4 dolog, amire figyelj, ha rögzíteni akarod az árfolyamot

Segít a PSZÁF

Neked érdemes bevetned az árfolyamfixet? A PSZÁF segít, hogy eligazodj.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ami nemrég csupán fölösleges pánikkeltésnek és távoli vészforgatókönyvnek tűnt, nagyon is elérhető közelségbe került: a svájci frank ugyanis rövid időn belül elérheti az eurót.

Az alpesi deviza hipergyors növekedése miatt pedig jóval többen kényszerülhetnek arra, hogy igénybe vegyék a devizahitelesek mentőcsomagjában szereplő árfolyam-rögzítési programot.

Az azonban korántsem biztos, hogy mindenkit kihúzhat a pácból ez a megoldás. Ne ugorj fejest a döntésbe, előbb tudd meg, mire érdemes figyelned, ha ezt az opciót választod.

Mentőöv vagy többletteher?

A kormányzati adósmentő csomagot megelőzően már korábban is volt lehetőség hasonló áthidaló megoldásokra a legtöbb pénzintézetnél. Az OTP a napokban jelentette be saját mentőcsomagját: itt az államénál magasabb árfolyamszinten rögzítenek, és március végéig lehet dönteni az igénylésről.

Jellemző, hogy ezek átmenetileg ugyan levegőhöz juttatják az adóst, ám hosszabb távon inkább többletterhet jelentenek.

Mégis, ha a pénzügyi probléma átmeneti, vagy remény van arra, hogy az ügyfél anyagi körülményei rendeződhetnek, kiszámítható és tényleg jó megoldás lehet az áthidaló hitel, átütemezés vagy az árfolyamrögzítés.

Ezért fogy el a fizetésed!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha utóbbi mellett döntesz, a forint/deviza árfolyammozgások hatásai a hitel törlesztőrészleteit a fixálás idejére nem érintik, viszont a szerződéstől függően a kamatváltozásokat a bank ekkor is érvényesítheti. Miután lejár az átmeneti időszak, visszatérnek az eredeti feltételek, a felhalmozódott különbözetet pedig kamattal együtt vissza kell fizetned. Azt, hogy az árfolyamgát igénybevétele a te esetedben hasznos módszer lehet-e, pontos adatokkal kiszámolhatod a PSZÁF erre a célra létrehozott kalkulátorán.

Milyen feltételekkel kérheted a rögzítést?

A fixált árfolyam svájci frankra - 180 forint/svájci frank -, euróra - 250 forint/euro - és japán jenre - 200 forint/100 jen - vonatkozik. Az igénylés a következőket feltételezi.

  • Olyan jelzáloghiteled van, mely lakóingatlanon alapított zálogjoggal fedezett.
  • Nincs kilencven napot meghaladó ideje fennálló törlesztési elmaradásod - kivétel, ha azt a rögzítésig rendezni tudod.
  • A hitelt deviza alapon vetted fel, de forintban törleszted.
  • Nem veszel részt már más hitelkönnyítő programban - ilyen például a bank által nyújtott futamidő-hosszabbítás, áthidaló kölcsön, egyéb adósságrendező hitelszerződés.
  • Devizahitel-szerződésed lejárata 2014. december 31-ét követő időpont.
  • A fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értéke nem haladta meg a 30 millió forintot az elfogadáskor, és nem áll végrehajtási eljárás alatt.

Mennyibe kerül a szerződésmódosítás?

Ugyan a törvény értelmében a pénzintézetek nem kérhetnek szerződésmódosítási díjat, de, mivel a hitelszerződések közokiratnak minősülnek, szükség lesz közjegyzőre is, ez pedig már nem lesz költségmentes.

Az előreláthatólag több tízezres összeg az adóst terheli majd, de egyelőre még tárgyal a KiM, az NgM, a Bankszövetség és a közjegyzői kamara a végleges verzióról.

A közjegyzők mindenesetre fix díjat szeretnének a kiszámíthatóság és az extra költségek elkerülése érdekében, így minden bankban egységes lehetne az eljárás, erről Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke beszélt egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Plusz 3600 forintért kapsz hiteles tulajdoni lapot, amire szükséged lesz.

Hogyan tudod igényelni az árfolyamfixálást?

Ha eldöntötted, hogy a rögzítést választod, nincs más dolgod, mint jelezni az igényt a bankod felé, írásban. Ezt követően, ha megfelelsz a feltételeknek, gyűjtőszámlahitelre - itt halmozódik majd a különbözet - vonatkozó hitelkeret-szerződést kötnek veled.

Ezután jön a közjegyző, aki előtt tartozáselismerő nyilatkozatot kell tenned, amivel csak visszasétálsz a bankhoz, és két hónap múlva már a fix árfolyam szerint törleszthetsz.

A gyűjtőszámla-hitel törlesztésének futamideje igazodik majd az eredeti devizahitel-szerződéshez, de akár meg is hosszabbodhat, ha a két hitel együttes fizetése aránytalanul nagy terhet jelent az adósnak.

Ezt is szeretjük