Biztosan otthagynád a munkádat, ha nyernél a lottón?
Nem biztos, hogy az édes élet a hasunk süttetésén át érhető el. Példa is akad erre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha annyi kombinációt játszhatnék meg a lottón, ahányszor eddig azt hallottam, hogy "ha nyernék a lottón, otthagynám a munkahelyem", simán nyernék a hétvégi húzáson. De azért nem hinném, hogy a legtöbb ember boldog lenne, ha nyereményének kamataiból élete hátralévő évtizedeiben csak a hasát süttetné.

Értem én, nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy azzal keressen pénzt, amit szeret csinálni, és a mai helyzetben nem lehet visszautasítani az amúgy kevésbé vonzó, vagy nem igazán testhezálló munkákat sem.

Nem hiszem ugyanakkor azt sem, hogy a boldog élethez az járulna hozzá, hogy élünk bele a nagy büdös semmibe. Ha ezt valaki nem is érzi át, azért akad olyan példa, ami bizonyítja ezt.

Itt van például Vivian Nicholson, aki még a hatvanas években nyert egy vagyont a brit lottón. A nő a sorsolás napján megfogadta, hogy ő bizony csak szórni fogja a rengeteg pénzt, vége a nehéz, dolgos éveknek. Öt év alatt felélte a vagyont, öt férjet fogyasztott el, és majdnem belehalt egy infarktusba. Édes élet?

Biztosan mindenkinek van valami célja, és ha nem is marad munkahelyén a nyeremény után, ha hasznosan akar bánni a vagyonnal és az ezzel járó felelősséggel, dolgos mindennapok elé néz.

Tracy Foster és két fia a nyereménnyel

Persze azért ünnepelni tudni kell, egy pár hetes utazgatás nyilván belefér, de ha valaki célja mindössze annyi, hogy rocksztárként éljen, amíg a vagyon kitart, könnyen Nicholson sorsára juthat. Magány, betegség és megbánás követheti a túlzott eufóriát.

Tracy Foster szintén a brit lottó egyik győztese. Nyereménye átvételekor épp mellrákkal küzdött, így megtapasztalhatta, a pénz sem képes mindent megváltoztatni, az életének csak az anyagi korlátait döntötte le.

A változást szerényen fogadta, nem hagyta el szeretett kisvárosát, csak egy nagyobb házba költözött. Ugyanúgy törzsvendége maradt a kis kávézónak, ahova hetente egyszer reggelizni tér be, munkáját megtartva pedig a nyeremény után is katalógusok postázásával töltötte hétköznapjait. Túlélte a rákot.

Talán Foster is tudta, hogy ha nem lennének nehézségek, nem tudná mihez viszonyítani a sikert. Nicholson egészséges nőből vált beteg, magányos lénnyé, Foster pedig a halálos kórból is kigyógyult, hogy boldog lehessen.

Ezt is szeretjük