5 meglepő, filléres ötlet, ha nem férsz el a szekrényedben
Nincs sok ruhád, mégsem férnek el a szekrényben? Íme, öt furfangos ötlet, mely segít leküzdeni a helyhiányt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már sehogy sem férsz el a szekrényedben, az sem baj, ha revíziót tartasz, és elbúcsúzol néhány olyan darabtól, mely már hosszú ideje csak a polcon várakozik, de valahogy nem kerül sorra. Az is előny, ha nem csábulsz el minden egyes leárazásnál, és veszel meg olyan darabokat is, melyekre tulajdonképpen nincs is szükséged. Ha viszont képtelen vagy ezekre, tanuld meg praktikusan kihasználni a szekrényed legapróbb zugát is. Megmutatjuk, hogyan csináld!

Szerezz be vászonborítású ruhásszekrényt!

A legtöbb lakberendezési áruházban kapható olyan vászonborítású ruhásszekrény, ami nagyon kevés helyet foglal, viszont rengeteg dolgot elnyel. Alul tárolhatod a cipőket, pulóvereket, de fel is akaszthatod benne a ruháidat.

Amellett, hogy sokkal több hellyel gazdálkodhatsz majd, ez a típusú szekrény remek szellőzést is biztosít a ruháidnak. Arra is alkalmas a vászonborítású szekrény, hogy nyáron a téli, télen pedig a nyári ruháidat tárold benne - vagyis azokat, amelyeknek éppen nincs szezonjuk, és nem használod őket. Ebben az esetben akár a pincében is - ha van - elhelyezheted a szekrényt, csak arra ügyelj, nehogy beázzon a helyiség, és nedvesség érje a ruhákat. A vászon ugyanis nem védi meg őket az átnedvesedéstől, és akár tönkre is mehetnek.

Aludj a szekrényed fölött!

Ezt természetesen nem kell szó szerint értened, mindössze arról van szó, hogy, ha az ágyad alkalmas rá, és van alatta elég hely, bátran kihasználhatod ezt is egy kis kreativitással. Többféle tárolót kínálnak az üzletek, válogathatsz sok szempont alapján: van, amelyik fiókként funkcionál, akad doboz zárható tetővel, de még olyan is, melynek kerekei vannak, és egyetlen, legkevésbé sem megerőltető mozdulattal húzhatod elő az ágy alól. Attól függően érdemes választanod az egyes tárolók között, hogy mit szeretnél bennük tartani: ha például cipőket vagy papucsokat, akkor érdemes átlátszó dobozt választanod, hogy gyorsan felismerd, melyikben van, amit keresel. A kisebb, vászonból készült dobozok alkalmasak a kiegészítők tárolására, a gurulós tároló pedig nehezebb dolgok, például a polcra már nem férő könyvek elrejtésére kiváló.

Tipp: ha már doboz, akkor választhatod azt a típust is, melynek esetében az egyes darabok egymásra rakhatóak. Ideális esetben még átlátszóak is, és gyakorlatilag bármilyen ruhadarabot eltehetsz bennük, ami a szekrénybe már sehogy sem fér - nem lesz gondod azzal, hogy megtaláld, amit keresel. Mivel egymásra pakolhatod őket, kevés helyet foglalnak, ha pedig kreatív vagy, akár fel is díszítheted őket egy kicsit, így még a szobát is feldobják.

Csomagolj!

Ásd elő a szekrény mélyéről a bőröndjeidet, hiszen bármilyen meglepő, ezek is segítségedre lehetnek abban, hogy lazíts a szekrényedben uralkodó káoszon.

Csomagold el az éppen nem használatos ruháidat, azokat, amelyekre az évszaknak megfelelően nem lehet szükséged. A bőröndöt ezután tedd vissza oda, ahol eddig tároltad: teli állapotában sem foglal majd több helyet, mint üresen. Ehhez a módszerhez érdemesebb télen folyamodni, amikor nem tervezel utazást, hiszen nyáron gyakrabban lehet szükséged a bőröndjeidre, így pedig könnyedén eleged lehet a sok pakolásból.

Polcot a plafon alá!

A hálószobában az ágy fölött, de esetleg a gyerekszobában is alkalmazhatod a következő trükköt, melynek lényege, hogy a plafon alá körülbelül 30-50 centivel egy egyszerű polcot szerelsz. Ezen tárolhatsz egyfelől táskákat, kalapokat vagy egyéb kiegészítőket, melyek máshol sokkal több helyet foglalnának. Másfelől ide is vehetsz kisebb, fiókszerű tárolókat, melyekbe gyakorlatilag bármit eltehetsz.

Érdemes azonban inkább azokat a dolgokat tárolnod ily módon, amelyeket nem használsz nap mint nap, hiszen a plafon alatti tárolók elérése nem könnyű feladat.
Ezt a típusú polcot elhelyezheted az ajtó felett is, így legalább hasznosítod az ott keletkezett holt teret.

Tipp: kifejezetten a fürdőszobában ajánlott az ajtó belső oldlára akasztókat szerelni. Választhatsz öntapadósat, ezt gyorsabban felteheted, és fillérekbe kerül. Erre akaszthatod a törölközőket vagy a fürdőköpenyeket. Beválhat ez a gyerekszobában is: ott akár a tornazsákot vagy a gyerkőc néhány ruháját is az ajtón tárolhatod.

Használd ki a sarkokat!

Bizonyára a te lakásodban is akadnak kihasználatlan sarkok, melyek nem elég tágasak ahhoz, hogy például egy szekrénynek otthont adhassanak. Ha eddig nem volt ötleted, hogyan is vehetnéd a hasznukat, íme, a megoldás: vásárolj állófogasokat, melyek kis helyet foglalnak, mégis meglepően sok ruhát lógathatsz fel rájuk. Akár minden szobában elhelyezhetsz egy ilyen fogast, megbújnak az ajtó mögötti sarokban, és máris megoldottad a kabátok, zakók, sálak és ernyők problémáját, mely eddig gondot okozott.

Ha egy kicsit nagyobb összeget is rá tudsz szánni a dologra, vásárolhatsz egy szobainast is, melyre számos ruhát helyezhetsz - elsősorban ingeket, nadrágokat -, és ezáltal újabb helyet szabadíthatsz fel a szekrényedben.

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük