14 hatékony praktika a csillogó-villogó autóhoz
Autód ápolására is van néhány hétköznapi módszer, ami igazi csodákra képes. Ha a párod ezt megtudja...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Poros és sáros az autó? Kellemetlen szag van az utasterében annak ellenére, hogy illatosítót is használsz? A szélvédőt is ideje lenne már alaposan letakarítani, és az apróbb karcolásokat is jó lenne eltüntetni?

Ha nem akarsz ezreket kifizetni az autómosónak, és éppen a kocsi teljes átfestésére és fényezésére sem telik, eláruljuk, milyen házi praktikákkal varázsolhatod ismét ragyogóvá az autót - ráadásul fillérekért.

Használd az ecetet - kívül, belül!

Az autó ablaktörlő lapátjai hamar bepiszkolódnak. A koszos lapátok ráadásul nemcsak az autó összképén rontanak, hanem esős időben az üveget is összemaszatolják, ami rossz látási viszonyokat eredményez. A tisztaságukról ezért rendszeresen gondoskodj, mégpedig ecettel: márts egy tiszta rongyot hígítatlan ecetbe, és egyszer-kétszer húzd végig a lapátokon. Máris tiszták lesznek.

Az autószőnyeget egyszerűen kiporszívózhatod, ezzel azonban csak a port távolíthatod el, a porszívó a foltokon nem segít. Víz és ecet egyenlő arányú keverékével azonban könnyen leszámolhatsz a makacs foltokkal. Az ecetes vízbe márts szivacsot, majd ezzel töröld és dörzsöld át a szőnyeget. A keveréket ne mosd ki azonnal, kicsit hagyd hatni, hogy minden szennyeződés feloldódjon, majd csak ezután öblítsd le.

A szélvédőt csúfító, régi papír autómatricák eltüntetését szintén könnyen megoldhatod ecettel, sőt, akár majonézzel is. Előbbiből önts egy keveset - hígítatlan formában - a matricára, hagyd hatni öt-tíz percig, majd egy szivaccsal dörzsöld le.

Ha a majonézt választod, kend be vele a matrica teljes felületét, és meglátod, néhány perc múlva szinte magától lejön a helyéről. A majonéz akkor is segítségedre lehet, ha kátrányt vagy fenyőgyantát akarsz letisztítani a kocsidról. A szélvédőre tapadt rovarokat és az autó kerekére ragadt fékport pedig a sütő-főző spray távolítja el a leghatékonyabban.

Fortélyok a kellemetlen szagok ellen

A csomagtartóban hagytad a zöldségesnél vásárolt káposztát, és nincs az a parfüm, ami elűzné a bűzt? A gyerekek kiöntötték a joghurtot, és a savanyú szag a takarítás ellenére sem távozott? A jó öreg ecet itt is segít. Áztass ecetbe egy szelet fehér kenyeret, és hagyd egész éjszakára a csomagtartóban. Reggelre nyoma vész az orrfacsaró szagoknak.
Az áporodottság és a cigarettaszag is könnyedén eltüntethető, ha a kocsi ülései alá textillágyító lapocskákat helyezel.

Ha viszont alkalmanként dohányzol az autóban, és erősebb illatosítóra van szükséged, vagy csak egyszerűen szereted, ha kellemes levegő uralkodik az utastérben, de a hagyományos autóillatosítókat unod, akkor is van megoldás. Ráadásul pofonegyszerű: vágj le egy darabkát a kedvenc szappanodból, helyezd egy aprócska, dekoratív zacskóba, és akaszd fel a visszapillantó tükörre.

Praktikák karcok ellen, festékhibákhoz

Könnyen előfordulhat, hogy az autód akkor sérül meg, amikor nincs lehetőséged rövid időn belül szerelőhöz fordulni, vagy akkor kezd rozsdásodni vagy lepattogzani a festék, amikor semmi pénzed egy teljes felújításra. Néhány ügyes trükk ilyenkor is segít.
A festék lepattogzása például nemcsak esztétikai probléma: a védelem nélküli felületet könnyen kikezdi a rozsda, ami hosszútávon jelentős problémákat okozhat. Ha nincs lehetőséged rövid időn belül szerelőhöz fordulni, színtelen körömlakkal késleltetheted a folyamatot - legalább három-négy rétegben kend át a sérült részt. Ha a rozsdafolt már megjelent az autó krómfelületén, kólába mártott alumíniumfólia segítségével súrolhatod le. Nemcsak eltűnik a rozsda, hanem ismét úgy csillog majd a felület, mint újkorában.

Az autóban érdemes egy zacskó keserűsót tartanod. Ha ugyanis a kocsid nehezen indul, segíthetsz a dolgon azzal, ha meleg vízben feloldasz harminc gramm keserűsót, és az oldatot beletöltöd az akkumulátorcellába. Ez utóbbi karbantartásáról is érdemes gondoskodnod. Fokozhatod például a teljesítményét úgy, ha eltünteted a sarukról a korróziós lerakódást.

Ehhez egy régi fogkefére és szódabikarbónára lesz szükség: a fogkefét mártsd három evőkanál szódabikarbóna és egy evőkanál meleg víz keverékébe, majd alaposan dörzsöld át az akkumulátorsarukat.

Ezután vizes ruhával töröld le, itasd fel a nedvességet. A rozsdásodás megelőzése érdekében bekenheted a végén egy kis vazelinnel. Az utóbbi két művelethez kérd hozzáértő barát vagy családtag segítségét.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük