10 apró trükk, amivel újjávarázsolhatod a kanapét
Nem kell újat venned, ha megfakult vagy foltos lett a kanapé. Néhány trükkel újjávarázsolhatod a bútort.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kikopott és foltos a kárpit? Töredezett a bőrkanapé anyaga? Vagy egyszerűen már csak unod a látványt? Sajnos nem mindenkinek van több tíz- vagy százezer forintja arra, hogy ezeket a hibákat egy új bútor megvásárlásával orvosolja.

A repedt és kopott kanapé látványa azonban kifejezetten lehangoló. Az apróbb hibákat néhány ügyes trükkel könnyedén eltakarhatod vagy kijavíthatod. A végeredmény olyan lesz, mintha kicserélték volna régi bútorod.

Megoldások repedések ellen

Egy dögös bőrkanapé nagyon szépen mutat a nappaliban, ugyanakkor túl drága ahhoz, hogy csak úgy kidobd, ha tönkrement, vagy megsérült a felülete. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a bőrkanapé huzatát nem lehet csak úgy lehúzni, kimosni vagy kicserélni. Pánikra azonban semmi ok, néhány filléres praktikával pillanatok alatt újjávarázsolhatod kedvenc bútorodat. Ha a bőrkanapé rugalmassága már nem a régi, és félő, hogy megtörik a bőrhuzat, akkor az ernyedt és repedezett részeket dörzsöld át néhány csepp alkohol és glicerin keverékével.

A bőrkanapé régi foltjait tiszta, langyos víz és néhány csepp ecet keverékébe mártott szivaccsal szedheted ki a legkönnyebben. Az ülőgarnitúrán keletkezett zsírfoltot felvert tojásfehérjével távolíthatod el. A bőrt rendszeresen kend át vékony rétegben olívaolajjal, ezzel fényesen tarthatod, és megelőzheted a repedések kialakulását.

Segítség kopott, foltos, fakó kárpithoz

A régebbi típusú kanapékra egyáltalán nem - és az újabbakra sem minden esetben - jellemző, hogy levehető, cserélhető és mosható huzatuk van. Könnyen előfordulhat, hogy az egykor fényesen csillogó kárpitszálak kikopnak, minek következtében a bútor szürke és fakó lesz.

Ha szeretnéd, hogy a kárpit visszanyerje eredeti fényét, akkor használj szalmiákszeszt: egy liter vizet keverj össze egy kanál szalmiákszesszel, majd az így kapott keverékbe márts bele egy rongyot. Alaposan csavard ki, majd határozott és gyors mozdulatokkal töröld át a felületet.

Hatékony megoldások foltok ellen

Lehangoló és elkeserítő, amikor egy bútordarab alig néhány héttel vagy hónappal a vásárlása után - a felületén éktelenkedő foltok miatt - legalább tíz évesnek néz ki. Sajnos, nem lehetsz elég óvatos, amikor leülteted a vendégeket, és megkínálod őket egy kis vörösborral. További kockázati tényezőnek számít, ha gyerkőcök is vannak a háznál.

Nem szabad azonban azonnal kétségbeesni, néhány extra hatékony és leleményes trükkel a legmakacsabb foltoktól is megszabadulhatsz. A régi foltokat tiszta, langyos víz és néhány csepp ecet keverékébe mártott szivaccsal távolíthatod el. Ha zsírosabb étel vagy például csokoládé hagyott nyomot a díványon, akkor a vattacsomóba mártogatott glicerin segíthet menteni a menthetetlent. A felesleges glicerin eltávolítása érdekében egy vízbe mártogatott szivaccsal is dörzsöld át a folt helyét.

Tipp
Az ismeretlen eredetű foltokon az enyhe mosogatószeres vagy samponos bedörzsölés is segíthet - ezt szivaccsal végezd, hogy a lehető legkevesebb szer kerüljön a kárpit belsejébe. A vörösbor okozta foltokat sóval és egy kevés vízzel távolíthatod el, a tintát pedig langyos tejjel.

Csak lazán!

Ha a kanapé felületén már egy tekintélyes méretű mélyedés keletkezett, vagy egy nagyobb felületen kikopott az ülőgarnitúra anyaga, akkor dörzsölés és csodaszerek helyett fogj elterelő hadműveletbe. Vásárolj egy, a kanapé hosszának egyharmadával megegyező szélességű, színes vagy a kanapé stílusával harmonizáló textildarabot. Lehetőleg akkora hosszúságú anyagot vegyél, hogy keresztben - a padlótól a kanapé hátsó részének aljáig - végigérjen a bútoron. A megoldással egyszerre kölcsönözhetsz új hangulatot a bútornak, ráadásul a kopott felületeket is eltakarhatod. A textil helyett használhatsz dekoratív ágytakarót is, a lényeg, hogy elég nagy legyen. Ha a nappali stílusa megengedi, akár az egész kanapét beterítheted vele.

A dekoratív takarón kívül új színt kölcsönözhetsz megunt kanapédnak azzal is, hogy megváltoztatod a környezetét: rendezd át a szobát, és keress számára más helyet a nappaliban. Puha, hosszú szálú szőnyeget is tehetsz elé, és néhány mutatós, színes díszpárna sem árt. Meglátod: ezekkel az apró fortélyokkal egészen másképp mutat majd régi bútorod.

Ezt is szeretjük