3 vészjósló jel, hogy el kell költöznöd!
Ha rendszeresen fáj a fejed, és a közérzeted sem a legjobb, nézz szét a lakásban és annak környékén. Számos veszély leselkedhet rád!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rossz a közérzeted? Eleget alszol, mégis nyomottan ébredsz, vagy éppen nem tudod végigaludni az éjszakákat? Folyton betegeskedsz, fáj a fejed, és folyamatosan rossz a közérzeted? A jeleket vedd komolyan, hiszen arra is utalhatnak, hogy komoly veszélynek vagy kitéve az otthonodban!

A rákkeltő, daganatokat okozó magasfeszültség

Annak ellenére, hogy egyes kutatások szerint rendkívül alacsony a mágneses terek egészségkárosító hatása, a legtöbb településen ma már tilos magasfeszültség közelében építkezni.

A problémát elbagatellizáló álláspontoknak némileg ellentmond, hogy az Egészségügyi Világszervezet 2001-ben és 2007-ben is potenciálisan rákkeltőnek minősítette a nagyfeszültséget.

2000 előtt előfordult, hogy nagyfeszültségű vezetékek közelében építkeztek, növelve ezzel a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Tekintettel arra, hogy még mindig nincs egyértelmű és egységes állásfoglalás a magasfeszültség élettani hatásaival kapcsolatban, nem lehetsz elég óvatos. Ha a te otthonod is közel esik egy ilyen vezetékhez - és a fent említett tüneteket is gyakran produkálod -, érdemes megméretned a lakásodban jelenlévő sugárzás erősségét.

Ezeket a méréseket az Országos Sugárbiológiai Kutató Intézet végzi. Az eredményeket pedig vedd komolyan: ha túl magasak az értékek, jelentős kockázatnak vagy kitéve.

Azbeszt, a lassú gyilkos

A gyakorlatilag tűzálló, hangszigetelő, sav- és lúgálló ásványt, az azbesztet korábban számtalan iparágban - elsősorban az építőiparban szigetelőanyagként - hasznosították. Gazdasági szempontból előnyös tulajdonságaival ellentétben azonban az azbeszt egészségkárosító hatását viszonylag későn ismerték fel.

Az azbeszt tulajdonképpen az ásványi szilikátok egy gyűjtőcsoportja, mely különleges, szálas szerkezetet mutat. Ezek a szálak a milliméter ezredrészénél is kisebbek, és apró szemcséik lebegve oszlanak el a már beépített szerkezetekből. A leváló azbesztszálaknak a belégzése - bizonyos körülmények között - a mell-, a tüdő- és a hashártya megbetegedéséhez vezethet. Az azbesztiozis nevű megbetegedésen túl a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját okozza.

A fejlett országokhoz hasonlóan hazánkban 2005. január elsejétől valamennyi azbeszt-termék előállítása és értékesítése tilos, de ez nem jelenti azt, hogy régebben nem használták fel a rendkívül kártékony anyagot.

Veszélyforrást jelenthetnek ezért elsősorban a régebbi építésű - és azbeszt-szigetelésű - lakások, acélszerkezetű üzemcsarnokok, csővezetékek.

Radioaktív salak a padlón

Nem egy szakember állítja, hogy állandó radioaktív sugárzás mérhető azokban a két világháború között épült épületekben, ahol a padló vagy parketta feltöltéséhez salakot használtak.
A parkettából vagy a talajból a lakás levegőjébe bekerülő radon nevű nemesgáz azért is nagyon veszélyes, mert színtelen és szagtalan, éppen ezért csak egy speciális műszer segítségével lehet kimutatni. Egészségügyi hatásait tekintve pedig rendkívül kártékony: a belélegzett radont általában ki is lélegzed, ám bomlástermékei megtapadnak a levegőben lévő aeroszol-részecskéken és velük együtt a tüdőben, majd itt közvetlenül sugározzák be a hámsejteket.

Kutatók szerint a zárt terekben található radon felelős a tüdőrákos esetek 9%-áért, továbbá az összes rákos megbetegedés 2%-áért. A veszély rendszeres szellőztetéssel jelentősen csökkenthető, a legjobb azonban, ha felszedeted a padlót, és eltávolíttatod a szennyezett salakot.

Ha a parketta alá betonaljzatot készíttetsz, biztos lehetsz benne, hogy a sugárzás nem jelent többé veszélyt az egészségedre nézve.

Ezt is szeretjük