek látszik, ezért ügyelj arra, hogy csak a lakás bizonyos részeit színezd át! Gyakori tanács, hogy csak egy-két falat fessünk át ilyen esetben, amelynek kapcsán gyakori a kérdés is: de melyiket?
Ha nem tudsz lemondani a vörösről, akkor lehetőleg ne a helyiség bejáratával szembeni falat mázold át!

Oda válassz valamilyen semlegesebb színt, inkább az attól balra és jobbra állókat izzítsd be vörössel!

"Miért van az embernek szüksége saját otthonra? Hogy legyen tető a feje felett, hogy legyen hol aludnia és ennie, hogy minden személyes holmiját elhelyezhesse valahol. Azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy valóban szeretsz-e a lakásodban lakni?"
A Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv a szerző, Lizzie O'Prey nézőpontját és tapasztalatait közvetíti arról, hogyan is érdemes kiválasztani és felhasználni a megfelelő színeket, mintákat, anyagokat, bútorokat, és hogyan rendezhetők el a térben. A mű elsődleges célja az olvasók ösztönzése, nem pedig lakberendezési szabályok lefektetése.

Teremtsd meg álmaid otthonát!
Szerző: Lizzie O'Prey
Kiadja: Scolar Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Ára: 2495 Ft

Itt megrendelheted! »

Ezt is szeretjük