4 hatalmas virágú, könnyen tartható balkonnövény
Sziromcsodák az erkélyen
Nem igényelnek szakértelmet, de mindenkinek megakad rajtuk a szeme.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ezek az óriási, pompás virágokat hozó balkonnövények minden teraszon trópusi hangulatot teremtenek.

Papagájvirág

Mivel nevelésük nem igényel különösebb szakértelmet, a kápráztató, hatalmas szirmokban akkor is gyönyörködhetsz, ha nincs tapasztalatod az egzotikus virágok nevelése terén.

Papagájvirág

Ha egzotikus hangulatot szeretnél teremteni a teraszon, ezzel a különleges növénnyel, a pompás papagájvirágnak is nevezett Strelitzia reginae-vel érdemes próbálkoznod.

Nagyon könnyű nevelni, hosszú életű, feltűnő virágaiban sokáig gyönyörködhetsz. A papagájvirág nevét egzotikus madárhoz hasonló virágjai alakjáról kapta.

A lágyszárú évelő egy-két méter magasra is megnőhet, szára hosszú, levelei hosszúkásak és örökzöldek. Feltűnő virágai augusztus és február között jelennek meg, és akár 15 centiméter hosszúak is lehetnek.

A virágzat egy hegyes buroklevélből áll, amelyből a madárbóbitához hasonló narancssárga vagy kék virágok bújnak elő.

A papagájvirág Dél-Afrikában őshonos, kedveli a meleg, szélárnyékos termőhelyet. A növekedési időszakban öntözd rendszeresen, de ne hagyd vízben állni. 10-13 fokos helyen teleltesd.

Mályvacserje

Latinul Hibiscus, Malajziában azonban bunga raya, azaz nagy virág vagy ünnepi virág néven ismerik, de királyvirágként is emlegetik - ott ez a nemzetet jelképező virág. Nagy, ragyogó virágainak köszönhetően kedvelt dísznövény lett nyugaton is. Ha más, egzotikus megjelenésű virágokkal társítod, igazi trópusi hangulatot kelt.

A bokros, felfelé álló, lombhullató cserje remekül beválik dézsanövényként, tojásdad alakú vagy hosszúkás, háromkaréjos, durván fogazott leveleket nevel. A bokros termet kialakulását a fiatal növény csúcshajtásainak lecsípésével érheted el. A levélhónaljban növő virágok a nyár közepén és kora ősszel jelennek meg, és bár rövid életűek, folyamatosan fejlődő új bimbók helyettesítik az elnyíltakat.

Mályva

Az alapfaj kékeslila színű, de a hibridek a hófehértől a sötétpirosig a legkülönbözőbb árnyalatokban pompázhatnak. A mályvacserje elérheti a két-három méteres magasságot is.

Kanna

A magyarul kissé furcsán csengő nevű virág latin elnevezése Canna indica, és a trópusokról származik. Nagy, díszes virágai fantasztikus színekben pompáznak. Bokros növekedésű, felfelé álló, lágyszárú évelő. Levelei oválisak vagy lándzsa alakúak, sötétzöldek vagy vörösesbarnák. Kardvirágszerű füzér- vagy fürtvirágzatát június és október között bontja. Sokféle hibridje ismert az élénkvörös virágú példányoktól a narancsszínen át a sárgáig, de a szirmok többszínűek is lehetnek.

A változattól függően a növény 30-200 centiméter magasra nő. A kanna szereti a napsütést, a szélvédett helyet és a tápanyagban gazdag talajt. Öntözd rendszeresen, és távolítsd el a megszáradt virágokat, hogy meghosszabbítsd a virágzást. Télen vágd vissza a kannát, a gumókat pedig tartsd sötét, fagymentes helyen.

Kanna
Kamélia

Kamélia

A Camellia japonica, ez a mélyzöld lombú, örökzöld cserje Kelet-Ázsiában honos, Koreában pedig már Krisztus előtt 1200-ban is az esküvők dísze volt, mint az együvé tartozás és a hűség jelképe. Európában a 19. század közepétől vált ismertté, ekkor forrt szorosan össze az arisztokrácia kultúrájával - gondolj csak Dumas A kaméliás hölgy című regényére.

A hazájában január és április között virágzó kamélia itthon a téli pihentetés után, nyáron ontja nagy, különösen díszes virágait. Ezek általában élénkpirosak vagy rózsaszínek, de időnként fehérek is lehetnek. A kaméliák kedvelik a védett, közvetlen napsütéstől távoli, félárnyékos helyeket és a humuszban gazdag talajt. Öntözd rendszeresen, de csak mértékkel tápoldatozd.

Cikkünk Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények című könyve alapján készült, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük