4 strapabíró növény, amit télig a balkonon hagyhatsz

A növények többsége nem bírja a hideget, de néhányukat tavasztól a tél kezdetéig kint hagyhatod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az örökzöldek közül a fenyő a legismertebb, pedig rajta kívül még számos növény megőrzi frissességét egész télen, így aztán ezek a kis zöld lények lakásod és erkélyed díszei lehetnek a hidegben is. Ne felejtsd el azonban, hogy a fagypont alatti hőmérséklet nekik sem tesz jót. A fogcsikorgatóan hideg éjszakákra ne hagyd kint őket a szabadban, ám napközben most is gyönyörködhetsz bennük.

A dekoratív örökzöld: puszpáng

A puszpángnak vagy bukszusnak is nevezett Buxus sempervirens már hosszú ideje nagy szerepet játszik a kerttervezésben és a tájképi kertek kialakításában. Dekoratív külsejénél fogva nemcsak a virágágyak szegélyezésére alkalmas, hanem terasznövényként is bátran nevelheted. Kis, ovális levelei - főként a melegebb hónapokban - erős illatot árasztanak. Jelentéktelen virágai márciustól májusig díszítik a puszpángot.

Növénytartóban a gyökerek korlátozott növekedése miatt csak ritkán nő olyan nagyra, mint természetes környezetben. A tömött, lassú növekedésű, fényes és apró levelű törpe változat, a Suffruticosa kedveltebb terasznövény, mivel magassága nem éri el az egy métert.

Hogyan tartsd?

A puszpáng viszonylag igénytelen, tartása egyszerű, jól érzi magát napos fekvésben vagy félárnyékban, sőt, az árnyékos helyekhez is hozzáedződik. A növekedési időszakban mérsékelten öntözd, de ne hagyd, hogy nagyon kiszáradjon.

Az év folyamán metszéssel tarthatod formában, és közben kiélheted kreativitásodat is: gömbalakot, spirált, gúlát vagy kúpot is alkothatsz belőle. Legjobban félárnyékban, nedvesebb talajon fejlődik.

Vigyázz!
A növény egésze - de különösen a levele - mérgező, ezért különösen vigyázz arra, hogy kisgyermek ne menjen a közelébe.

Egy ünnepi dísznövény: magyal

A mutatós, piros termésű magyalágak Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában - az utóbbi időben pedig hazánkban is - hagyományos karácsonyi dísznek számítanak.

Ősszel és télen, amikor a legtöbb növény már befejezte a virágzást, vagy lehullatta a levelét, az örökzöld magyal nagy bogyóival is szemet gyönyörködtető látvány. Természetes élőhelyén néhány fajta 15 méter magasra is megnő. A teraszra szánt edényes neveléshez a lassan növő fajtákat válaszd, ilyen az Ilex crenata, magyarul a csipkéslevelű magyal vagy az Ilex meserve, mely túl nagyra sem nő.

Hogyan tartsd?

A magyal világos helyen vagy részleges árnyékban fejlődik a legszebben. Fontos, hogy a tartóedényének talaja mindig nedves legyen, illetve jó vízelvezetésű. A talajnedvesség fenntartása érdekében rendszeresen öntözd, de ne túl sok vízzel.

A mediterrán növények rokona: jukka

Ha szívesen megidéznéd a teraszon vagy az erkélyen a mediterrán országok hangulatát, válaszd a pálmafára emlékeztető jukkát. A mutatós növény az agávéfélék nemzetségéhez tartozik, és Észak-, valamint Dél-Amerika szárazabb vidékein őshonos. Mindegyik fajta tőlevélrózsát képező, száras vagy száratlan cserje, fás és lágy szárú évelő. Az idősebb növényeken felfelé álló virágszálak fejlődnek, melyek csésze alakú virágokat hoznak. Az edényben nevelt változatoknál sajnos csak ritkán látni a virágzást.

Hogyan tartsd?

A jukka leginkább világos helyen érzi jól magát. Öntözd bőségesen, rendszeres időközönként, de ne naponta. Jól viseli a rövid ideig tartó száraz időszakot, de a pangó vizet nem tűri. Tápoldatozni augusztusig négyhetente érdemes, az elszáradt leveleket viszont rendszeresen távolítsd el - legfőképpen a téli időszakban.
Jól ismert és kedvelt változatai többek között a Yucca aloifolia, azaz a dárdalevelű pálmaliliom, a Yucca fila-Mentosa, azaz a fényes szélű pálmaliliom, a Yucca gloriosa, a törzses pálmaliliom és a Yucca elephantipes, magyarul egyszerűen pálmaliliom.

Mexikó királynője: az agávé

Az agávék nagyon sokoldalú növények, könnyen társíthatók más növényekkel, különösen a látványos, virágzó dézsanövényekkel. Az agávé feltűnő leveleinek köszönhetően önmagában is nagyszerűen díszíti a teraszt vagy az erkélyt.
Az örökzöld növény kékeszöld, széles, lándzsa alakú, tüskés szélű levelei levélrózsát alkotnak. Szerencsésnek mondhatod magad, ha virágozni látod az agávét, ez a szépség ugyanis még kedvező körülmények között, természetes élőhelyén is csak 10-15 évente bont virágot.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan tartsd?

Az agávé eredetileg Mexikóban és a Földközi-tenger vidékén őshonos. A pozsgás növények családjába tartozik, tehát képes vizet raktározni a levelében, így csak ritkán kell öntöznöd. A napfényes fekvést szereti, így az erkély világosabb részén találj neki helyet. A félárnyékot is jól tűri, de arra ügyelj, hogy ne érje eső. Óvatosan bánj vele, mivel szúrós levelei sérülést okozhatnak.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények lexikona című könyv segített.

Ezt is szeretjük