5 fehér tipp merészeknek
Használd bátran!
A fehér sosem megy ki a divatból, legyen szó gyöngyházas tónusról vagy éppen krétafehérről. Légy merész, és alakíts ki fehér lakásbelsőt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára elképzelhetetlennek tartod, hogy mind a kanapékat, mind a padlót és a falakat fehérbe burkold. Pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen a fehérnek éppúgy megtalálni ezer típusát, mint más színeknek! A kékes beütésű hidegtől a pirosas-sárgás, meleg árnyalatokon át a régies és modern, krémes és mészszínű tónusokig a fehér végtelen lehetőségeket nyújt a változatos lakásbelső kialakítására.

Kicsibe és nagyba

A fehér használatát nem korlátozza a rendelkezésre álló tér mérete. Egy megfelelő arányokkal, hatalmas ablakokkal és belmagassággal rendelkező lakásban a fehér festékkel csodákat művelhetsz, de annak ellenére, hogy a fehér nagyobb térben mutat a legjobban, a kisebb lakásokban lehetőséget ad arra, hogy a rendelkezésre álló fényt a lehető legjobban kihasználhasd! Használd a fürdőszobában vagy a kisebb helyiségekben, és kétszerezd meg vele a teret!

Modernbe és klasszikusba

A fehér sosem lesz divatjamúlt, és nincs olyan enteriőr, amelyben ne mutatna jól. Ugyanannyira illik egy modern stílusban berendezett lakásba, mint egy klasszikus, antik elemekkel rendelkező otthonba. Ez utóbbiban krétafehér, matt hatású festékkel fokozhatod a hangulatot, míg egy minimál stílusban kialakított térben a fényes, éles fehér mutat a legjobban. Ez utóbbi ráadásul segít a letisztult, nyugodt atmoszféra megteremtésében.

Ne aggódj!
Ne ijesszen el az a gondolat, hogy ha a fehéret a falakon kívül máshol is használod, akkor egyhangú lesz a végeredmény! Ha gondosan válogatod meg a szobába kerülő textileket, korántsem lesz unalmas az otthonod, sőt! A nappaliba válassz sejtszövésű szőnyeget, fehér hímzéses fehér terítőt és muszlinfüggönyt, a hálószobába pedig tegyél vászonszéket, rajta mohertakaróval. Hogy tökéletes legyen az összhatás, az ágyra kerüljön hímzett ágytakaró - természetesen fehér.

Okosan az árnyalatokkal!

Könnyen eshetsz abba a hibába, hogy azt gondolod: mivel mindenhol fehéret használsz, a harmóniával nem lehet gond. Jó, ha ügyelsz azonban arra, hogy az egyes árnyalatok is összhangban legyenek! Ha a falra rózsaszínes tónus került, semmiképpen ne használj zöldes árnyalatot a kanapén vagy a foteleken!
Sőt, a festés előtt azt is érdemes figyelembe venned, hogy északi vagy déli fekvésű-e az otthonod, az eltérő fényviszonyok ugyanis más és más tónus használatát kívánják meg. Ha déli fekvésű lakásban laksz, szerencsés vagy, hiszen ezekbe az otthonokba jóval többet süt be a nap: ebben az esetben nyugodtan használhatsz hűvösebb, szürkés-kékes árnyalatot. Az északi fekvésű lakásokban melegre van szükség, az ilyen esetekben a rózsaszínes vagy sárgás, meleg tónusok az ideálisak

Meleg fehér árnyalatok: krém, vaj, mészkő és elefántcsont
Hűvös fehér árnyalatok: alabástrom, tojáshéj, jég, osztrigahé

Fényeset vagy mattot?

Mielőtt kimázolod a lakást, érdemes tisztában lenned azzal, hogy a matt és a fényes árnyalatok eltérően kezelik a rájuk vetülő fényt. Természetes, ha most bólogatsz, hiszen ez köztudott, de azt is tudtad, hogy a matt nemcsak elnyeli a fényt, hanem ezáltal koszos hatást is kelt? Gyakori probléma ez akkor, amikor a falakat matt festékkel mázolják be, a tárgyak vagy bútorok pedig fényes felületet kapnak. Nem éppen szívderítő látvány...
Ilyenkor a falakat hagyd békén, és a bútorok színének változtatásával igyekezz harmóniát teremteni az árnyalatok között: csiszolópapírral dörzsöld át a fafelületeket, majd használj selyemfa vagy tojáshéj tónusú festéket!

Rendezd be a fehéret!

Egy fehér szobában különböző anyagokból készült bútorok és kiegészítők mutatnak a legjobban. Kerámia lámpaburákkal például különleges hangulatot teremthetsz!

Szerezz be egy plexiasztalt, néhány bőrpuffot és bármilyen fehér fabútort, a kanapékat és a székeket pedig húzasd be vászonnal vagy pamuttal! Kiegészítő dekorációként tegyél a polcokra - és akár a padlóra, a falak tövébe - tejüveg vázákat, fehér kerámiatárgyakat és gyertyákat!

"Miért van az embernek szüksége saját otthonra? Hogy legyen tető a feje felett, hogy legyen hol aludnia és ennie, hogy minden személyes holmiját elhelyezhesse valahol. Azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy valóban szeretsz-e a lakásodban lakni."
A Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv a szerző, Lizzie O'Prey nézőpontját és tapasztalatait közvetíti arról, hogyan is érdemes kiválasztani és felhasználni a megfelelő színeket, mintákat, anyagokat, bútorokat, és hogyan rendezhetők el a térben. A mű elsődleges célja az olvasók ösztönzése, nem pedig lakberendezési szabályok lefektetése.

Teremtsd meg álmaid otthonát!
Szerző: Lizzie O'Prey
Kiadja: Scolar Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Ára: 2495 Ft

Itt megrendelheted! »

Ezt is szeretjük