3 ok, amiért garantáltan nem kapsz hitelt

Manapság igen szigorú feltételekhez kötik a bankok a hitel folyósítását. Most megtudhatod, vajon neked van-e esélyed, hogy kölcsönhöz juss.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hitelintézetek általában annak adnak hitelt, akiről a megfelelő mértékű jövedelem esetén feltételezik, hogy képes lesz visszaadni a kölcsönt. A döntést másrészről az ingatlan állapota is befolyásolja.

Abban az esetben ugyanis, ha mégsem tudod törleszteni a kölcsönt, az ingatlannal a bank rendelkezik: ha úgy látja, akár el is árverezheti azt, hogy visszakapja a hitelbe adott összeget. A hitelezés kérdésében tehát mind a hitelfelvevőt, mind pedig a hitelcélt vizsgálják.

A BAR-lista kizáró ok!

Első körben le kell szögezni, hogy, ha szerepelsz a rossz adósok listáján - azaz a KHR-ben, a Központi Hitelinformációs Rendszerben, régebbi nevén a BAR-listán -, biztosan nem kaphatsz hitelt, hiszen ez alapján a bank nem látja biztosítottnak, hogy visszakapja a pénzét.

Ha a tartozásod több, mint a mindenkori minimálbér, és ezt kilencven napon túl rendezed, akkor a teljes törlesztést követően még öt évig szerepelsz a banki adóslistán, minek eredményeként csak nehezen kaphatsz újabb kölcsönt. Az adóslistához a lakossági hiteleket nyújtó bankoknak online hozzáférésük van, és a hitelkérelmek befogadása előtt automatikusan ellenőrzik, szerepel-e leendő ügyfelük neve a listán.

A köztartozás sem jó ajánlólevél

Hasonló hátrányt jelent a hitelkérelem elbírálásakor, ha bármilyen köztartozásod van. A bankok tudják, hogy aki az államnak tartozik, az már eleve nem lehet számukra sem jó adós, továbbá a köztartozások behajtása olyan helyzetet teremthet, ami a megfelelő jövedelmi háttérrel rendelkező adósokat is fizetésképtelenné teszi.

Ebből a szempontból mindegy, hogy a köztartozást felhalmozó egyén magánszemély, egyéni vállalkozó vagy betéti társaság beltagja, hiszen a tartozás behajtása során a teljes vagyonával felel tartozásaiért.

Alacsony jövedelemmel ne is próbálkozz!

További gondok merülhetnek fel a hitelfelvételhez szükséges nettó jövedelem igazolása körül. A hitelintézetek számára a kezdetektől gondot jelent a bejelentett és a tényleges jövedelem eltérése - többnyire nem tehetnek mást, mint azt, hogy csak az igazolható jövedelmet veszik figyelembe a hitelképesség megállapításakor.

A bankok egyre inkább úgy keresik a megoldást erre a problémára, hogy igyekeznek olyan jelzáloghitel-termékeket is kialakítani, ahol a hitelbírálat során nagyobb szerepet kap az ingatlan értékesíthetősége. A fedezetalapú hitelek esetében a bankok nagyobb kockázatot vállalnak, de ekkor is igyekeznek a vagyoni helyzetet valamilyen módon feltárni.

Amikor az ingatlan a gond

Ritka eset, de előfordulhat, hogy azért nem kapsz hitelt, mert a fedezetként felajánlott ingatlan értéke túl alacsony. A nyújtható jelzáloghitel minimuma 1 millió forint, ehhez 3-4 millió forintos forgalmi értékű ingatlan szükséges - bár manapság lakáscélú hitelek esetén ez nem igazán okoz gondot.

Az már gyakrabban fordul elő, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan az ország olyan részén helyezkedik el, ahol nehéz az értékesítés, ezért az értékbecslő az értéket nagyon alacsonyra veszi, és emiatt hiúsul meg a hitelfelvétel. A külterületi és nem lakóingatlanként nyilvántartott ingatlanokra nagyon nehéz bármilyen hitelt felvenni, kivéve a frekventált helyen lévő nyaralókat.
További gondot okozhat a lakóépület nem megfelelő színvonalú építéséből, a használt anyagok fajtájából adódó helyzet. A nem komfortos, vályogból, házilagosan felépített ingatlanokra nehezen ad a bank hitelt, mint ahogy alacsonyabb hitelbiztosítéki értéken veszik figyelembe a könnyűszerkezetes házakat is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tudtad?
A hitel felvételét megakadályozhatják az ingatlan tulajdoni lapján szereplő különböző bejegyzések. Ezek egy része - mint a jelzálogjog vagy a haszonélvezeti jog - csak nehezíti, másik részük - elidegenítési tilalom, peres ügyek - szinte lehetetlenné teszi a hitelezést.
Ezt is szeretjük