A hátfájás biztos ellenszere
Matrackörkép
Kínzó nyak- vagy hátfájással ébredsz? Akkor olyan matracot válassz, ami nem terheli meg gerincedet, így kipihenten indulhat a nap.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hazai lakosság egyre nagyobb hányada küzd hát-, illetve derékfájdalmakkal. A gerincproblémák lassan népbetegséggé növik ki magukat. Mindez köszönhető annak, hogy a lakosság mind nagyobb része viaskodik a túlsúllyal – ami a mozgásszegény életmódnak és helytelen táplálkozásnak köszönhető.

Igen, egyrészt ez is komoly probléma. Másrészt azonban tény, hogy az sem kedvez a gerincproblémáknak, ha nem megfelelően választod ki a fekhelyedet. A túl puha, túl kemény, illetve rossz minőségű matracok rengeteget árthatnak az egészségednek. Mindez pedig igen hamar megmutatkozik hátfájás, alvásproblémák és rossz közérzet formájában.

Mivel életed nagyjából egyharmad részét ágyban töltöd, a legkevésbé sem mindegy, hogy milyen is az az ágy, illetve a matrac. Ahhoz, hogy napközben kipihent és energikus lehess, rendkívül fontos, hogy nyugodtan és kényelmesen aludj.

Néhány tipp a matracvásárláshoz

  • Gyermekek számára, illetve körülbelül ötven kilogrammos testsúlyig ajánlott puhább matracot választani.
  • Ötven és nyolcvan kilogramm között a közepesen kemény matrac az ideális számodra.
  • Nyolcvan kilogramm felett mindenképpen tanácsos kemény matracot választani.

Memóriahab – Dormeo

Rendkívül romantikus gondolat, hogy a saját ágyaddal egy olyan közeli kapcsolatot alakíthatsz ki, hogy a matracod emlékezni fog rád. Ez azért még nem valósult meg, de a Dormeo Memory matrac valami hasonlót kínál. A matrac kétrétegű. Felső részét egy úgynevezett – két centiméter vastagságú – memóriahab képezi, mely a testhőmérséklet hatására képes felvenni tested alakját. De csak addig, amíg alszol, felkelés után ugyanis a memóriahab visszaáll az eredeti állapotba. A matrac alsó részét pedig egy ecocell nevű anyag képezi, mely kiengedi magából a nedvességet, és kiválóan szellőzik. Ezenkívül a matrac impregnált felületének köszönhetően védelmet élvez a poratkáktól és baktériumoktól. Ez a matrac mintegy pontonként támasztja alá a testedet, így nem gyakorol nyomást a nyakadra, a hátadra és a csípődre. A matrac 39.990 forinttól kapható, és a gyártó 15 év garanciát vállal rá.

Biomatrac – Demko Feder

Gondoltál már arra, hogy ne csak a ruhád legyen egyedi, hanem a matracod is? A Demko Feder vállalja, hogy személyre szabott matracot készít neked, mely maximálisan alkalmazkodik tested igényeihez. A cég mintaboltjaiban ugyanis lehetőséged nyílik rá, hogy különböző számítógépes technikákkal és adatfelvétellel felmérjék egyéni sajátosságaidat, hogy a 15-féle ágybetétből kiválaszthasd, melyik is az, amelyik a legideálisabb számodra. A matracok felső része természetes alapanyagokból – kókusz, gyapjú, illetve pamut – készül. Alsó részüket pedig egy duplasoros, bükkfából készült léces betét képezi. Ez a farész gondoskodik arról, hogy tested minden pontja tökéletesen alá legyen támasztva. Ennek köszönhetően a csigolyákra a lehető legkisebb nyomás nehezedik, így csökkennek a gerincfájdalmak. A biomatrac 36.200 forinttól kapható, és a gyártó 12 év garanciát vállal rá.

Rugós matrac – Ágyak Háza

Vajon a rugós matrac ideje lejárt? A legkevésbé sem, hiszen sok vásárló még mindig ezt a típust választja. Ahhoz azonban, hogy versenyben maradhasson a kókuszrostok és más természetes anyagok világában, szüksége volt némi átalakulásra, meg kellett újulnia. Az Ágyak Házában kapható TR Táska Rugós Matrac a korábbi rugós matracokhoz képest már kétszer annyi rugóval bír. Ezek a rugók pedig egymástól függetlenül mozogva veszik fel tested vonalát.

Ráadásul a matrac közepén – deréktájon – erősebbek is, elősegítve ezzel a még biztosabb alátámasztást.

De nem csak a rugók mennyiségét tekintve történtek újítások. Az ágybetétek borításához – a biomatracokhoz hasonlóan – olyan természetes anyagokat használnak, mint a gyapjú és a pamut. TR Táska Rugós Matrac 44.910 forinttól kapható, és az Ágyak Háza tíz év garanciát vállal rá.

Ezt is szeretjük