5 hétköznapi, de végzetes hiba
A növények látják kárát
Ha a féltő gondoskodás nem ismer határokat, az a növények számára akár végzetes is lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlzott gondoskodás éppen olyan ártalmas lehet a szobanövényeidnek, mint az, ha teljes mértékben elhanyagolod őket.

Néhány egyszerű baki elkerülésével azonban megnövelheted zöld kedvenceid élettartamát, és megadhatod nekik mindazt, ami az egészséges fejlődésükhöz szükséges. Ismerd meg, és nagy ívben kerüld el a leggyakoribb növénypusztító szokásokat!

Csak módjával a folyadékkal!

A szobanövényeket rendszeresen öntözni kell, vízigényük azonban függ az évszaktól, a fényerősségtől, valamint a hőmérséklettől. A legtöbb növény kiszáradás vagy túlöntözés miatt pusztul el, azért, mert tulajdonosa nem tartja szem előtt a kis zöld lény igényeit.

Ha el akarod kerülni a túlöntözést, könnyen kiderítheted, mikor van szüksége folyadékra. Az első jel a cserép tetején lévő föld színe: ha világos, öntözheted, ha viszont sötét színű, valószínűleg elég nyirkos, így a növényed könnyen elpusztulhat, ha még több vizet adsz neki.

Agyagcserépnél segíthet, ha megkopogtatod az edény falát: csengő hang esetén öntözni kell, tompa, döngő hangnál viszont nincs szükség több vízre. A másik módszer, ha belenyúlsz a cserépbe, és az ujjaddal ellenőrzöd a föld nedvességtartalmát - természetesen csak óvatosan, ne nyomkodd teljesen össze a talajt. Ha komolyabb ellenőrzési technikára van szükséged, használd a tesztcsíkos módszert. A nedvességjelző csíkot, melyet kertészetekben szerezhetsz be, egyszerűen dugd a földbe, és az elszíneződés alapján azonnal megállapíthatod, hogy szükség van-e öntözésre.

Ne csak öntözd, tápláld is!

A szobanövények egészséges fejlődéséhez kiegyensúlyozott tápanyag-adagolásra van szükség a növény teljes élettartama alatt. Ha csupán öntözöd, de nem táplálod, hamarosan búcsút inthetsz neki.

A tápoldat-koncentrátumot a használati utasításnak megfelelő adagban, tiszta vízben hígítsd fel, és egyszerűen locsold a földjébe. Jó megoldás a táprudacska vagy -golyó is, melyet a szobanövény talajába kell nyomni: több hónapra ellátja kedvencedet a szükséges tápanyaggal.

A tápoldatozást érdemes kizárólag tavasztól nyár közepéig végezni, minden évben hasonló rendszerességgel. A gyengébb tápoldat jobb választás, a túl erős koncentrátum ugyanis tönkreteheti a gyökereket. Ha azt szeretnéd, hogy növényeid sokáig szépek maradjanak, a táplálásnál is tartsd szem előtt az arany középutat.

A túl párás vagy túl száraz levegő is árthat

A levegő páratartalma jelentős mértékben befolyásolja a növények növekedését. A sivatagi kaktuszok és a pozsgások többsége csekély páratartalmú környezetben is jól érzi magát, ám például az erdőben őshonos társaiknak éltető eleme a magasabb páratartalom.

Ahogy a túlzott mértékű pára, úgy a rendkívül száraz mikroklíma is növénygyilkos. Mint mindenben, ebben is meg kell találnod az egyensúlyt. A túlzott párásság jele a nyirkosság, a szőrös penészréteg megjelenése a leveleken, a lágy felületű levelek károsodása, a rothadás vagy a szárölelő levelek fonnyadása. A túl száraz levegőjű lakásban a levelek hegye visszapöndörödik, megszárad és összezsugorodik, a virágok pedig - akár bimbósan is - elhervadhatnak a hajtásvégekkel együtt. A levél színe is tompává válik, és az egész növény lelankad.

A helyes párásítást egyszerű praktikákkal megoldhatod. A páraigényes egyedeket helyezd csoportosan egy kavicsokkal borított tálcára, és önts alájuk annyi vizet, hogy a kavicsot ne lepje el. Használhatsz szórófejes flakont is, de ez esetben ügyelj arra, hogy lehetőleg ne kerüljön vízcsepp a szőrös levelekre és a virágokra - legfőképpen azoknál a növényfajtáknál, melyek nem kedvelik a közvetlen vizet.

Permetezz okosan!
Mindig a reggeli időszakban permetezd vízzel a növényeket, lehetőleg olyan helyen, ahol nem éri őket közvetlenül erős napfény. A vízcseppek ugyanis nagyítóként működhetnek, és a levelek megégnek. Rendszeres vízpermettel a takácsatkák támadását is megelőzheted.

A huzat a növényeknek sem barátja

A friss levegő a növények esetében is fontos, de ahogy az emberek, úgy a növények is érzékenyen reagálhatnak a huzatra. Mielőtt szellőztetsz, figyelj arra, hogy ne okozz hirtelen lehűlést a lakásban, és szeles időben inkább ne tárd ki az ablakokat. A huzatérzékeny szobanövényeket mindig védett sarokban tartsd, távol az ajtótól vagy az ablakoktól, de ugyanakkor ügyelj arra is, hogy elegendő fényt kapjanak. Szellőztetéskor ezeket a növényeket takard le egy fóliával, így biztosan nem ártasz nekik.

Ne hanyagold el őket!

A szobanövények megfelelő ápolása éppolyan fontos, mint a táplálásuk. A virágos fajták hervadt virágait például rendszeresen távolítsd el, ne várj addig, amíg maguktól esnek le. A fiatal levéldísznövényeket se hanyagold el: a hajtásvégeiket rendszeresen csípd vissza, hogy szépen bokrosodhassanak.

A nagy levelű fajták leveleit mindig tisztogasd meg, a rajtuk megülő por ugyanis nemcsak nem szép látvány, de gátolja a növekedést is. A nagyobb leveleket egy puha, nedves ronggyal töröld át finoman, a sok apró, fényes levelűeket pedig a zuhany alatt mosd át. A szőrös felületűeket puha ecsettel portalanítsd, vagy csak fújd le róluk a port.

Cikkünk megírásában a Szobanövények nagykönyve című könyv segített.

Ezt is szeretjük