A leggyakoribb növénybetegségek tipikus jelei
Vedd észre időben növénykéid betegségének első tüneteit, és gyógyítsd meg őket mielőbb!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés növény - legyen szó balkon- vagy szobanövényről - élheti le az életét betegségek és kártevők vagy tartási problémák nélkül, ezért ne lepődj meg, ha időnként levél- vagy bimbóhullással találkozol. Tartsd azonban szem előtt, hogy sokkal könnyebb a kártevők és betegségek megelőzése, mint kiirtásuk az erősen fertőzött növényről.

Hogy csak ritkán kelljen szembesülnöd a szenvedő növények képével, azokat csak megbízható forrásból szerezd be.

Vásárlás előtt alaposan vizsgáld meg a növényt, hogy egészséges-e, és beköltöztetés után is rendszeresen ellenőrizd, hogy nem sárgul-e a levele, nem támadták-e meg hívatlan vendégek vagy betegségek.

Utóbbiakra különösen figyelj, mivel számos olyan növénybetegség létezik, mely, ha nem veszed észre időben, akár végzetes is lehet a növényre nézve.

Felpuhult, megfeketedett alsó szárak

A szárrothadás főként a hajtásdugvány betegsége, mely elsősorban a muskátlit érinti: a szár alsó része felpuhul és megfeketedik.

Miután a betegséget a hideg, nedves, szellőzetlen talaj váltja ki, a növény védelme érdekében biztosítsd, hogy a hajtásdugvány készítésekor jól szellőzzön a talaj.

Így kezeld!

Ha a dugvány fertőzött, a legjobb eltávolítani és megsemmisíteni. A ritka, szokatlan fajták esetén el kell távolítani a hajtásokat, le kell vágni a megfeketedett részeket, és a hajtást friss komposztba kell helyezni. Ezzel még menthető a növény.

Szürkés színű, szőrös bevonat a virágokon és a leveleken

A szürkepenészként vagy szürkerothadásként is ismert betegség, a botritisz a növény lágy részeit támadja meg, például a virágzatot, az új leveleket és hajtásokat, és azokon szürkés, szőrös bevonatot képez.

Botritisszel, vagy más néven szürkepenésszel súlyosan fertőzött növény

Így kezeld!

Mivel a betegség nagyon veszélyes, a fertőzött részeket azonnal távolítsd el, és semmisítsd meg. A fertőzött növényt megfelelő gombaölő szerrel permetezd addig, amíg el nem tűnnek a tünetek. Az elpusztult virágokat vágd le, hogy a fertőzés ne terjedhessen tovább. Ne tedd a növényt nyirkos, levegőtlen helyre, és ne is öntözd túl.

Így védekezz vegyszerek nélkül!
Amellett, hogy egészségesen neveled, megfelelő nedvességet, tápanyagot és szellőzést biztosítva, más módok is vannak arra, hogy megóvd a növény egészségét, és elkerüld a kórokozók és betegségek pusztítását. Fontos például, hogy rendszeresen eltávolítsd a lehullott leveleket és virágokat. Használj rovarölő szappanokat, melyek sokféle atka és rovar ellen hatásosak. Emellett néhány házi praktika is segít megóvni a növények egészségét.
Itt több hasznos tanácsot is találsz.

Fehér, porszerű bevonat a növény szinte egészén

A lisztharmat nevű gombabetegséget az Erysiphaoena családjába tartozó, élősködő gombák okozzák. A betegség jellemző tünete, hogy a kórokozó gomba a növényt általában fehér, ritkábban rózsaszínes árnyalatú vagy barnás színű penészszövedékkel vonja be. A fertőzött növény úgy néz ki, mintha finom lisztporral szórták volna be. A lisztharmat többnyire tavasszal és nyáron jelentkezik, és a növény egészét érinti: a por belepi a leveleket, a virágokat és a szárakat is.

Így kezeld!

A lisztharmat megjelenése esetén is azonnal cselekedni kell annak érdekében, hogy megóvhasd a többi növényt a fertőzéstől.

 

Elsőként távolítsd el a súlyosan fertőzött növényrészeket, és tedd a növényt olyan helyre, ahol biztosítva van a jó szellőzés, és alacsony a levegő páratartalma. Tanácsos vízzel hígított almaecettel is bepermetezned mindennap addig, amíg a tünetek teljesen eltűnnek.

Fekete csomók a növény levelein és szárain

A korompenész fekete színű gombabetegség, mely a mézharmattal borított leveleken, szárakon és virágokon jelenik meg. Eleinte kisebb csomókban jelentkezik, ha azonban nem kezeled a növényt időben, később az egész felületet beborítja, kezdve a száraktól a levelek egészéig.

Így kezeld!

A korompenész általában azokon a növényeken jelenik meg, melyeket már megtámadtak az élősködő rovarok. Ezek legyengítik a növényt, mely fogékony lesz a gombára. Ezért, amint egy-két csomót észreveszel a növény levelén vagy szárán, szerezd be a megfelelő rovarölőt, és azzal permetezd a növényt a nedvszívó rovarok ellen. A korompenészt nedves ruhával töröld le a levelekről, de a virágokat érdemesebb levágni.

Cikkünk megírásában David Squire Szobanövények nagykönyve című műve segített.

Ezt is szeretjük