5 igénytelen szobanövény, garzonban lakóknak
Kicsi, sötét és levegőtlen a lakásod, mégis szeretnéd, ha zöld növények vennének körül? Összegyűjtöttük neked a legigénytelenebbeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem igaz, hogy a szobanövények csakis a világos és páradús terekben érzik jól magukat. Vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten a sötét helyeket kedvelik, és egyáltalán nem igénylik a kiemelt figyelmet.

Hálóslevél
Nebáncsvirág
Guzman-bromélia
Csipkeharaszt

Ráadásul nemcsak igénytelenek, hanem kicsik és szépek is! Ha garzonban laksz, amiből eddig hiányoztak a növények, ideje válogatnod!

Egy igénytelen perui: a hálóslevél

A hálóslevél, közismertebb nevén a fittónia Peru trópusi őserdeiből származik, amiből következően nem különösen igényli a fényt, de kedveli a párás helyeket. A növény levelei olajzöldek és tojásdad alakúak, erezetük pedig a növény fajtájától függően fehér vagy piros színű.

Mivel a magassága nem haladja meg a 15 cm-t, kifejezetten kis alapterületű lakásokba ajánlott, ahol egyébként is kevés a hely. A növény egyébként inkább széles, mint magas, de szélessége is csak alig haladja meg a magasságát. Szép dísze lehet a lakásnak, főként akkor, ha nem egy, hanem két, esetleg három növényt tartasz egymás mellett egy laposabb tálban.

Hogyan tartsd?

Nem igényli az erős fényt, de a túl sötétet sem kedveli, így lehetőleg félárnyékos helyen és szobahőmérsékleten tartsd. Víz- és tápanyagigénye közepes, a legjobban
azonban akkor érzi magát, ha egy kavicsokkal teli vizes tálcán kap helyet. Öntözni egyébként is elegendő csupán kéthetente egyszer, télen pedig még ennél is kevesebbet igényli.

Egy igazán szép Afrikából: a nebáncsvirág

Ne tévesszen meg a neve, a kelet-afrikai trópusokban honos növény ugyanis egyáltalán nem viselkedik nebáncsvirágként! Ez a pozsgásszerű, lágyszárú szobanövény dúsan elágazó szárakkal és ovális, enyhén fogazott, színes levelekkel rendelkezik, amelyek színe a halványzöldtől egészen a bronzvörösig a színskála szinte minden árnyalatában pompázik. Ráadásul a nebáncsvirág nemcsak szép, hanem praktikus is, hiszen mérete nem haladja meg a 30-35 cm-t.

Pistike, avagy törpe nebáncsvirág

Hogyan tartsd?

A nebáncsvirág azon kevésbé igényes szobanövények közé tartozik, amelyek közepes víz- és fényigénnyel rendelkeznek. Kedveli a félárnyékos-árnyékos helyeket, és kiválóan érzi magát szobahőmérsékleten, tápanyagigénye azonban nagy, ezért legalább kéthetente érdemes tápoldatozni.

Öntözni elég hetente egyszer, ekkor azonban bőségesen. Ha pedig a lakás viszonylag párásabb részében helyezed el, akkor biztos lehetsz benne, hogy mihamarabb meghálálja azt változatos színű virágaival.

Egy dél-amerikai bevándorló: a Guzman-bromélia

A Guzman-bromélia hazája eredetileg Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben van, de már öreg bevándorlónak számít, akár kettős állampolgár is lehetne. Levelei a családjába tartozó többi broméliafajhoz hasonlóan tölcsérformájúak, sima szélűek, fényesek és világoszöld színűek. A Guzman-bromélia élénksárga virága a tölcsérek közepéből tör elő, melynek szépségéhez a körülötte lévő élénkvörös és narancssárga levelek is hozzájárulnak. Igazi kis garzon-növény, hiszen magassága alig éri el a 20 cm-t, szélessége pedig általában 30 cm körül mozog.

Hogyan tartsd?

A Guzman-bromélia nem igényli a napfényt, nagyon jól érzi magát félárnyékos helyen is, ahol meleg van. Öntözni sem kell háromhetente egy alkalomnál többször, ekkor azonban érdemes némi tápoldatot is adni az öntözővízhez, és a tölcsérekbe is önteni egy kevés vizet. Szereti a vízpermetet, de arra mindig ügyelj, hogy a víz szobahőmérsékletű legyen!

Aminek szinte minden mindegy: a csipkeharaszt

A mohafű néven is ismert csipkeharaszt leginkább azoknak ajánlott, akik garzonban laknak, és emellett szinte sosem érnek rá. A Kanadától Texasig terjedő területen őshonos növény levelei, amelyek körkörösen helyezkednek el a száron, aprók, pikkelyformájúak, és üde zöld színben pompáznak. Dúsan elágazó szárai és csipkeszerű levelei miatt pedig valóban olyan, mint egy szépen kidolgozott csipke.
A csipkeharaszt mellett szól mérete is, ugyanis a kifejlett növény sem nő 20 cm-nél nagyobbra, ezért kis lakásokba kifejezetten ajánlott.

Szépek és veszélyesek

Néhány szobanövény bár gyönyörű, de erősen mérgező, ezért óvatosnak kell lenned velük. Nézd meg videónkat és ismerd meg őket!

Hogyan tartsd?

A csipkeharaszt igazán igénytelen növény. Ha a nap nagy részében nem süt be a nap a lakásodba, akkor ez a növény neked való, hiszen a fénnyel szemben szinte teljesen közömbös. Kedveli azonban a zárt, párás helyeket, a hűvös, száraz levegőn elpusztul. Szobahőmérsékleten nagyon jól eléldegél, érzékeny azonban a huzatra és a hidegre, ezért ügyelj arra, hogy meg ne fázzon! Elég kéthetente megöntözni, az öntözővíz azonban tápoldatban gazdag legyen! Ügyelj arra, hogy ne öntözd alul, de túlzásba se vidd, hiszen a pangó vizet egyáltalán nem viseli jól.

Egy bromélia a brazil esőerdőkből: a fészektőrózsa

A broméliák családjába tartozó fészektőrózsa igazán szép kiegészítője lehet egy rendezett kis garzonnak. A növény alapvetően lapos, apró fehér virágzata pedig a szétterülő, zöld levélrózsa közepén fejlődik ki, ahol élénkpiros levelek veszik körül.

Bromélia

Bár a fehér virágzat nem hosszú életű, a piros levelek a virág elhullása után is megmaradnak, és tovább díszítik a növényt. 20 cm-es magasságával és 40 cm-es maximális szélességével ideális garzonlakó szobanövény.

Hogyan tartsd?

Eléldegél a lakás félárnyékos részeiben is, ha azonban színes leveleiben szeretnél gyönyörködni, akkor érdemes találnod számára egy világosabb sarkot.

Szereti a párás levegőt és a vizet, ezért nyáron bátran öntözheted, télen viszont kevesebbel is beéri. Havonta egyszer adj neki tápoldatot, és alkalmanként permetezd egy kicsit - hidd el, meghálálja.

Ezt is szeretjük