Ezzel szórakoztatták egymást a viktoriánus korban karácsonykor - Nem épp meghitt szokás

A viktoriánus kori Angliában különös szokással ünnepeltek.

Viktoriánus karácsonyi szokás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsonyi hagyományokból rengeteg van, a sütievéstől az ajándékozáson át a karácsonyfa-díszítésig. Ezek elfogadott, egyszerű, vidám szokások a mai világban.

De a viktoriánus Angliában a karácsony alkalom volt arra, hogy hátborzongató történeteket meséljenek szellemekről, gonosz lelkekről és emberekről, akik megőrültek.

Ezzel szórakoztatták egymást a viktoriánus korban karácsonykor 

Sara Cleto folklórszakértő szerint a viktoriánus korszakban tökéletes helyszínt biztosított Anglia a szellemtörténeteknek. Éjszaka, amikor a gyertyák vagy a tűz szolgáltattak csak fényforrást, a légkör ideális volt a kísértettörténetek meséléséhez, hogy az emberek elüssék az időt egy hosszú téli éjszakán.

GettyImages-157735499
Fotó: Andrew_Howe / Getty Images Hungary

A hagyományt az is ösztönözte, hogy hitték, a szellemeknek joguk van a karácsony estéjén rosszalkodni, megengedett számukra egyfajta szabad játék, mielőtt megparancsolnák nekik, hogy fogják vissza magukat a rákövetkező szent napon.

Ha nem tesszük hozzá az ünnepi köntöst, érthető, hogy egy hosszú téli éjszakán az emberek ezzel szórakoztatták magukat. Rossz idő volt, nem volt egész szobát bevilágító elektromos fényáradat, sem okostelefon, amik ma már a szórakozás végtelen tárházát tudják nyújtani.

Rengetegféle kísértettörténet létezett, és volt olyan, ami még a Mikulást sem kímélte, és beemelte a morbid hagyományba. Az egyik változatban a Mikulás az ördöggel szövetkezett, hogy kitalálja, mely gyerekek érdemelnek ajándékot, és melyiket kell büntetni.

Amikor az ipari forradalom berobbant, a szájról szájra terjedő ijesztő történetek közül több is nyomtatásba került, és az ünneplő, mulatozó emberek felcsapták őket, és karácsonykor elmesélték.

Az ember, aki segített népszerűsíteni az ünnepi szellemtörténet műfaját, és segített átalakítani is azt, Charles Dickens volt, aki megírta a világszerte ismert Karácsonyi ének című regényét 1843-ban, valamint számtalan természetfeletti ünnepi történetet publikált kiadványaiba, melyeket ő szerkesztett.

De Dickens nem csak kísérteties entitásokkal dolgozott. Témái a családtól kezdve a megbocsátáson át bele voltak szőve történeteibe, és végső soron ezek lettek karácsonyi történeteinek fő tanulságai. 

Tehát, ha valaki esetleg az ünnepekre témának a viktoriánus Angliát választja, hiteles időtöltésként ajánlott lekapcsolni a lámpákat, és elmesélni egy-két kísértettörténetet.

Viktoriánus kori konyha bújt meg a pincében

Fantasztikus régiségeket őrző, érintetlen helyiségre bukkantak a házban: egy viktoriánus kori konyhára.

Viktoriánus kori konyha bújt meg a pincében: véletlenül fedezték fel házfelújításkor

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük